Μια σημαντική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές που συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου μας «Ηλεκτρονική Σχολική Εφημερίδα» και «Μικροί Συντάκτες», μέσα από τη διδακτική επίσκεψή τους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στην Αθήνα, στις 30 Απριλίου 2025.
Συγκεκριμένα, 22 μαθητές του προγράμματος «Ηλεκτρονική Σχολική Εφημερίδα», (συντονίστρια: κ. Ευφροσύνη Διαμαντή), και 10 μαθητές του προγράμματος «Μικροί Συντάκτες», (συντονιστής: κ. Αναστάσιος Κουτσοβασίλης), με συνοδούς καθηγητές την κ. Ε. Διαμαντή, την κ. Μ. Γεωργούδη και την κ. Α. Μιχαήλ, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των Γ.Α.Κ., στην Αθήνα.
Εκεί παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών μέσα από τα τεκμήρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους». Μέσα από σπάνια αρχειακά έγγραφα, ιστορικά τεκμήρια και αυθεντικές αναφορές, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα σκοτεινό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας: τη λογοκρισία που επιβλήθηκε στον κινηματογράφο κατά την περίοδο της δικτατορίας 1967–1974. Το πρόγραμμα παρουσίασε παραδείγματα ταινιών που λογοκρίθηκαν, τεχνικές παρέμβασης των αρχών και τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη προσπάθησε να επιβιώσει και να αντιδράσει σε ένα καθεστώς περιορισμών και καταστολής.
Η επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. αποτέλεσε μια σημαντική δράση στο πλαίσιο των πολιτιστικών μας προγραμμάτων, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να δουν την Ιστορία «από κοντά» και να να κατανοήσουν τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και τον ρόλο των αρχείων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Διδακτική επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ Κορίνθου
“Την Τρίτη 29 Απριλίου 2025, οι μαθητές του τμήματος Α2, με συνοδούς καθηγητές τη Φιλόλογο κ. Γεωργούδη Μαρία και τον καθηγητή Μουσικής κ. Τράπαλη Γεώργιο, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘΑ προγράμματος “Ο νέος συμμαθητής μου” που υλοποιείται από το ΕΕΕΕΚ Κορίνθου – ανταποδίδοντας την επίσκεψη μαθητών του ΕΕΕΕΚ με τις συνοδούς τους στις 28 Μαρτίου 2025 στο σχολείο μας – επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του, ξεναγήθηκαν σε αυτές από τους παιδαγωγούς και το προσωπικό του, εργάστηκαν σε ομάδες και συνεργάστηκαν με τους “νέους συμμαθητές τους” σε διάφορες δράσεις, παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια και μαθήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών του σχολείου και έμαθαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιδιαίτερη οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΕΕΕΕΚ. Στο τέλος συνομίλησαν με τη Διευθύντρια και το ειδικό προσωπικό του σχολείου για τη σκοπιμότητα του προγράμματος και την ανάγκη αποδοχής των παιδιών ΑΜΕΑ, αλλά και συμπερίληψης αυτών, προκειμένου να αποφευχθεί η περιθωριοποίησή τους. Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση, τον Σύλλογο διδασκόντων, το προσωπικό και τους αγαπητούς μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κορίνθου για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία, αλλά και για τα πολύτιμα δώρα αγάπης που μας πρόσφεραν ακολουθώντας την παράδοση της Ομηρικής φιλοξενίας. Η συνεργασία συνεχίζεται.
Εις το επανιδείν!!!”
Αναδημοσίευση από την επίσημη σελίδα του σχολείου μας στο facebook.
Τοποθέτηση αντιολισθητικών ταινιών
Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας που κάλυψε τη δαπάνη για την αντικατάσταση των αντιολισθητικών προστατευτικών ταινιών στις σκάλες του κτηρίου. Η υποστήριξη των μελών του Συλλόγου δεν περιορίστηκε στην οικονομική συμβολή τους, αλλά επεκτάθηκε και στην προσωπική συμμετοχή τους, καθώς διέθεσαν πολύτιμο χρόνο και εργασία για την ολοκλήρωση του έργου.
Η ενεργή τους παρουσία αποτελεί παράδειγμα γνήσιας συνεργασίας και ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των μαθητών μας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Το πρώτο μου Πάσχα»
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1867-1951) έγραφε στο πρώτο παιδικό ελληνικό περιοδικό, «Η Διάπλασις των Παίδων», υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Φαίδων. Σε μια από αυτές τις επιστολές, που γράφτηκε τη δεκαετία του 1930, αναφέρεται στο Πάσχα.
Aγαπητοί μου,
Aυτές τις ημέρες ξαναγυρίζω πάντα στα παιδικά μου χρόνια. Kαι θυμάμαι τις θαυμάσιες εκείνες γιορτές που χαιρόμουν στην πατρίδα μου, όταν ήμουν μικρό αμέριμνο παιδί κι είχα τους καλούς μου γονείς να με φροντίζουν και να μ’ οδηγούν σε όλα. Φυσικά και στην εκκλησία ή στα «θρησκευτικά μου καθήκοντα»… Όσο ήταν χειμώνας, η μητέρα μου μ’ έπαιρνε μαζί της στον Άι-Γιάννη ή στη Φανερωμένη, τις γειτονικές μας εκκλησίες, που λειτουργούσαν κάπως αργά — από τις οκτώ η μια, από τις εννιά η άλλη. Mα όταν έμπαινε η άνοιξη, που μπορούσα να ξυπνώ και να βγαίνω πιο πρωί, ο πατέρας μου μ’ έπαιρνε στην Eπισκοπιανή ή στον Άγιο Xαράλαμπο, εξοχικές εκκλησίτσες αυτές, σ’ ένα ωραίο παραθαλάσσιο προάστιο, που λειτουργούσαν από τις επτά. Mετά τη λειτουργία, κάναμε κι έναν περίπατο στους Kήπους και γυρίζαμε λιγάκι κουρασμένοι μα πολύ ευχαριστημένοι κι οι δυο.
Ω, ήταν τόσο όμορφα! H άνοιξη είχε στολισμένες τις πρασινάδες με μαργαρίτες άσπρες και κίτρινες, με ολοκόκκινες παπαρούνες και μ’ άλλα γαλάζια ή μαβιά αγριολούλουδα. Tί πολύχρωμο το χαλί που απλωνόταν στα χωράφια! Tο έβλεπα κι από την ανοιχτή πόρτα της εκκλησιάς, καθώς άκουγα τα ψαλσίματα, τις ευχές και τα ευαγγέλια. Tα ευαγγέλια προπάντων μ’ άρεσαν πολύ. Eίναι τόσο ποιητικά αυτά που λένε πριν και μετά το Πάσχα! Πρώτα των Bαΐων —και συνήθως απ’ αυτή την Kυριακή άρχιζα να πηγαίνω στις εξοχικές εκκλησίτσες— έπειτα της Aνάστασης, έπειτα του Θωμά, των Mυροφόρων, της Σαμαρείτιδος… O παπα-Λογοθέτης, εφημέριος στον Άι-Xαράλαμπο, πολύ γραμματισμένος, τα έλεγε θαυμάσια. Kι όχι ψαλτά με μπάσα και σικόντα, όπως σ’ άλλες εκκλησιές· αλλά διαβαστά, καθαρά, σταράτα, λέξη προς λέξη, και μ’ έκφραση, με τόνο ώστε να καταλαβαίνη το νόημα κι ο αγράμματος. Kι αλήθεια, στις εκκλησίτσες εκείνες το περισσότερο πήγαιναν απλοί, ταπεινοί άνθρωποι του λαού — ψαράδες, βαρκάρηδες, κηπουροί, μυλωνάδες. Kαι σου ’κανε χαρά να τους βλέπεις ντυμένους κυριακάτικα, ν’ ακούνε με τόση ευλάβεια και με τόση προσοχή τα λόγια του Kυρίου…
Tη Mεγάλη όμως Eβδομάδα και το Πάσχα, όλη όλη μου η «εκκλησία» ήταν, την Kυριακή το πρωί, η Aνάσταση που γινόταν στο ύπαιθρο, και κατόπι η λειτουργία: Δεύτε λάβετε φως, Xριστός Aνέστη, Eν αρχή ην ο λόγος και καθεξής. Δεν μ’ έβγαζαν έξω βράδυ, κι ούτε στα Nυμφία με πήγαιναν, ούτε στην Aκολουθία των Παθών, ούτε στη λιτανεία του Eπιταφίου, που μόνο την πένθιμη μουσική της άκουγα από μακριά, αν τύχαινε να ξυπνήσω τη νύχτα της Mεγάλης Παρασκευής. Έτσι δεν ήξερα καλά τί προηγήθηκε απ’ την Aνάσταση. Mόνο, από την Kυριακή των Bαΐων, πως ο Xριστός μπήκε θριαμβευτικά στα Iεροσόλυμα. Aλλά τί έκαμε κει, τί τον έκαμαν, άκρες μέσες: Kάποιος Mυστικός Δείπνος, κάποιος σταυρικός Θάνατος, κάποια Tαφή σε καινό μνημείο… Tί να ήταν αυτά; Πώς να είχαν γίνει; Mόλις είχα μια ιδέα.
Kι άξαφνα… τα έμαθα όλα! Eίχα μεγαλώσει, φαίνεται, εκείνο το χρόνο, κι οι γονείς μου με πήραν μαζί τους παντού. Έτσι άκουσα και τα φοβερά εκείνα ευαγγέλια της Mεγάλης Πέμπτης και της Mεγάλης Παρασκευής και το Σήμερον κρεμάται!… Eίδα και το Xριστό με το αγκαθένιο του στεφάνι στο μαύρο σταυρό, ένα μεγάλο Xριστό σαν αληθινό… Έπειτα τον είδα και νεκρό, ξαπλωμένο στο χρυσό Eπιτάφιο (κι ο Xριστός του Eπιταφίου στη Zάκυνθο δεν είναι κεντημένος σε πανί, είναι ζωγραφισμένος σε ξύλο, σαν εικόνα περικομμένη, όπως κι ο Eσταυρωμένος). Kαι θυμούμαι ακόμα τί αλλιώτικη εντύπωση, τί μεγαλύτερη χαρά μού έκανε το Πάσχα στην εκκλησίτσα, την πρώτη φορά, αφού είχ’ ακούσει πια κι ιδεί και μάθει όλα τα προηγούμενα. Mπορώ να πω πως αυτό ήταν το πρώτο μου Πάσχα.
Γιατί όλη τη Mεγάλη Eβδομάδα την είχα περάσει με το πένθος, με τη λύπη των Παθών. Eίχα παρακολουθήσει το Xριστό στο μαρτύριό του, στην αγωνία του, στο θάνατό του· είχ’ ακούσει και τη Διαθήκη του, είχα παρακαθίσει και στο Mυστικό Δείπνο, είχ’ ακολουθήσει και την εκφορά του, κλαίγοντας μαζί με τη Θλιμμένη Mητέρα, που κι αυτή ακολουθούσε ζωγραφιστή σε μια μεγάλη εικόνα σαν αληθινή: ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον… Γι’ αυτό το Xριστός Aνέστη μου έκαμε ύστερα τόση χαρά, τόση αγαλλίαση· γι’ αυτό μου φάνηκε σα μιαν υπέρτατη ικανοποίηση, σα μια νίκη, σαν ένας θρίαμβος. Eκείνος που φόρεσε για εμπαιγμό ψεύτικη πορφύρα. Eκείνος που ποτίσθηκε χολή και ξίδι, και μαστιγώθηκε, και καρφώθηκε σε ξύλο, και πέθανε μαρτυρικά, σαν άνθρωπος, έβγαινε ζωντανός από τον τάφο κι ανέβαινε στον ουρανό σα Θεός!
Έτσι έπρεπε να είναι. Για να μου δώση τόση χαρά η Aνάσταση, έπρεπε να προηγηθεί το Πάθος· για να μου κάμη τόση εντύπωση το Πάσχα, έπρεπε να γνωρίσω τη Mεγάλη Eβδομάδα. Mαθαίνοντας όσα έμαθα εκείνον το χρόνο, μάθαινα τη ζωή, που ώς τότε ήμουν πολύ μικρός για να την ξέρω, αφού οι γονείς που με φρόντιζαν και μ’ οδηγούσαν, δεν με πήγαιναν παρά στις χαρούμενες κυριακάτικες λειτουργίες και με προφύλαγαν απ’ τα λυπητερά, που δεν ήταν ακόμα για μένα. Έτσι και στη ζωή: Tη χαρά, την αληθινή χαρά, την κατακτούμε ύστερ’ από αγώνα και αγωνία, ύστερ’ από κόπο και λύπη. Πριν από κάθε μας Πάσχα, πρέπει να περάσουμε μια Mεγάλη Eβδομάδα.
Ω, αυτό το ξέρετε και σεις από τώρα. Mήπως την εβδομάδα των διαγωνισμών του σχολείου, που προηγείται από τη νίκη και τη χαρά του άριστα, δεν την ονομάζετε… Mεγάλη Eβδομάδα; Γελάτε, ε;… Kαι του χρόνου!
Σας ασπάζομαι
ΦAIΔΩN
(περιοδικό Η Διάπλασις των παίδων)
Ευχές
« Ο ανελκυστήρας»
Την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025, οι μαθητές του Α1, συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Αγγελική Κυριάκου και την εκπαιδευτικό κ. Χριστίνα Κασιντή, παρακολούθησαν στο Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης» την ταινία «Ο ανελκυστήρας». Μια ταινία που το σενάριο της γράφτηκε από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, τον Κωνσταντίνο Κακούρο και σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Παλαμάρη.
Ο Κωνσταντίνος Κακούρος, ένα αισιόδοξο και δυνατό παιδί, γεννήθηκε με κινητική αναπηρία. Ωστόσο, από νωρίς είδε την καθημερινότητά του ως μια πρόκληση.
Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή του Κωνσταντίνου μέσα από τις αφηγήσεις ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα του: οικογένεια, δάσκαλοι, θεραπευτές, συμμαθητές και συνοδοί. Όλοι περιγράφουν πώς εμπνεύστηκαν από το θάρρος, την πνευματικότητα και την επιμονή του. Με σκηνοθετικό εύρημα ένα τουριστικό λεωφορείο, παρουσιάζονται σταθμοί της ζωής του και οι άνθρωποι που τον στήριξαν. Το κεντρικό σκηνικό είναι η Κόρινθος, και πιο συγκεκριμένα το Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπου ο Κωνσταντίνος οραματίστηκε και διεκδίκησε ένα πιο προσβάσιμο σχολικό περιβάλλον, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει θεσμούς και μια μεγάλη επιχείρηση.
Η ιστορία του Κωνσταντίνου μάς θυμίζει πως η πραγματική αλλαγή ξεκινά από ένα όραμα και την πίστη ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ας εμπνευστούμε από τη δύναμή του και ας γίνουμε όλοι μέρος μιας πιο συμπεριληπτικής και ανθρώπινης κοινωνίας.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα
Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, οι μαθητές που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Νερό, πηγή ζωής» πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος.
Κατά την επίσκεψη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του μουσείου και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο το νερό αξιοποιούνταν παραδοσιακά ως κινητήρια δύναμη για ποικίλες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή αλευριού, η κατεργασία δερμάτων και η σαπωνοποιία. Η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, προσφέροντας στα παιδιά βιωματική επαφή με την ιστορία της υδροκίνησης και τη σημασία του νερού στη ζωή του ανθρώπου.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Δημουλιά, κ. Μιχαήλ και κ. Θανασιάς, συμβάλλοντας με την καθοδήγησή τους στην επιτυχημένη διεξαγωγή της δράσης.
Η επίσκεψη αυτή ενίσχυσε τη γνώση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, τονίζοντας τη διαχρονική αξία του νερού ως πολύτιμου φυσικού πόρου.
Η θεατρική μας ομάδα στο 17ο Περιφερειακό Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου
Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, το σχολείο μας συμμετείχε στο 17ο Περιφερειακό Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο, στο θέατρο “Άγγελος Σικελιανός”.
Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, για τη λειτουργία της οποίας υπεύθυνη είναι η φιλόλογος κ. Μαρία Γεωργούδη, παρουσίασε ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο και δύο τραγούδια. Η παράσταση είχε τίτλο “Ασπίδα αγάπης” και μετέφερε ένα μήνυμα σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης, προάγοντας την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινότητα του σχολείου.
Η μουσική σύνθεση ανήκει στον μουσικό του σχολείου μας, κ. Γιώργο Τράπαλη, ενώ τα κείμενα και οι στίχοι δημιουργήθηκαν από την κ. Μαρία Γεωργούδη σε συνεργασία με τον κ. Τράπαλη και μια ομάδα μαθητών.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την εξαιρετική τους συμμετοχή και την αξιοπρεπή παρουσία τους!
Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας, την κ. Γεωργούδη και τον κ. Τράπαλη, για τη δημιουργικότητά τους, καθώς επίσης για τη στήριξη και την καθοδήγηση που πρόσφεραν στους μαθητές μας σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια .Το έργο τους δεν ήταν μόνο εκπαιδευτικό, αλλά και μια πραγματική πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Ευχαριστούμε την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Κορινθίας, κ. Αννίτα Τσαπάλου, για την υποστήριξη, καθώς και τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης για την εγκάρδια φιλοξενία. Ευχαριστούμε, επίσης, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, κ. Θεοδώρα Μερτίκα και κ. Κωνσταντίνο Τσάτσαρη, που συνόδευσαν τους μαθητές στο Ξυλόκαστρο, μαζί με την κ. Γεωργούδη, ενθαρρύνοντας τους με τη συμμετοχή και την παρουσία τους.
Διδακτική Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου
Την Τρίτη 8 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας, ομάδα φιλαναγνωσίας, αποτελούμενη από μαθητές της Β’ και της Γ’ τάξης, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου.
Η επίσκεψη αυτή, η οποία εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου, είχε ως σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το βιβλίο και τη γνώση και οργανώθηκε από τις υπεύθυνες για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, κ. Γουγούλα και κ. Γιαννακοπούλου.
Η ξενάγηση στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έγινε από την κ. Ράνια Σαζακλή, η οποία παρουσίασε τις διάφορες κατηγορίες βιβλίων που φιλοξενούνται εκεί, προσφέροντας στους μαθητές πολύτιμες πληροφορίες για τον πλούτο και την ποικιλία του περιεχομένου της βιβλιοθήκης.
Η ξενάγηση περιλάμβανε, επίσης, και την παρουσίαση των χώρων μελέτης και λοιπών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αίθουσα Αστρονομίας που βρίσκεται στο Media Lab της βιβλιοθήκης. Η κ. Σαζακλή μίλησε για τις δραστηριότητες της Ομάδας Αστρονομίας της Βιβλιοθήκης και εστίασε σε ενδιαφέροντα θέματα, όπως στους αστερισμούς και τη μυθολογία που τους συνοδεύει, καθώς και στο ηλιακό σύστημα.
Η παρουσίαση έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα σύνδεση του διαστήματος με τη λογοτεχνία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σαζακλή και το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την άριστη ξενάγηση και φιλοξενία.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Γουγούλα, κ. Γιαννακοπούλου και κ. Μερτίκα.
Η παραπάνω διδακτική επίσκεψη ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές να συνδυάσουν τη μάθηση με τη διασκέδαση και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν στο βιβλίο, στην επιστήμη και γενικότερα στη γνώση.
Περιμένοντας την Ανάσταση…
Έκθεση Βιβλίου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου 2025, η Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου διοργάνωσε μια έκθεση παιδικού βιβλίου για τους μαθητές του σχολείου μας. Στην έκθεση αυτή, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες και κλασικές ιστορίες, να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλία του κόσμου του παιδικού βιβλίου και να ανακαλύψουν τον μαγευτικό κόσμο της φαντασίας και της γνώσης.
Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης, λειτουργεί καθημερινά και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου. Οι μαθητές με την επίσκεψή τους στην έκθεση έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα βιβλία, να διαβάσουν αποσπάσματα και να δανειστούν το βιβλίο που επιθυμούν.
Η οργάνωση και η επιμέλεια της εκδήλωσης έγινε από τις υπεύθυνες για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, κ. Γιαννακοπούλου και κ. Γουγούλα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση της ανάγνωσης και της αγάπης για τα βιβλία, και η εκδήλωση στο σχολείο μας ήταν μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαβάζουν, καθώς η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων τούς προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο για την προσωπική τους ανάπτυξη και διευρύνει τους ορίζοντές τους.
Διδακτική Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου
Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στην Αθήνα.
Εκεί, παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Μουσείου «Οδική Συμπεριφορά & Ασφάλεια», το οποίο έχει ως σκοπό να εφοδιαστούν οι μαθητές με γνώσεις για την ορθή οδική συμπεριφορά και ασφάλεια. Μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες οι μαθητές μας γνώρισαν τους κινδύνους που ενέχει ο δρόμος, κατανόησαν τη σωστή χρήση των μέσων μεταφοράς και καλλιέργησαν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προστασία και ασφάλειά τους.
Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια μοναδική συλλογή από 110 αυτοκίνητα, που καλύπτουν διάφορες εποχές και τύπους, από τα πρώτα αυτοκίνητα του 19ου αιώνα μέχρι τον 20ο αιώνα, να μάθουν για την εξέλιξη της αυτοκίνησης, τη μηχανολογία πίσω από τα οχήματα, αλλά και τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή και την ανάπτυξη των μεταφορών.
Συνοδοί καθηγητές: κ. Ιωάννου, κ. Κατσάνου, κ. Θανασιάς, κ. Μιχαήλ, κ. Κοντοχριστόπουλος.
Προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές για το σχολικό έτος 2025-2026
Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,
Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές-ανανεώσεις εγγραφών-μετεγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια, Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη ημερησίου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη εσπερινού, (ΓΕ.Λ.1/ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές:
(https://e-eggrafes.minedu.gov.gr )
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
- Η είσοδος στην εφαρμογή e-εγγραφές θα πραγματοποιηθεί με κωδικούς ΓΓΠΣΨΔ (TaxisNet). Ο κηδεμόνας που θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση με κωδικούς ΓΓΠΣΨΔ (TaxisNet) θα πρέπει να είναι αυτός/ή που έχει δηλωθεί ως «Κηδεμόνας E-eggrafes» στο σχολείο όπου φοιτά τώρα ο/η μαθητής/τρια. Για να γίνει αυτό, και, προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας, θα πρέπει: α.ο γονέας/κηδεμόνας που θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση, δηλαδή ο «Κηδεμόνας E-eggrafes», να συμπληρώσει τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και β. ο έτερος κηδεμόνας να συμπληρώσει την Υπεύθυνη Δήλωση που τον αφορά και να τις αποστείλουν/καταθέσουν στο σχολείο. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση των στοιχείων της Υπεύθυνης Δήλωσης από τον γονέα/κηδεμόνα που θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής,καθώς θα πρέπει να συμπληρώσει ακριβώς τα στοιχεία του όπως εμφανίζονται στο taxisnet.
- Η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, βάσει της οποίας θα εγγραφεί-κατανεμηθεί ο/η μαθητής/τρια, είναι αυτή η οποία θα συμπληρώσετε στις υπεύθυνες δηλώσεις (θα πρέπει να ταυτίζεται και στις δύο Υ.Δ.). Αν η διεύθυνση είναι διαφορετική από αυτή που έχετε ήδη δηλώσει στο σχολείο και έχει καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα myschool, δηλαδή δεν κατοικείτε πλέον στην ίδια διεύθυνση, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε έγκαιρα με τη σχολική μονάδα όπου φοιτά τώρα ο/η μαθητής/τρια και να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά που θα σας ζητήσουν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αλλαγή.
- Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, μόλις ενεργοποιηθεί η εφαρμογή, θα σας χρειαστούν εκτός των κωδικών ΓΓΠΣΨΔ (TaxisNet):
α)Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του/της μαθητή/τριας, η οποία είναι αυτή που έχει ήδη δηλωθεί στο σχολείο και έχει καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα myschool. Αν υπάρχει θέμα διόρθωσης, παρακαλείστε να την πραγματοποιήσετε άμεσα στο σχολείο όπου φοιτά τώρα ο/η μαθητής/τρια, μετά από επικοινωνία με τη σχολική μονάδα που θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες διαδικασίες.
β) Ο Αριθμός Μητρώου μαθητή/τριας, ο οποίος αναγράφεται σε έγγραφα από το σχολείο, όπως η βαθμολογία της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο τέτοιο έγγραφο στη διάθεσή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σχολείο για να σας δώσουν τον αριθμό.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή e-εγγραφές δεν διατηρεί αρχείο αιτήσεων προηγούμενων ετών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όλα τα στοιχεία που έχουν καταχωριστεί διαγράφονται.
Για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές θα ενημερωθείτε:
α. μέσω email από τη σχολική μονάδα που φοιτά κατά το τρέχον έτος ο/η μαθητής/τρια,
β. μέσω σχετικού Δελτίου Τύπου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και
γ. από την πρώτη σελίδα της εφαρμογής https://e-eggrafes.minedu.gov.gr.
Για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας θα είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή η σχετική εγκύκλιος, καθώς και οδηγοί χρήσης.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απευθύνεστε στις σχολικές μονάδες για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι εγγραφές των μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2025-2026.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΔΩ:
Από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών
Π.Ε. και Δ.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
Μια συναρπαστική συνάντηση!
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 το σχολείο μας άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά εξαιρετικούς φιλοξενούμενους, τρεις μαθητές που φοιτούν στο ΕΕΕΕΚ Κορίνθου μαζί με τις συνοδούς τους κ. Γκίκα, κ. Ρόντου και κ. Ροντζιώκου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ο νέος μου συμμαθητής “, με στόχο τη συμπερίληψη παιδιών ΑΜΕΑ σε τάξη γενικής παιδείας. Οι μαθητές του τμήματος Α2 του σχολείου μας συνεργάστηκαν άψογα με τους ” νέους συμμαθητές τους” σε ομάδες στο μάθημα της Οδύσσειας με διδάσκουσα την κ. Γεωργούδη Μαρία. Αφού άκουσαν την ιστορία του Οδυσσέα στη χώρα των Κυκλώπων και παρατήρησαν σχετικό φωτογραφικό υλικό, συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου και ζωγράφισαν σκηνές από τον συγκεκριμένο μύθο, ενώ στο τέλος της δράσης πρόσφεραν δώρα αγάπης στους φιλοξενούμενους φίλους τους, οι οποίοι τα παρέλαβαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Στη δράση αυτή ήταν ουσιαστική η παρουσία της Φιλολόγου του σχολείου κ. Μερτίκα Θεοδώρας, καθώς και η ίδια εμψύχωνε και στήριζε τις ομάδες στην ανακάλυψη της γνώσης παράλληλα με την κ. Γεωργούδη και τις συνοδούς των μαθητών του ΕΕΕΕΚ.
Ευχαριστούμε θερμά το ΕΕΕΕΚ Κορίνθου για την πρόταση συνεργασίας, την ευκαιρία που μας έδωσε να βιώσουμε έντονα συναισθήματα και τη συμβολή του στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης και πνεύματος αλτρουισμού στους μαθητές μας με βιωματικό τρόπο. Έπεται συνέχεια!
Αναδημοσίευση από την επίσημη σελίδα του σχολείου μας στο Facebook.
Διδακτική επίσκεψη στους Δελφούς
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια αξέχαστη εκπαιδευτική εμπειρία, που τους ταξίδεψε στον χρόνο και τον χώρο, συνδυάζοντας τη μυθολογία, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον. Με συνοδούς καθηγητές την κ. Μ. Γεωργούδη ( υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας και συντονίστρια), την κ. Π. Ζουμπουρλή και τον κ. Κ. Τσάτσαρη, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, έναν από τους σημαντικότερους και πιο επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που φέρει τη σφραγίδα του θρυλικού Μαντείου των Δελφών.
Εκεί, οι υπεύθυνοι του ΚΕ.Π.Ε.Α. Άμφισσας παρουσίασαν το πρόγραμμα “Γεωπεριβαλλοντικά και γεωμυθολογικά μονοπάτια της Φωκίδας: Δελφοί-Κωρύκειο Άντρο“, το οποίο προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να συνδυάσουν τη γεωλογική σημασία της περιοχής με τις μυθολογικές και ιστορικές αναφορές που τη συνοδεύουν και να έρθουν σε επαφή με μορφές και γεγονότα του αρχαίου κόσμου, βλέποντας πώς οι μύθοι και η ιστορία συνδέονται με το φυσικό τοπίο και το σημερινό περιβάλλον.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση και τον πολιτισμό, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όχι μόνο την ιστορία των Δελφών, αλλά και τη σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο, αναδεικνύοντας τη διαχρονική τους αξία. Η συμμετοχή και η καθοδήγηση του κ. Γιώργου Κόττη και της κας Καλοτίνας από το ΚΕ.Π.Ε.Α. Άμφισσας υπήρξαν καθοριστικές για την επιτυχία αυτής της εκπαιδευτικής δράσης, και τους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και τη γνώση που μας προσέφεραν.
Παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου είναι μια από τις πιο σημαντικές επετείους στην ελληνική ιστορία, καθώς τιμούμε την Επανάσταση του 1821 και τον αγώνα των προγόνων μας για εθνική ανεξαρτησία.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση της Εθνικής μας Επετείου. Οι μαθητές μας με πειθαρχία, υπερηφάνεια και σοβαρότητα έδειξαν τον σεβασμό τους στην εθνική μας κληρονομιά, στην ιστορία μας! Η παρουσία τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και συγκινητική και μας γέμισε αισιοδοξία για τη νέα γενιά.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!
Επιπλέον, θα θέλαμε να συγχαρούμε την κ. Χ. Παναγιωτίδου που ήταν υπεύθυνη για την προετοιμασία και την καθοδήγηση των μαθητών. Χάρη στις προσπάθειές της, αλλά και στον ενθουσιασμό των μαθητών μας, το σχολείο μας παρουσίασε μια άψογη εμφάνιση που αντανακλούσε το πνεύμα της εθνικής επετείου.
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!
Ζήτω η 25η Μαρτίου!
Εορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Στις 24 Μαρτίου 2025, το σχολείο μας πραγματοποίησε μια συγκινητική εορτή στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης», στο Πανεπιστήμιο Κορίνθου. Περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα με ιστορικό, μουσικό και χορευτικό περιεχόμενο.
Οι μαθητές μας αφηγήθηκαν το χρονικό της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου με τρόπο κατανοητό, εμβαθύνοντας στην έννοια της ελευθερίας και της εθνικής υπερηφάνειας. Η χορωδία του σχολείου δημιούργησε μια συγκινητική ατμόσφαιρα τραγουδώντας σχετικά με την ημέρα τραγούδια και η χορευτική ομάδα παρουσίασε ελληνικούς χορούς, γεμάτους από κίνηση και εκφραστικότητα, που ανέδειξαν τη ζωντάνια και την συνέχεια της ελληνικής παράδοσης.
Μέσα από την εορτή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναστοχαστούν για τη σημασία της Επανάστασης του 1821, αλλά και να εκφράσουν την εθνική τους υπερηφάνεια και τον σεβασμό στους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην εορτή και στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν σκληρά για την οργάνωση και την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.
- Υπεύθυνη για την οργάνωση της εορτής: Ευφροσύνη Διαμαντή
- Υπεύθυνος χορωδίας: Γιώργος Τράπαλης
- Διδασκαλία χορών: Χαρά Παναγιωτίδου
- Τεχνική επιμέλεια: Αν. Κουτσοβασίλης
Η 25η Μαρτίου 1821 είναι η ημέρα που υπενθυμίζει τη δύναμη της ενότητας, της πίστης και της αγάπης για την πατρίδα!
Διδακτική Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, οι μαθητές της Β΄ Τάξης (τμήματα Β1 και Β4) επισκέφτηκαν την Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου, συμμετέχοντας σε μια διδακτική επίσκεψη που εμπλούτισε τη γνώση τους για την ελληνική τέχνη και ιστορία.
Η επίσκεψη επικεντρώθηκε σε δύο κύριες εκθέσεις:
- Μόνιμη Συλλογή: Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να μελετήσουν έργα τέχνης με ιστορική θεματολογία, κυρίως από τον Αγώνα του 1821.
- Περιοδική Έκθεση: “Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη (19ος-αρχές 20ού αιώνα)”: Στην περιοδική αυτή έκθεση, οι μαθητές εξερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στη νεοελληνική τέχνη και τους μύθους και τα σύμβολα που επηρέασαν τους καλλιτέχνες της εποχής. Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη. Η έκθεση αυτή παρουσίασε έργα που συνδύαζαν τη φαντασία με την πραγματικότητα, ενώ ανέδειξε τη σημασία της μυθολογίας και των συμβόλων στην καλλιτεχνική παραγωγή του 19ου και αρχών 20ού αιώνα.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Ε. Γουγούλα, κ. Θ. Μερτίκα και κ. Π. Ζουμπουρλή. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια σπουδαία ευκαιρία για τους μαθητές να εμβαθύνουν στην κατανόηση της ελληνικής ιστορίας και τέχνης, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πολιτισμική τους συνείδηση.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της άνοιξης και είναι μια ευκαιρία πνευματικής αναγέννησης καθώς συμπίπτει με την αναγέννηση της φύσης.
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του σχολείου μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, έχει επιλέξει για εσάς ποιήματα Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών.
Αφού επιλέξετε το κείμενο που θέλετε, πατήστε τον σχετικό σύνδεσμο για να το διαβάσετε.
1) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ, ΑΝ ΔΕ ΜΟΥ ´ΔΙΝΕΣ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΥΡΙΕ
Ν.Βρεττάκος, Αν δε μου ‘δινες την ποίηση, Κύριε
2) ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Γιώργος Σεφέρης, Ερωτικός λόγος, Ε
3) ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ
4) ΣΥΛΒΙΑ ΠΛΑΘ, ΛΕΞΕΙΣ
5) ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1969 μ.Χ.
M.Αναγνωστάκης, Θεσσαλονίκη, μέρες του 1969 μ.Χ.
6) ΣΑΙΞΠΗΡ, ΑΜΛΕΤ
7) Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ, Η ΠΟΛΙΣ
8) ΣΑΙΞΠΗΡ, ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ
Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα
9) ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, ΤΑ ΔΩΡΑ
10) LOUISE GLUK, ΝΟΣΤΟΣ
11) ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ, ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ
Φερνάντο Πεσσόα,Αμέτρητοι μέσα μας κατοικούν
12) ΡΑΝΤΥΑΡΝΤ ΚΙΠΛΙΝΓΚ, ΑΝ
13) ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ, ΕΙΣ ΣΑΜΟΝ
14) ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ
Γιάννης Ρίτσος, Η Σονάτα του Σεληνόφωτος
15) Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΙΘΑΚΗ
16) ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ
Οδυσσέας Ελύτης, Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ
17) ΣΑΙΞΠΗΡ, ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΡΟ
Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Με το Ίδιο Μέτρο
Καλή ανάγνωση
Οι υπεύθυνες για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης
Χ. Γιαννακοπούλου και Ε. Γουγούλα