Εργαστήρια Δεξιοτήτων

«Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο νηπιαγωγείο»

Θεματική            Ζω καλύτερα – Ευ ζην

Υποθεματική     Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα

Δεξιότητες   Δεξιότητες μάθησης: επικοινωνία, δεξιότητες ζωής: κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση, προσαρμοστικότητα, υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, δεξιότητες του νου: στρατηγική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, μελέτη περιπτώσεων.

1ο εργαστήριο «Ας γνωριστούμε – ποιοι είμαστε; »

Στην 1η δραστηριότητα με τη συνοδεία μουσικής, τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο και με κάθε παύση κάνουν όποια κίνηση τους εκφράζει.

 Στην 2η  δραστηριότητα κινούνται πάλι ελεύθερα στο χώρο αλλά τώρα με την παύση της μουσικής, η νηπ/γος αγγίζει ένα παιδί, που πρέπει να πει το όνομά του και να κάνει μία κίνηση. Έπειτα όλη η ομάδα το επαναλαμβάνει.

Στην 3η  δραστηριότητα τα παιδιά κάθονται σε κύκλο, ένα στέκεται στη μέση και προτρέπει να σηκωθούν όρθια εκείνα τα παιδιά που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά(π.χ. άσπρη μπλούζα, μακριά μαλλιά κτλ.)

Στην 4η  δραστηριότητα τα παιδιά σχεδιάζουν το περίγραμμα του χεριού τους και μέσα ζωγραφίζουν κάτι που τους αρέσει να κάνουν. Στο τέλος, δημιουργούν με αυτά το δέντρο της ομάδας.

8

 2ο εργαστήριο «Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας μας»

Στην 1η δραστηριότητα κάνουμε με τα παιδιά μία συζήτηση με τη μορφή ιδεοθύελλας και ζητάμε να προτείνουν κανόνες σωστής λειτουργίας της ομάδας.

Στην 2η δραστηριότητα τα παιδιά κινούνται με τη μουσική και στην παύση ακολουθούν τις οδηγίες (πχ χαϊδέψτε το κεφάλι κάποιου, ακουμπήστε πλάτες κτλ.). Στη συνέχεια, συναντούν κάποιον και λένε κάτι θετικό για τον εαυτό τους, κάτι που κάνουν καλά, χαιρετούν το διπλανό τους και του χαρίζουν μια φιλοφρόνηση.

Στην 3η δραστηριότητα μιλάμε για τη σημασία της συνεργασίας και στη συνέχεια σε ένα κύβο ζωγραφίζουν τί σημαίνει για αυτά συνεργασία. Στο τέλος, φτιάχνουν με τους κύβους ένα ομαδικό κολάζ.

8ιι

3ο εργαστήριο  «Είναι όλα γύρω μου ίδια ή διαφορετικά;»

Στην 1η δραστηριότητα τα παιδιά ζωγραφίζουν σε ένα φύλλο χαρτί ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη διαφορετικότητα.

Στην 2η δραστηριότητα εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές σε εικόνες ζώων, φυτών αλλά και σε αντικείμενα που συναντάμε γύρω μας, καθώς και μέσα στην τάξη.

8ιιοο

4ο εργαστήριο   «O Picasso και η Margaret – Πρόσωπα και συναισθήματα»

Στην 1η δραστηριότητα κινούνται ελεύθερα στο χώρο ανάμεσα σε εικόνες του Πικάσο και με την παύση της μουσικής, επιλέγουν μια εικόνα και της δίνουν ένα τίτλο. Στη συνέχεια, κάθονται στην ολομέλεια και παρατηρούν τα πρόσωπα, εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές.

Στην 2η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται η παραπάνω δραστηριότητα, αλλά με εικόνες της Μάργκαρετ. Αυτή τη φορά εστιάζουμε στα συναισθήματα και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μπορούν να νιώσουν τα ίδια συναισθήματα.

collageαε

5ο εργαστήριο «Η αξία της Διαφορετικότητας»

 Στην 1η δραστηριότητα διαβάζουμε το παραμύθι ¨το κάτι άλλο¨ , ένα παραμύθι που διαπραγματεύεται την διαφορετικότητα και το συζητάμε στην ολομέλεια.

Στην 2η δραστηριότητα τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο με τη συνοδεία μουσικής και με κάθε παύση πρέπει να κάνουν την αντίστοιχη κίνηση που τους υπαγορεύει η νηπ/γός. Στη συνέχεια, με κάθε παύση της μουσικής ενθαρρύνονται να εκφραστούν ελεύθερα με όποια κίνηση θέλουν. Στην ολομέλεια συζητάμε σε ποιες από τις δύο περιπτώσεις αισθάνθηκαν καλύτερα και γιατί.

Στην 3η δραστηριότητα τα παιδιά ζωγραφίζουν σε ένα φύλλο χωρισμένο στη μέση την ίδια ακριβώς ζωγραφιά, με τη διαφορά ότι από τη μια μεριά θα χρησιμοποιήσουν μόνο ένα χρώμα, ενώ από την άλλη όλα τα χρώματα. Στην ολομέλεια συζητάμε ποια ζωγραφιά από τις δύο επιλέγουν και για ποιο λόγο.

collageαεμν

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

«Το παράπονο των ζώων»

Θεματική            Φροντίζω το περιβάλλον

Υποθεματική     Οικολογική συνείδηση

Δεξιότητες   Δεξιότητες μάθησης (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία), δεξιότητες αλφαβητισμού, δεξιότητες ζωής (ευελιξία, ηγεσία, ανάληψη πρωτοβουλίας, παραγωγικότητα), κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

1ο εργαστήριο «Πρώτη γνωριμία με τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση»

Στην 1η δραστηριότητα γίνεται εισαγωγή του θέματος, κατά την οποία τα παιδιά με τη στρατηγική του καταιγισμού ιδεών (ιδεοθύελλας) ενθαρρύνονται να μαντέψουν από τον τίτλο του προγράμματος τα θέματα και τα υποθέματα, με τα οποία θα ασχοληθούμε.

Στην 2η  δραστηριότητα μέσα από κατάλληλα βίντεο, παρουσιάζουμε τα πιο γνωστά ζώα στην Ελλάδα, που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην 3η  δραστηριότητα διαμορφώνονται σε συνεργασία και συμφωνία με τους μαθητές/μαθήτριες οι κανόνες, με στόχο τη γονιμότερη και αποδοτικότερη συνεργασία τους στη διάρκεια της υλοποίησης των εργαστηρίων.

 2ο εργαστήριο «Ποιός και τί με απειλεί»

Στην 1η δραστηριότητα  καλούμε τα παιδιά να παρακολουθήσουν διαφάνειες και συνοδευτικά βίντεο και στη συνέχεια να διατυπώσουν εντυπώσεις και ερωτήματα.

Στην 2η δραστηριότητα τα παιδιά ακούν μερικούς αντιπροσωπευτικούς ήχους ζώων και παίζουμε σχετικά παιχνίδια δραματοποίησης. Επιπλέον, παίζουμε ένα παιχνίδι, όπου προσπαθούμε να ενώσουμε το κάθε ζώο με την πατούσα του.

Στην 3η δραστηριότητα τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν σε ατομικό φύλλο εργασίας το αγαπημένο τους άγριο ζώο και να διατυπώσουν το παράπονό του.

collage2

3ο εργαστήριο  «Απειλή και Κλιματική αλλαγή»

Στην 1η δραστηριότητα παρουσιάζουμε στα παιδιά διάφορα βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή και πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τη ζωή ορισμένων ζώων.

Στην 2η δραστηριότητα παρουσιάζουμε μια ιστορία που, μέσα από τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, μεταδίδει τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της ατομικής ευθύνης. Στη συνέχεια, τα παρακινούμε να ζωγραφίσουν τους κινδύνους που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και απειλούν τη ζωή πολλών ζώων.

Στην 3η δραστηριότητα προτρέπουμε τα παιδιά να μπούνε στη θέση των ζώων και μέσα από τη φαντασία τους, να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που ήδη γνωρίζουν και να νιώσουν βιωματικά τους κινδύνους που διατρέχουν κάποια ζώα υπό εξαφάνιση.

collage2υρτ

4ο εργαστήριο   «Το δίχτυ της ζωής»

Στην 1η δραστηριότητα παρουσιάζουμε βίντεο στα παιδιά, μέσα από το οποίο ενημερώνονται για τις διάφορες οργανώσεις που προστατεύουν πολλά απειλούμενα είδη ζώων.

Στην 2η δραστηριότητα μοιράζουμε φύλλο εργασίας, στο οποίο καλούνται τα παιδιά να αντιστοιχίσουν το κάθε απειλούμενο ζώο με την οργάνωση που το φροντίζει.

Στην 3η δραστηριότητα κάθε παιδί επιλέγει να είναι και ένα ζώο υπό εξαφάνιση και σχηματίζουν κύκλο. Έχουν ένα κουβάρι το οποίο δίνεται στο πρώτο παιδί. Το παιδί λέει ποιο ζώο είναι, πού ζει και πετάει το κουβάρι σε ένα άλλο παιδί-ζώο (όχι διπλανό του), λέγοντας κάποιο κοινό τους στοιχείο. Στο τέλος έχει σχηματιστεί ένα δίχτυ. Έχουν μια κούκλα ανθρώπου, την οποία πετάνε πάνω στο δίχτυ. Παίζουν λίγο κουνώντας τα χέρια, χωρίς όμως να καταστραφεί το δίχτυ ή να πέσει η κούκλα κάτω. Μετά, αρχίζουν τα προβλήματα. Περιγράφουμε με λυπημένο ύφος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ζώο από τον κύκλο και αυτό το ζώο πρέπει να φύγει από τον κύκλο. Τεντώνουν ώστε να μη χαλάσει το δίχτυ. Μετά, αναφέρονται τα προβλήματα ενός άλλου ζώου, το οποίο επίσης πρέπει να αποχωρήσει. Το παιχνίδι συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια παρατηρούν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να μείνει ο άνθρωπος πάνω στο δίχτυ. Στο τέλος ο άνθρωπος πέφτει κάτω, που σημαίνει ότι για την διατήρηση της ζωής όλοι είμαστε απαραίτητοι.

collage2υρτλ

5ο εργαστήριο «Η φωνή των ζώων υπό εξαφάνιση»

 Στην 1η δραστηριότητα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σκεφτούν τρόπους, με τους οποίους μπορεί ο κάθε άνθρωπος να βοηθήσει τον πλανήτη και επομένως και τα ζώα που κατοικούν σε αυτόν. Στη συνέχεια, τα καλούμε να ζωγραφίσουν τους τρόπους αυτούς σε ατομικό φύλλο εργασίας.

Στην 2η δραστηριότητα προτρέπουμε τα παιδιά να κατασκευάσουν μάσκες με το ζώο της αρεσκείας τους.

Στην 3η δραστηριότητα τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις μάσκες του προηγούμενου εργαστηρίου, μεταμφιέζονται σε διάφορα ζώα, όπως λύκος, αλεπού, τίγρης κτλ. Κάποια παιδιά κάνουν τους κυνηγούς και κάποια τις οργανώσεις που τα προστατεύουν.

collage2υρτλεω

Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Παιχνιδιού

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015, καθιερώθηκε η  Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού για μαθητές σχολείων όλου του κόσμου. Από τότε και κάθε χρόνο, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο ελεύθερο, μη δομημένο παιχνίδι και έρχεται να μας θυμίσει τη  σημασία που έχει ο ελεύθερος ανοργάνωτος χρόνος, που δίνει την ευκαιρία στο παιδί να παίξει  χωρίς πρόγραμμα, αυθόρμητα.

Οι μαθητές μας έφεραν αγαπημένα τους παιχνίδια από το σπίτι, έπαιξαν ελεύθερα, χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους, συνεργάστηκαν και απόλαυσαν ιδιαίτερα το παιχνίδι τους!

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 12 202614

Μαθητικοί διαγωνισμοί

4ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας ψηφιακού παιχνιδιού.

“Το μάθημα… παιχνίδι”

Διοργάνωση: Ελληνική Δημοκρατία  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων  Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών.

Το παιχνίδι μπορεί να περιγραφεί ως μία δομημένη ή ημιδομημένη δραστηριότητα συνεργατικού ή ανταγωνιστικού χαρακτήρα, ατομική ή ομαδική. Η στοχευμένη αξιοποίηση παιγνιωδών
δραστηριοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία αξιοποιεί τη ψυχολογική προδιάθεση των μαθητών για παιχνίδι, μετατρέποντας συγκεκριμένες μαθησιακές δραστηριότητες σε ευχάριστες εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτόν, το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ενισχύει όχι μόνο την υποστήριξη συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων, αλλά και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της συνεργατικής επίλυσης προβλημάτων
και της δημιουργικότητας.

Εμείς συμμετέχουμε με ένα ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο: ¨Ζώα σε χειμερία νάρκη”

Τελικά η ιδέα μας, άρεσε και πήραμε την 1η θέση, μπράβο στα παιδιά μας!!

ID052 ΒραβείοΣχολείου 3οΝηπιαγωγείοΦερώνΈβρου page 0001

https://view.genial.ly/65a57f23cf59410014789647/interactive-content-zwa-se-xeimeria-narkh

collageξξ

Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα

11ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και
Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης
και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Συμμετέχουμε με ένα μηχανικό επιτραπέζιο παιχνίδι, φιδάκι με την Beebot, το οποίο συνδέσαμε με το πρόγραμμα Helmepa :”Η φίλη μας η θάλασσα”

collageξξsg

Διαγωνισμός φιλοζωίας 2023-2024

1 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοζωίας με θέμα: «Συμβιώνοντας με τα ζώα»

Σκοπός της δράσης είναι να βελτιώσει τα πρότυπα της καλής συμβίωσης των ανθρώπων με τα ζώα και να προαγάγει τη Φιλοζωία και την καλή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα ως μια αξιακή διάσταση του πολιτισμού μας. Ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι μια αμφίδρομα ωφέλιμη και δυναμική σχέση, που επηρεάζεται από συμπεριφορές απαραίτητες για την υγεία και την ευεξία και των δύο.

Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα σποτάκι για να συμμετέχουμε και πήραμε την 3η θέση!!!

ΦΙΛΟΖΩΙΑ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Παιδικής Helmepa με θέμα: “Μην ψαρώνεις! Μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες”

DSCN9665

Καλή μας επιτυχία!!!

 

“Ο Τζακ και η φασολιά”

Μία παράσταση κουκλοθέατρου παρακολούθησαν οι μικροί μας μαθητές , συνομίλησαν με τις κούκλες κι έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια.

Κοπή βασιλόπιτας

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, όταν επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος πήγε να καταλάβει την Καισαρεία ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Κατά την παράδοση όμως, είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε  εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Τα τιμαλφή όμως, που συγκεντρώθηκαν ήταν παρά πολλά. Ο Μέγας Βασίλειος για να τα επιστρέψει στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν πλακούντια (μικρές πίτες) και μέσα σ’ αυτούς τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Έγινε η διανομή και, σαν από θαύμα, έτυχε στον καθένα ό,τι είχε δώσει.

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε με υγεία.

Οι τρεις Ιεράρχες

https://www.youtube.com/watch?v=CtstIfVV2Eo