Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ & Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

μενουμε σπιτι

Συζητώντας και στηρίζοντας τα παιδιά κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι

 

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό εν μέσω αυτής της κρίσης να αισθανόμαστε άγχος, αγωνία και φόβο. Είναι πολύ σημαντική η  σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επίσημους φορείς όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού, ώστε να αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους παραπληροφόρηση, η οποία επιτείνει τα αρνητικά συναισθήματά μας. Τα παιδιά επηρεάζονται από τη στάση μας και τη συναισθηματική μας διάθεση, γι’αυτό και είναι θεμιτό να μιλάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια, απλότητα, ηρεμία και ενσυναίσθηση για την κατάσταση που διανύουμε την τρέχουσα περίοδο. Απαντούμε σε τυχόν απορίες που εκφράζουν, με απλές και κατανοητές λέξεις, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αποφεύγουμε τις υπερβολές και τους έντονους συναισθηματισμούς. Δείχνουμε κατανόηση και αποδοχή σε όποιους φόβους, ανησυχίες και στενοχώριες ενδεχομένως εκφράσουν. Ίσως σας φανούν βοηθητικά κάποια παραμύθια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και βίντεο που εστιάζουν στην ενημέρωση και προστασία των παιδιών. Ενδεικτικά, σας παραθέτουμε κάποια από αυτά στο τέλος της σελίδας.

Επίσης, θεωρείται πολύ βοηθητικό και ωφέλιμο τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, να διαμορφωθεί ένα καθημερινό πρόγραμμα ρουτίνας (πρωινό ξύπνημα, διαδικτυακή εκπαίδευση, μεσημεριανό φαγητό, ξεκούραση, παιχνίδι, ύπνος), το οποίο παρέχει αισθήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα παιδιά. Κάποιες προτάσεις για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι: Ανάγνωση βιβλίων/παραμυθιών, ζωγραφική, χειροτεχνίες/κατασκευές, μουσική, χορός, μαγειρική/ζαχαροπλαστική, γυμναστική, επιτραπέζια παιχνίδια, κλήσεις και βιντεοκλήσεις σε συγγενείς και φίλους, βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού. Προσπαθούμε, όσο αυτό είναι εφικτό, να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση σε οθόνες που προκαλούν εθισμό.

Και προσοχή στη διατροφή! Τρώμε άφθονα φρούτα και σαλάτες και αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Όλο αυτό που βιώνουμε είναι δύσκολο, αλλά είναι προσωρινό, κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. Ας το δούμε λοιπόν, από μια θετική σκοπιά, με αισιοδοξία και ας αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα για να ασχοληθούμε με πράγματα, συνήθειες, δραστηριότητες, που πριν στερούμασταν λόγω έλλειψης και πίεσης χρόνου. Ας δημιουργήσουμε όμορφες οικογενειακές στιγμές και αναμνήσεις. Φροντίζουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία, για να μπορούμε να παρέχουμε στήριξη και στα παιδιά μας.

Ευχόμαστε ολόψυχα να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητά μας! Έως τότε, να προσέχετε και να περνάτε όμορφα!

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

28 παιδικά βιβλία για τον κορωνοϊό

Ενημερωτικό βίντεο για παιδιά που αφορά τον κορωνοϊό

 

Με εκτίμηση,

Γιλαντζή Κωνσταντίνα, Κοιν.Λειτουργός

Ρούσσου Χρύσα, MSc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας