“Ξέρεις από καλό λάδι;” – Διδασκαλία της Χημείας με βιωματικό εργαστήριο

Την 15 και 22 Ιανουαρίου 2024, υλοποιήθηκε η βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ξέρεις από καλό λάδι;»  στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας. Τελειόφοιτοι μαθητές της κατεύθυνσης Επιστημών Υγείας και Θετικών Σπουδών του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και συμμετείχαν σε εργαστήρια με την καθοδήγηση της Κας Κόγια Κωνσταντίνας, χημικού και της Κας Παλούμπα Ελένης, χημικού και υπεύθυνης του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας.

Πιο αναλυτικά, οι μαθητές έκαναν μετρήσεις για την οξύτητα του ελαιολάδου, τον σημαντικότερο δείκτη ποιότητάς του. Για τον υπολογισμό της χρησιμοποιείται η μέθοδος της ογκομέτρησης. Η διαδικασία  ονομάζεται ογκομέτρηση εξουδετέρωσης,  κατά την οποία μετρήθηκε ο όγκος του πρότυπου διαλύματος βάσης που απαιτείται,  ώστε να αντιδράσει όλη η ποσότητα των οξέων  του ελαιολάδου.

Οι μαθητές  χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έκαναν  μέτρηση της οξύτητας. Η πρώτη ομάδα εργάστηκε σε καθημερινές συνθήκες ενός απλού ελαιοτριβείου, η δεύτερη ομάδα σε συνθήκες σχολικού εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και η τρίτη ομάδα σε συνθήκες πανεπιστημιακού εργαστηρίου στον χώρο του Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων.

Η εργαστηριακή εμπειρία είναι  σημαντική για την ολοκλήρωση των γνώσεων των μαθητών στο μάθημα της Χημείας,  γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και  τον χώρο του Μουσείου.

 

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.