Όλοι μαζί για μια αυλή ξεχωριστή!

Ξεκινήσαμε στην αρχή της χρονιάς με πολλές ιδέες, οργανώσαμε τις δράσεις και τις ενέργειές μας, καταφέραμε να πάρουμε σημαντικές δωρεές, αφιερώσαμε πολύ ελεύθερο χρόνο, συνεργαστήκαμε όλοι μαζί γονείς και εκπαιδευτικοί, για να χαρίσουμε στους μικρούς μας μαθητές μία αυλή που τους αξίζει.

Μία αυλή γεμάτη χρώματα, με πολλές γωνιές δραστηριοτήτων και παρατήρησης, όπως υπαίθρια βιβλιοθήκη, ινδιάνικη σκηνή,  αμμοδόχο, παιχνίδια ψυχοκινητικά, ζωγραφική σε μαυροπίνακες, ταξίδια με το καράβι μας, διακόσμηση αυλής  με ξύλινες φωλιές πουλιών κι έναν όμορφο κήπο.

Ευχαριστούμε πολύ όσους συνέβαλαν, τους ιδιώτες της περιοχής μας για τις δωρεές τους και κυρίως τους γονείς του νηπιαγωγείου μας που έβαλαν όρεξη και μεράκι, υπομονή και αγάπη.

colorillo d6se

https://colorillo.com/d6se?sjm6fy

ττ

Τον ΚΟΚ αγαπώ, με ασφάλεια κυκλοφορώ

Θεματική            Ζω καλύτερα – Ευ ζην

Υποθεματική     Υγεία: ασφάλεια στο δρόμο

Δεξιότητες   Δεξιότητες μάθησης, δεξιότητες ζωής: σεβασμός, υπευθυνότητα, κριτική σκέψη, συνεργασία, δημιουργικότητα, επικοινωνία

1ο εργαστήριο: «Πώς φτάνω στο σχολείο»

Στην 1η δραστηριότητα μέσα από την συζήτηση με την ολομέλεια της τάξης ανιχνεύουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών για το θέμα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.  Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και τους δίνουμε τις πρώτες βασικές ιδέες. Τίθεται ο αρχικός προβληματισμός. Ενδεικτικές ερωτήσεις:

-Με ποιόν τρόπο έρχεστε στο σχολείο;

-Φοράτε κράνος όταν έρχεστε με το μηχανάκι των γονιών σας στο σχολείο;

-Φοράτε ζώνη ασφαλείας όταν είστε στο αυτοκίνητο;

-Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στον δρόμο;

-Ποιοι έφτιαξαν τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας; – Γιατί;

-Εξαιρούνται των κανόνων τα μικρά παιδιά;

-Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να παίρνουμε μέτρα προστασίας για τον εαυτό μας;

Ανταλλάσσουμε απόψεις και μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.

 Στην 2η  δραστηριότητα μοιράζουμε στα παιδιά ατομικό φύλλο εργασίας και τα προτρέπουμε να σχεδιάσουν τη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο. Τους θυμίζουμε να σχεδιάσουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τα κτίρια και ό,τι άλλο υπάρχει στη διαδρομή τους. Στη συνέχεια, μαζευόμαστε στην ολομέλεια, όπου το κάθε παιδί παρουσιάζει τη διαδρομή του και αναφέρει αν έχει συναντήσει κάποιες δυσκολίες ως προς την καθημερινή του μετακίνηση.

Στην 3η  δραστηριότητα διαβάζουμε στα παιδιά το παραμύθι «Η περιπέτεια της μικρής Κατόνης» και συζητάμε τους κανόνες που χρησιμοποίησε η ηρωίδα της ιστορίας μας, για να διασχίσει το δρόμο με ασφάλεια.

2ο εργαστήριο: «Τα σήματα κάτι θέλουν να μου πουν»

Στην 1η δραστηριότητα διαβάζουμε το παραμύθι «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ.» , κάνουμε αναφορά στα σήματα και συζητάμε για τη χρησιμότητά τους. Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σήματα που βλέπουμε στον υπολογιστή, μαθαίνοντας ποιο χρώμα σημαίνει απαγορεύεται και ποιο επιτρέπεται.  Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας με καινούργιες έννοιες και λέξεις όπως: δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, διάβαση πεζών, τροχονόμος, μονόδρομος…

Στην 2η δραστηριότητα προτρέπουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν σε ατομικό φύλλο εργασίας τα σήματα που τους έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση ή ακόμη και να δημιουργήσουν τα δικά τους σήματα κυκλοφορίας και στη συνέχεια να τα παρουσιάσουν στην ολομέλεια.

Στην 3η δραστηριότητα παίζουμε στον υπολογιστή παιχνίδια μνήμης και αντιστοίχισης, με βάση τα σήματα κυκλοφορίας.

3ο εργαστήριο : «Τα χρώματα των φαναριών»

Στην 1η δραστηριότητα συζητάμε με τα παιδιά για τα φανάρια που συναντάμε στο δρόμο για τα αυτοκίνητα και για τα φανάρια που υπάρχουν για τους πεζούς. Κάνουμε αναφορά στα διαφορετικά τους χρώματα και τη χρησιμότητά τους. Μιλάμε ακόμα για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο και τους κανόνες που οφείλουμε να ακολουθούμε, όταν θέλουμε να διασχίσουμε το δρόμο και δεν υπάρχει φανάρι. Μαθαίνουμε τους κανόνες αυτούς με τα δάχτυλα του χεριού μας και κάνουμε μια κατασκευή με την παλάμη μας, για να τους θυμόμαστε.

Στην 2η δραστηριότητα διαβάζουμε στα παιδιά το ποίημα του κυρίου ΚΟΚ και στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να το εικονογραφήσουν σε ατομικό φύλλο εργασίας.

Στην 3η δραστηριότητα χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κάνει τους οδηγούς και η άλλη τους πεζούς. Προχωρούν με τις οδηγίες του φαναριού. Όταν σηκώνουμε την πράσινη καρτέλα για τους πεζούς, οι οδηγοί σταματούν και οι πεζοί προχωρούν και αντίθετα. Μετά, παίρνει η άλλη ομάδα τη θέση των οδηγών και των πεζών.

4ο εργαστήριο :  «Ο φίλος μου το ποδήλατο»

Στην 1η δραστηριότητα διαβάζουμε στα παιδιά την ιστορία «Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας» και ακολουθεί συζήτηση γύρω από την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Συγχρόνως, κάνουμε μία αναδρομή και στην ιστορία του ποδηλάτου, βλέπουμε μέσα από εικόνες πώς ήταν τα πρώτα ποδήλατα και πώς εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Στην 2η δραστηριότητα το κάθε παιδί παίρνει το λόγο και μας μιλάει για το δικό του ποδήλατο, πώς είναι εξωτερικά, τι εξοπλισμό διαθέτει κτλ. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία χαλαρής μουσικής, ξαπλώνουμε κάτω και κάνουμε πως είμαστε πάνω στο ποδήλατό μας. Με το πέρας της μουσικής, το κάθε παιδί λέει σε ποιό μέρος πήγε, τι συνάντησε κατά τη διαδρομή, κτλ. Τέλος, ζωγραφίζουν την παραπάνω διαδρομή σε ατομικό φύλλο εργασίας.

Στην 3η δραστηριότητα παρέχουμε στα παιδιά διάφορα υλικά που έχουμε στην τάξη (καλαμάκια, κουμπιά, cd, καπάκια) και τα προτρέπουμε να δημιουργήσουν το ποδήλατο της αρεσκείας τους.

5ο εργαστήριο:  «Οι κατάσκοποι του δρόμου»

Στην 1η δραστηριότητα οργανώνουμε περίπατο στην περιοχή του σχολείου, με σκοπό την παρατήρηση και τη φωτογράφιση πινακίδων σήμανσης, φαναριών, διαβάσεων, πεζοδρομίων. Επιστρέφοντας στο σχολείο αξιολογούμε τον περίπατό μας και τις παρατηρήσεις μας και επεξεργαζόμαστε τα συμπεράσματά μας.

Στην 2η δραστηριότητα, ο/η εκπαιδευτικός προτρέπει τα παιδιά να δημιουργήσουν μια μακέτα με δρόμους, σπίτια, πινακίδες, αυτοκίνητα, ποδήλατα και τους παρέχει πληθώρα υλικών για να ξεκινήσουν.

Στην 3η δραστηριότητα μας επισκέπτεται η τροχαία του Δήμου Φερών και η υπεύθυνη του εθελοντικού τμήματος του Δήμου Αλεξ/πολης και μας ενημερώνουν, μέσα από φυλλάδια, αφίσες και βιωματικές δράσεις, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποκτήσουμε σωστή οδηγική συμπεριφορά από μικρή ηλικία.

Μάνα, μανούλα, μαμά!

“Να είσαι μητέρα σημαίνει να μαθαίνεις τις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις και να αντιμετωπίζεις τους φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν!”
Για τις μανούλες των μαθητών μας  λοιπόν που γιορτάζουν την Κυριακή,  ετοιμάσαμε πολλές  μικρές εκπλήξεις.
Μπισκότα-καρδιές από τα χεράκια μας, χρωματισμένα, αρωματισμένα με ροδόνερο, με το αρχικό γράμμα του ονόματος της κάθε μαμάς από ζαχαρόπαστα.
Μπήκαμε όμως στον πειρασμό και τα δαγκώσαμε λίγο στην ακρούλα, ελπίζουμε να μην το καταλάβει η μαμά….

Μπιζουτιέρες για να βάζει η μαμά τα κοσμήματά της, μαγνητάκια καρδιές, κάρτες, πορτρέτα με τη μαμά, βραβείο και σελιδοδείκτες από την Mrs Mary.

Και φυσικά πολλά παιχνίδια στην αυλή σε ζευγάρια, μαμά-παιδί.

Μεταφέραμε νερομπαλόνια με κουτάλες, ρίξαμε μπουκάλια φορώντας καλσόν, ισορροπήσαμε αντικείμενα, περάσαμε ανάμεσα από κρεμαστά μπουκάλια και ρίξαμε στόχους.

Είπαμε όμορφα λογάκια και δώσαμε πολλά φιλάκια!!!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!