11 Σεπτεμβρίου 2015
Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2015-2016 θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο 3ο 5/Θ Νηπιαγωγείο Επανομής. Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου καλό είναι να γνωρίζετε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.
Ωράριο λειτουργίας
Στα ολοήμερα τμήματα τα παιδιά θα έρχονται στο σχολείο από τις 8:00 πμ έως τις 8:15 πμ.
Θα αποχωρούν από τις 15: 45 έως τις 16:00.
Υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης στις 14:00. Θα σας δοθεί σχετική αίτηση όπου θα αναγράψετε τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε πρόωρη αποχώρηση του παιδιού προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθεί από την Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής.
Προσέλευση και αποχώρηση
Η μεταφορά των νηπίων από την κατοικία τους στο Σχολείο και αντιστρόφως γίνεται με την ευθύνη των γονέων τους.
Οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο τα παραδίδουν το πρωί στη νηπιαγωγό του τμήματος από 08:00 έως 08:15. Το μεσημέρι οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά τους και πάλι από τη νηπιαγωγό από τις 15:45 έως τις 16:00.
Για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος του Νηπιαγωγείου οι γονείς και οι συνοδοί οφείλουν να σεβαστούν κα να τηρούν σχολαστικά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών από το σχολείο.
Φοίτηση και απουσίες
Η φοίτηση όσων παιδιών την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εξάλλου, η ανελλιπής φοίτηση των παιδιών στο Νηπιαγωγείο αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την υιοθέτηση θετικών στάσεων απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση, όσο και για τη γνωστική ανάπτυξη και την προσωπική τους γενικότερα εξέλιξη.
Αν ένα παιδί απουσιάσει από το Νηπιαγωγείο μία ημέρα ή περισσότερες, θα πρέπει ο γονέας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη νηπιαγωγό του παιδιού του για τον λόγο αυτό, αλλά και για να ενημερωθεί για τυχόν ανακοινώσεις που έχουν δοθεί στο διάστημα της απουσίας του παιδιού.
Ενδυμασία
Το ονοματεπώνυμο του παιδιού θα πρέπει να είναι γραμμένο σε όλα τα προσωπικά του είδη (μπουφάν, τσάντα κ.λπ.). Αυτό διευκολύνει στην αναγνώριση πραγμάτων που έχουν ξεχαστεί από το παιδί στο Νηπιαγωγείο ή στο διαχωρισμό των ειδών που έχουν μπλεχτεί με παρόμοια άλλου παιδιού.
Τα παπούτσια που θα φορά καθημερινά το παιδί προτείνεται να είναι αθλητικά (ανατομικά) με αυτοκόλλητο ή οποιαδήποτε άλλα κλειστά παπούτσια με εύκολο κούμπωμα, ώστε να νιώθει άνεση και ασφάλεια κατά την κίνησή του μέσα στην αίθουσα και στους εξωτερικούς χώρους παιχνιδιού. Εάν το παιδί δεν έχει μάθει ακόμα να δένει κορδόνια παπουτσιών, καλύτερα να αποφεύγει να φορά παπούτσια που έχουν κορδόνια, διότι αυτό θα του δημιουργεί συνεχώς πρόβλημα και ιδιαίτερα κατά τις εξορμήσεις τού Νηπιαγωγείου.
Καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα καπέλο για τον ήλιο. Επιπλέον, όταν το παιδί έρχεται στο Νηπιαγωγείο, δεν πρέπει να φορά κοσμήματα και να φέρνει μαζί του είδη αξίας, τόσο για παιδαγωγικούς λόγους όσο και για λόγους ασφάλειας (πνιγμούς από αλυσίδες στο λαιμό κ.λπ.).
Τσάντα
Καθημερινά το παιδί θα πρέπει να φέρνει στο Νηπιαγωγείο μία τσάντα. Η τσάντα αυτή θα πρέπει να έχει κατάλληλο μέγεθος για την ηλικία του (ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή), ώστε να χωρά όλα τα απαραίτητα και να μπορεί να την χειριστεί μόνο του. Μέσα στην τσάντα θα πρέπει καθημερινά να έχει τo πρόγευμά του και όσα απαιτούνται γι αυτό. Το ονοματεπώνυμο του παιδιού θα πρέπει να είναι γραμμένο τόσο στην τσάντα όσο και σε όλα τα προσωπικά του είδη.
Πρόγευμα
Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα παιδιά προγευματίζουν καθημερινά: 10:00-10:30.
Γι αυτό είναι απαραίτητο το παιδί να φέρνει στην τσάντα του:
- ένα πρόγευμα
- μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα που θα στρώνει στο τραπέζι
- ένα μικρό πλαστικό τάπερ, που θα περιέχει το φαγητό του
- ένα πλαστικό ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό
- ό, τι άλλο είναι απαραίτητο (π.χ. κουτάλι, καλαμάκι)
Προτείνεται οι γονείς να δίνουν στο παιδί τους ως πρόγευμα, ένα υγιεινό κολατσιό (κουλούρι σουσαμένιο, κριτσίνια, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, σάντουιτς-τοστ, σταφιδόψωμο, φρούτο, γιαούρτι). Καλό είναι να αποφεύγεται να φορτώνεται το παιδί με πολλά φαγώσιμα ή πράγματα που δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί και να τα φάει, γιατί είναι πιθανό αυτό να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις προς το Νηπιαγωγείο, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Γαριδάκια, τσιπς, ξηροί καρποί, καραμέλες και μαστίχες, να αποφεύγονται –κατά το δυνατόν– για λόγους υγείας και ασφάλειας των παιδιών. Επίσης να αποφεύγονται τα «παγουρίνο» γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν ή να σπάσουν.
Μεσημεριανό φαγητό
Τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μαζί τους σε ξεχωριστή σακουλίτσα ή τσαντούλα το μεσημεριανό τους φαγητό το οποίο πρέπει να είναι τοποθετημένο σε σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων ή και για το φούρνο της κουζίνας (υπάρχουν και τα δύο διαθέσιμα στο σχολείο) και να είναι μέσα σε σακουλάκι πολυμπάγκ για την αποφυγή διαρροών. Οπωσδήποτε αναγράφετε το όνομα του παιδιού τόσο στην τσάντα – σακούλα μεταφοράς όσο και στο σκεύος που περιέχει το φαγητό του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο έτσι ώστε να αποφύγουμε προβλήματα. Το φαγητό τοποθετείται στο ψυγείο του σχολείου όπου και παραμένει μέχρι την ώρα του γεύματος.
Ώρα χαλάρωσης
Για την ώρα της χαλάρωσης κάθε παιδί φέρνει ένα μαξιλάρι με μαξιλαροθήκη, δύο σεντόνια και όταν κρυώσει ο καιρός, μια κουβέρτα. Τοποθετούνται όλα σε μια μεγάλη σακούλα ώστε να μην περισσεύουν και πάνω αναγράφεται με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το ονοματεπώνυμο του παιδιού. Κάθε Παρασκευή, οι γονείς παίρνουν τα σεντόνια στο σπίτι για πλύσιμο και μας τα επιστρέφουν τη Δευτέρα.
Τα παιδιά απαγορεύεται να φέρνουν μαζί τους στο νηπιαγωγείο παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα
Γενέθλια
Σχετικά με τον εορτασμό γενεθλίων και ονομαστικών εορτών στο Σχολείο, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να μοιράσουν προσκλήσεις ή κεράσματα σε όλους τους συμμαθητές τους.
Πρόγραμμα δραστηριοτήτων των νηπίων
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιλαμβάνει όσα προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων. Η εκπαιδευτική διαδικασία αξιοποιεί τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας πλούσιο υποστηρικτικό υλικό και εποπτικά – τεχνολογικά μέσα. Στο Νηπιαγωγείο σχεδιάζονται και αναπτύσσονται, για το παιδί της νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας, προγράμματα δραστηριοτήτων που συνδέονται με όλες τις γνωστικές περιοχές: Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος καθώς και Δημιουργικές – Καλλιτεχνικές δραστηριότητες (Μουσική, Θεατρική Τέχνη, Εικαστική Έκφραση, Φυσική Αγωγή), που προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα για την καλλιέργεια της αισθητικής των παιδιών και προωθούν τη δημιουργικότητά τους. Τα προγράμματα δραστηριοτήτων αναπτύσσονται κατά την προσέγγιση των διαφόρων θεμάτων και των σχεδίων εργασίας αναπτύσσοντας τον διαθεματικό τρόπο μελέτης. Όλα σχεδόν τα προγράμματα που εκπονούνται πλαισιώνονται από εκπαιδευτικές επισκέψεις στο φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Οι επισκέψεις των μαθητών του Νηπιαγωγείου προς τον έξω κόσμο αλλά και οι υποδοχές ειδικών στους χώρους του Σχολείου, στηρίζονται πάντα στο πρόγραμμά του και είναι καλά οργανωμένες.
Συνεργασία Γονέων – Νηπιαγωγείου
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, καθώς και την ομαλή φοίτηση και πρόοδο των παιδιών αποτελεί η επικοινωνία και η συστηματική συνεργασία του Σχολείου με τους γονείς. Η συνεργασία αυτή είναι μια δυναμική σχέση, που ανατροφοδοτείται καθημερινά και επηρεάζει τη συμπεριφορά του νηπίου σε μεγάλο βαθμό. Η δημιουργία κλίματος αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης σηματοδοτεί την συνολική εξέλιξή του. Η επικοινωνία-συνεργασία των γονέων με το Νηπιαγωγείο γίνεται με τους εξής τρόπους:
προγραμματισμένες συναντήσεις: προγραμματίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων στην αρχή του σχολικού έτους και ανακοινώνονται στους γονείς
έκτακτες συναντήσεις: οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τη νηπιαγωγό του παιδιού τους καθημερινά μετά τη λήξη του μαθήματος, προκειμένου να συζητήσουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα που τους απασχολεί ή απλώς να ενημερωθούν για την πρόοδό του.
έγγραφες ανακοινώσεις, προσκλήσεις: μοιράζονται στις τσάντες των παιδιών, όταν το Νηπιαγωγείο χρειάζεται να ενημερώσει τους γονείς για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία και στο παιδαγωγικό του έργο.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ευχόμαστε σε σας και τα παιδιά
ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Γούναρη Ζαχαρούλα – 1ο Ολοήμερο
Πρώιου Παναγιώτα – 1ο Ολοήμερο
Μάλλιου Στέλλα – 2ο Ολοήμερο