Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Στις 19 Φεβρουαρίου 2024, ομάδες μαθητών από τον Όμιλο Αστρονομίας και από τα τρία τμήματα της Α Λυκείου, συμμετείχαν στην Πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο: “Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της γης-2024” , μία STEM δραστηριότητα. Η εκτέλεση του πειράματος έγινε στην αυλή του σχολείου. Η κ. Πιτρόπου Κατερίνα ΠE02 και η κ. Ζιάννη Φωτεινή ΠΕ03 συνεργάστηκαν για την επίβλεψη και καθοδήγηση του πειράματος και με δίκτυα σχολείων στο e T winning.

unnamed

Προηγήθηκε ενημέρωση-συζήτηση για τον τρόπο υλοποίησης του πειράματος και για τη σκοπιμότητά του. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν φύλλα εργασίας, ένα κουτί, μια μετροταινία και υπολογιστική μηχανή για να μετρήσουν το μήκος της σκιάς που προέκυψε από το ύψος ενός κουτιού στο πάτωμα της αυλής. Επίσης με την βοήθεια του Google earth υπολόγισαν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του σχολείου μας και την απόστασή του από τον Ισημερινό.

Οι μετρήσεις ξεκίνησαν στις 12:02 μ.μ. και ολοκληρώθηκαν στις 2:13 μ.μ. Οι μαθητές παρατήρησαν ότι η μέγιστη τιμή του μήκους της σκιάς συνέβη στις 12:08 μ.μ., όταν ο ήλιος βρισκόταν στο ανώτερο σημείο του ουρανού σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραν και κατέγραψαν από την εφαρμογή Suncalc. Οι μαθητές συνδύασαν γνώσεις από πολλά πεδία όπως Μαθηματικά, και Φυσική. Συνέδεσαν αυτήν την παρατήρηση με τη σφαιρικότητα της Γης και ανέβασαν φωτογραφίες από τις μετρήσεις στο www.facebook.com/groups/Eratosthenes.

Το βίντεο με φωτογραφίες της εκτέλεσης του πειράματος στην αυλή του σχολείου. επιμελήθηκαν οι μαθητές του ομίλου της Αστρονομίας.

Σχετικά με 3ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ

Ένα από τα παλαιότερα σχολεία του Ιλίου άλλαξε φυσιογνωμία. Από το σχολικό έτος 2021-2022 λειτουργεί ως Πρότυπο Λύκειο. Καλή αρχή.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.