Δελτίο Τύπου: Απολογισμός Ημερίδας Διάχυσης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης πραγματοποίησε Ημερίδα Ενημέρωσης και Διάχυσης Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου του σχολείου με τίτλο «Educating 21st Century Citizens in a global community» που εντάσσεται στο  Πρόγραμμα Erasmus+ και στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της κινητικότητας προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης . Η Ημερίδα έγινε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης.

 

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Διαμαντή Μανεσιώτη ενώ  εναρκτήρια ομιλία απηύθυνε ο κ. Δημήτριος Βαχαβιώλος,  υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας με αναφορά στη δια βίου μάθηση και την αξία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων εν γένει.

 

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τους εκπαιδευτικούς του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης ,οι οποίοι συμμετείχαν 2 στις ροές κινητικότητας, που υλοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα στην Φινλανδία-Εσθονία και στην Φλωρεντία, και μοιράστηκαν την εμπειρία τους αλλά και τα οφέλη που αποκόμισε συνολικά το σχολείο από το Σχέδιο.

 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το πρόγραμμα και την παροχή διευκρινιστικών απαντήσεων από τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου.

Στην Ημερίδα προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους μαθητές του σχολείου, γεγονός που ενισχύει τους σκοπούς του Σχεδίου για ενεργητικότερη συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες συλλογικές και ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

 

Αρκετοί γονείς μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων συμπαραστάθηκαν στην εκδήλωση χορηγώντας γλυκά και χυμούς στο μπουφέ της Ημερίδας.

Μετά το τέλος της συζήτησης πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι στην αίθουσα Τech Lab της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με 18 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τις 4 παιδαγωγικές δεξιότητες του 21ου αιώνα δηλαδή την Επικοινωνία, τη  Συνεργασία, την  Κριτική σκέψη και τη Δημιουργικότητα .

 

Ενημερωτική και Επιμορφωτική ημερίδα Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + KA1

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: «Εκπαιδεύοντας τους πολίτες του 21ου αιώνα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινότητας», την Τετάρτη 4 Δεμεμβρίου 2019 στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ειδικών με συνάφεια προς το αντικείμενο,  στις δράσεις που υλοποιήθηκαν και αφορούν στο «Εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας και Εσθονίας» και στην «Προώθηση των 4 καινοτόμων δεξιοτήτων της Παιδαγωγικής του 21ου αιώνα: Επικοινωνία, Συνεργασία, Κριτική Σκέψη και Δημιουργικότητα», για πιθανή υιοθέτηση πρακτικών από ιδρύματα τού εξωτερικού που εντυπωσιάζουν με την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς αυτό να αναιρεί τις ήδη αποτελεσματικές πρακτικές που εφαρμόζονται από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.

Πολύτιμη θα είναι η συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων  ως αναπόσπαστου στοιχείου της αρμονικής συνεργασίας με τη διεύθυνση και τους διδάσκοντες για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η παρουσία μαθητών ως τελικών αποδεκτών των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις δράσεις αυτές, θα είναι πρωτίστως σημαντική.
Η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση (ΕΚ 2020). Σε μια περίοδο που κάθε φορέας θεωρεί πως η εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγή, προτάσεις και υποδείξεις θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε επιλογές που επηρεάζουν το εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν βασικές πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+  μέσα από τις βιωματικές εμπειρίες που θα τους μεταφέρει η σχολική μονάδα που έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήρι με πρακτική εφαρμογή μεθόδων που αναπτύσσουν και καλλιεργούν την επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα στη διδασκαλία.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, πρέπει να συμπληρωθεί η φόρμα συμμετοχής κάνοντας click στον σύνδεσμο:
https://tinyurl.com/ulkzmrc

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της ημερίδας και συμμετοχής στο βιωματικό εργαστήρι.

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης είναι οι κ.: Διαμαντής Μανεσιώτης, μαθηματικός, Διευθυντής του 3ου ΓΕ.Λ. Σπάρτης, και οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αιμιλία Μπουρίκου, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, συντονίστρια του προγράμματος, Κατερίνα Εξωμανίδη, Θεολόγος, υπεύθυνη επικοινωνίας με τους φορείς του προγράμματος, Ασπιώτη Βαρβάρα, Φιλόλογος και Ελένη Διακουμάκου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

 

Αποχαιρετώντας ένα ΦΙΛΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, με την αναγγελία της πρόωρης και απροσδόκητης απώλειας του αγαπητού συναδέλφου μας Φώτη Κανακόπουλου, συνεδρίασε εκτάκτως για να αποχαιρετήσει ένα μεγάλο δάσκαλο, ανιδιοτελή φίλο, ακαταπόνητο συνάδελφο, άξιο Διευθυντή, ιδρυτικό μέλους του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης.

Ως δάσκαλος υπηρέτησε τη Δημόσια εκπαίδευση, διδάσκοντας με το ήθος του, την εργατικότητά του, το παράδειγμα και τη διαλλακτικότητά του.

Ως συνάδελφος στεκόταν δίπλα μας ενθαρρύνοντας και στηρίζοντάς μας. Με αγωνιστικότητα και πάθος υπηρέτησε από πολλές θέσεις τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνοντας μάχες για ένα καλύτερο Σχολείο.

Μας δίδαξε, τέλος, με την αγάπη του για τη  ζωή ότι πάνω από όλα είναι ο αγώνας, που πρέπει να δίνεται αδιάλειπτα, σθεναρά και με αξιοπρέπεια.

Ο Σύλλογος, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στην προσωπικότητα και το εκπαιδευτικό του έργο απεφάσισε :

 1. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
 2. Να παραστεί ο Σύλλογος των καθηγητών στην Εξόδια ακολουθία.
 3. Να κατατεθεί στεφάνι.
 4. Να κατατεθεί στη μνήμη του χρηματικό ποσό στο ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ Λακωνίας.
 5. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο.

Καλό σου ταξίδι Φώτη.

Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Oι μαθητές της B΄ Λυκείου πρόκειται να επισκεφθούν την Βουλή των Ελλήνων (Αθήνα) την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019. Στην επίσκεψη θα συμμετάσχουν 51 μαθητές και 4 συνοδοί – καθηγητές.

Οι μαθητές πρόκειται να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά βίντεο σε ειδική αίθουσα, με θέμα την ιστορία του κτιρίου της Βουλής, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και την αξία της Βουλής και της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση της αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και επίσκεψη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Αν η επίσκεψη των μαθητών συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Συνοδοί – καθηγητές : Ασπιώτη Βαρβάρα, Διακουμάκου Ελένη, Εξωμανίδη Αικατερίνη, Φουντάς Δημήτριος

Σημείωση : Όσα ταξιδιωτικά γραφεία επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους στο Διευθυντή του σχολείου έως και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11:00π.μ.
 (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Μανεσιώτη Διαμαντή στο τηλέφωνο 27310-25362, 81046)

2η Ροή Μαθησιακής Κινητικότητας Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που χρηματοδοτεί και επιβλέπει το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), υλοποιεί δράση κινητικότητας  των εκπαιδευτικών Ασπιώτη Βαρβάρα και Διακουμάκου Ελένη στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Πρόκειται για τη δεύτερη ροή επιμόρφωσης που ολοκληρώνει τη δράση κινητικότητας KA1 του Erasmus+ και ακολουθεί μετά από την επιμόρφωση άλλων δύο εκπαιδευτικών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και το Ταλίν της Εσθονίας τον Νοέμβριο του 2018.

Το σεμινάριο επιμόρφωσης έχει διάρκεια έξι (6) ημερών και διεξάγεται από τις 24-06-2019 έως τις 29-06-2019.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί:

 • στη γνωριμία, εμπλουτισμό και κατανόηση μεθόδων για την εφαρμογή δημιουργικότητας στη σχολική τάξη,
 • τρόπους ενίσχυσης της κριτικής σκέψης ως εφόδιο στον καταιγισμό των πληροφοριών που διακρίνει την εποχή μας και απαιτεί ορθή διαχείριση από τους μαθητές ως αποδεκτών τους,
 • την παρακολούθηση βιωματικών εργαστηρίων για την εφαρμογή αποτελεσματικών επικοινωνιακών τεχνικών,
 • τη διεύρυνση ευκαιριών για συνεργατική μάθηση στην τάξη και ενθάρρυνση για αξιοποίησή τους σε όλη τη σχολική κοινότητα και
 • την εμπειρία συνεργασίας σε ομάδες με Ευρωπαίους συναδέλφους.

Φορέας υλοποίησης του σεμιναρίου είναι ο οργανισμός “EUROPASS Τeacher Academy”.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Από τον Δεκέμβριο 2018 έως το τέλος του παρόντος σχεδίου δράσης (τον Φεβρουάριο 2020), οι εκπαιδευτικοί θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές αρχικά για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των υπολοίπων εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας και στη συνέχεια άλλων σχολείων της Λακωνίας σχετικά με το περιεχόμενο, της μεθοδολογικές προσεγγίσεις, τα εργαλεία επιμόρφωσης και την ανταλλαγή καλών πρακτικών που βίωσαν κατά την περίοδο της κινητικότητας.

Το σχέδιο δράσης θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση της ημερίδας ενημέρωσης για τη διάδοση των αποτελεσμάτων και την αξιολόγηση-ανατροφοδότηση του σχεδίου δράσης.

1η Ροή Μαθησιακής Κινητικότητας Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευτικών του 3ου ΓΕ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και Ταλίν της Εσθονίας με τίτλο:

«Συγκριτική αξιολόγηση του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που χρηματοδοτεί και επιβλέπει το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), υλοποιεί δράση κινητικότητας των εκπαιδευτικών Εξωμανίδη Αικατερίνης και Μπουρίκου Αιμιλίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και Ταλίν της Εσθονίας. Πρόκειται για την πρώτη ροή επιμόρφωσης που εγκαινιάζει τη δράση κινητικότητας KA1 του Erasmus+ τον Νοέμβριο του 2018.

Το σεμινάριο επιμόρφωσης έχει διάρκεια επτά (7) ημερών και διεξήχθη από τις 04-11-2018 έως τις 10-11-2018.

Το πρόγραμμα αφορά:

 • Στην καινοτομία στην εκπαίδευση,
 • Στη εξατομικευμένη διδασκαλία,
 • Στην προώθηση ομαδοσυνεργατικών και βιωματικών μεθόδων διδασκαλίας,
 • Στο ρόλο του διδάσκοντα ως συντονιστή και εμπνευστή του εκπαιδευτικού έργου και
 • Στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της σχολικής μονάδας.

Οι βασικές δράσεις της επιμόρφωσης συνοψίζονται ως εξής :

1)        Επισκέψεις και ξεναγήσεις σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης,
2)        Ενημέρωση και παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων των 2 χωρών από Διευθυντές σχολείων και ειδικούς εκπαίδευσης,
3)        Παρακολούθηση διδασκαλίας μέσα σε σχολικές αίθουσες,
4)        Συζήτηση με καθηγητές, Διευθυντές σχολείων και Ειδικών σε θέματα εκπαίδευσης,
5)        Επισκέψεις και ξεναγήσεις σε επιστημονικά κέντρα και καλλιτεχνικά ιδρύματα που λειτουργούν συνεπικουρικά στην βασική εκπαίδευση των μαθητών/σπουδαστών.

Φορέας υλοποίησης του σεμιναρίου είναι ο οργανισμός “EduFuture”.

 

«Εκπαιδεύοντας τους πολίτες του 21ου αιώνα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινότητας»

Υλοποίηση Προγράμματος Erasmus+ KA1

Πρόγραμμα: Βασική Δράση 1 (ΚΑ1)-

Μαθησιακή κινητικότητα Ατόμων

Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, μετά από επιτυχή συμμετοχή σε διαδικασία έγκρισης από το Εθνικό Ίδρυμα Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), ανέλαβε τη διεξαγωγή επιμορφωτικού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο Educating 21st century citizens in a global community («Εκπαιδεύοντας πολίτες του 21ου αιώνα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινότητας»).

Ημερομηνία έναρξης του σχεδίου είναι 01/07/2018 και λήξης 29/02/2020 και αφορά σε 2 ροές επιμόρφωσης.

Η 1η  πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2018 με διάρκεια 7 ημερών, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και το Ταλίν της Εσθονίας. Συμμετείχαν 2 εκπαιδευτικοί με κύριο στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της μελέτης του φινλανδικού και του εσθονικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς συγκαταλέγονται στις πέντε πρώτες θέσεις της νέας έκθεσης αξιολόγησης εκπαιδευτικών συστημάτων του ΟΟΣΑ και ηγούνται  των ευρωπαϊκών χωρών.

Η 2η  πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2019 με διάρκεια 6 ημερών, στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Συμμετείχαν 2 εκπαιδευτικοί με κύριο στόχο τη βελτίωση της διδακτικής πράξης μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων. Συγκεκριμένα, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας και της συνεργασίας στη σχολική τάξη και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Επιλογή ταξιδιωτικού γραφείου – Εκδρομή Α΄ τάξης στο Βόλο

Αποτέλεσμα εικόνας για βολοσ

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας θα πραγματοποιήσουν εκδρομή στο Βόλο από Σάββατο 6/4 έως και  Τρίτη 9/4/2019. Μετά από την κατάθεση των προσφορών από τα ταξιδιωτικά γραφεία επιλέχθηκε η προσφορά  του ταξιδιωτικού γραφείου atHolidays με τιμή ανά μαθητή 163€ σύμφωνα με το συνημμένο έγγραφο.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Εκδρομή μαθητών Α΄ τάξης στο Βόλο

Αποτέλεσμα εικόνας για βολοσ

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκδρομή στο Βόλο από Σάββατο 6/4 έως και  Τρίτη 9/4/2019. Μετά από την κατάθεση των προσφορών από τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν επιλέχθηκε καμία  προσφορά, διότι κρίθηκαν οικονομικά ασύμφορες και αποφασίστηκε επαναπροκήρυξη της εκδρομής σύμφωνα με το συνημμένο έγγραφο.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΟΛΟΣ