Μη με ξεχνάς…..

Το χαμόγελο του παιδιού μέσα από την δράση του “Μη με λησμόνει-σπόροι αγάπης”, που είναι αφιερωμένη στα εξαφανισμένα παιδιά,  στοχεύει με ένα  διαδραστικό τρόπο να ενημερωθούν τα παιδιά για το φαινόμενο.

Με μεγάλη μας χαρά συμμετείχαμε στην δράση αυτή στέλνοντας το δικό μας μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης.

 

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Θεματική     Ενότητα:       Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία         

Υποθεματική:     Ψηφιακές δεξιότητες στη θεματική ενότητα του  «Δημιουργώ και Καινοτομώ– Δημιουργική Σκέψη  και Πρωτοβουλία

Δεξιότητες:   Ψηφιακές δεξιότητες, Κριτική σκέψη, Επικοινωνία και Επίλυση Προβλημάτων, Υπευθυνότητα, Συνεργασία, Κοινωνικές Δεξιότητες

Τίτλος προγράμματος : «Μικροί μετεωρολόγοι»

1ο εργαστήριο: Καιρικά φαινόμενα

Μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συζητήσουν για τα καιρικά φαινόμενα, ποια γνωρίζουν και πώς αυτά συνδέονται με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Στο τέλος, καταλήγουν στη δημιουργία ενός πίνακα καιρού με καρτέλες καιρικών συμβόλων και των αντίστοιχων ονομασιών τους. Επιπλέον, φτιάχνουν όλοι μαζί έναν μηνιαίο πίνακα καιρού, όπου κάθε μέρα θα σημειώνουν με τη βοήθεια των αντίστοιχων καρτελών, την ημερομηνία και τον καιρό. Με το πέρας του μήνα, θα προβούν σε συγκρίσεις και θα αναδείξουν το πιο συχνό καιρικό φαινόμενο. Ζωγραφίζουν σε ατομικό φύλλο εργασίας τον αγαπημένο τους καιρό. Τέλος, κατασκευάζουν ένα ατομικό βιβλιαράκι με όλα τα καιρικά φαινόμενα.

2ο εργαστήριο: Ας πειραματιστούμε

Καλούμε τα παιδιά σε μία σειρά πειραμάτων για τα καιρικά φαινόμενα (σύννεφο, βροχή, ουράνιο τόξο) και τα προτρέπουμε να κάνουν προβλέψεις, υποθέσεις και παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, καταγράφουν σε ατομικό φύλλο εργασίας τα υλικά και τα βήματα από το πείραμα που τους άρεσε περισσότερο.

Προτρέπουμε τα παιδιά, με τη χρήση μόνο δύο υλικών, να προβούν στη δημιουργία τεχνητού χιονιού και να κατασκευάσουν ό,τι επιθυμούν.

3ο εργαστήριο:  Γινόμαστε μετεωρολόγοι

Παρουσιάζουμε στα παιδιά διάφορα βίντεο σχετικά με το πώς γινόταν παλιά η πρόγνωση του καιρού και πώς γίνεται στις μέρες μας. Γνωρίζουν τα διάφορα μετεωρολογικά όργανα και πώς παρουσιάζεται ο καιρός μέσα από τα σχετικά δελτία. Δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας και τους χωρίζουμε σε ομάδες, αναθέτοντας σε κάθε ομάδα να βρει στο διαδίκτυο τον καιρό της πόλης που της έχει ανατεθεί. Στη συνέχεια, συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας. Προτρέπουμε τα παιδιά να κατασκευάσουν μία τηλεόραση και να παρουσιάσουν όπως μπορούν ένα δελτίο καιρού, χρησιμοποιώντας ως βοήθημα το φύλλο εργασίας που συμπλήρωσαν στην προηγούμενη δραστηριότητα.

4ο εργαστήριο:   Φύσα αεράκι

Παρουσιάζουμε βίντεο με την ένταση του ανέμου και αναφερόμαστε στην μονάδα μέτρησής του, μέσα από την ιστορία του κυρίου μποφόρ. Στη συνέχεια κατασκευάζουν πίνακα αναφοράς με την κλίμακα μποφόρ, αντιστοιχίζοντας εικόνες που δείχνουν την ένταση του ανέμου με τον κατάλληλο αριθμό.

Παρουσιάζουμε βίντεο με οδηγίες κατασκευής μετεωρολογικών οργάνων και ενθαρρύνουμε τα παιδιά, παρέχοντας διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, να κατασκευάσουν ένα ανεμόμετρο και να το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Παρουσιάζουμε στα παιδιά τον μύθο του Αισώπου «Ο Βοριάς και ο Ήλιος» και τα προτρέπουμε να τον δραματοποιήσουν. Τέλος, σε φύλλο εργασίας ζωγραφίζουν ό,τι τους άρεσε περισσότερο.

5ο εργαστήριο:  Η μελισσούλα πετά δεξιά-αριστερά

Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάζονται και κάποιος κάνει τη μελισσούλα. Η αντίπαλη ομάδα καθορίζει σε ποιο σημείο πρέπει να φτάσει η μελισσούλα. Τα μέλη της πρώτης ομάδας σκέφτονται και προτείνουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Κερδίζει η ομάδα που κατάφερε να οδηγήσει τη μελισσούλα τις περισσότερες φορές στο τέρμα. Σε επόμενο στάδιο, τοποθετούμε εμπόδια, για να κάνουμε πιο δύσκολη τη διαδρομή.

Προτρέπουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν καρτέλες με τα διάφορα καιρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια, τα παιδιά προσανατολίζονται στο χώρο, προγραμματίζοντας τη μελισσούλα «Beebot» να ακολουθήσει συγκεκριμένες εντολές.

Παρουσιάζουμε στα παιδιά φύλλο εργασίας, όπου καλούνται να αναγνωρίσουν τα σύμβολα-κουμπιά που έχει πάνω η μελισσούλα και να σημειώσουν δίπλα τη σωστή λέξη.

 

Η Κυρά Σαρακοστή

Η κυρά-Σαρακοστή είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής κοινωνίας που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Αποτελεί ένα αυτοσχέδιο λαογραφικό ημερολόγιο από περασμένες εποχές. Απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, έκοβαν ένα πόδι της Κυράς-Σαρακοστής. Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το τοποθετούσαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι. Όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

https://www.youtube.com/watch?v=evnpMehDpZ8

https://www.youtube.com/watch?v=Fvkw7oyAnnM

Ακούσαμε το τραγούδι, ζυμώσαμε, χρωματίσαμε και πλάσαμε τις Σαρακοστές μας. Γεμίσαμε το σακουλάκι με την ζυμαρένια μας Σαρακοστή, λαγάνα και ευχές για 40 μέρες αγάπης, συγχώρεσης, προσευχής, υπομονής και νηστείας.

“Η Κυρά Σαρακοστή και η αδερφή της”

https://www.youtube.com/watch?v=sLwkIF-SUXA

Παράσταση Καραγκιόζη

“Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσωνα” από το Θρακικό θέατρο σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη.

Μία διασκευή της Αργοναυτικής εκστρατείας για πολύ μικρά παιδιά με ζωντανή μουσική και ζωηρό παιγνιώδη λόγο.