Αρχική » Δράσεις » Μια μέρα με τον Mozart

eTwinning School Label 2020-2021

STEM Learning Lab

eTwiinning

Αρχείο άρθρων

Σκακιστική άσκηση

Μια μέρα με τον Mozart

Την Πέμπτη 2/11/2023 στο πλαίσιο Πολιτιστικής δράσης εξωστρέφειας «Σχολείο και Κοινότητα», πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μαθητών της Β’ τάξης με το δημοσιογράφο/συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη και έγινε το εκπαιδευτικό δρώμενο  “Μια μέρα με τον Mozart”, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του.

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής κ. Ζωή Διονυσίου και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παρευρέθηκε και μίλησε στα παιδιά για τη σημασία της Θεατρικής αγωγής, ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης.
Τα παιδιά “υποδύθηκαν” τους «ήρωες» του βιβλίου με την καθοδήγηση/αφήγηση του συγγραφέα ακούγοντας παράλληλα και επιλεγμένα έργα του Mozart. Είχε προηγηθεί σχετική προετοιμασία για το έργο και την ιδιαίτερη ζωή του συνθέτη/ παγκόσμιο φαινόμενο.
Περίληψη υπόθεσης
Λίγο πριν από τη μεγάλη γιορτή του ωδείου του, ο Αντώνης μελετά τη σονάτα που θα παίξει. Έχει αγωνία, χαϊδεύει το πιάνο, “λίγη ώρα με Μότσαρτ” παρακαλάει, αλλά δεν διευκρινίζει με ποιον Μότσαρτ…
Η ευχή του γίνεται πραγματικότητα και ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά του η αδελφή του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, η Νάνερλ, “φαινόμενο” της Μουσικής κι εκείνη, που καθόρισε τα πρώτα βήματα του μεγάλου συνθέτη.
Μέσα από την αφήγησή της μαθαίνουμε πότε ξεκίνησε η αγάπη του Μότσαρτ για τη Μουσική, πώς έγραψε τα κορυφαία έργα του, πώς ήταν η ζωή του και η σχέση του με τον πατέρα του, ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τον επηρέασαν, τα μικρά και μεγάλα μυστικά του. Αναδεικνύονται επίσης οικογενειακές σχέσεις και κοινωνικές αξίες της εποχής. Το δρώμενο έχει γίνει σε σχολεία της Αθήνας, των Σερρών, της Κάσου, των Χανίων, της Λάρισας, του Βόλου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενεύης και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ως θεατρικό έργο «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη, από 18 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου 2023, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τους Πέμη Ζούνη και Έλιο-Φοίβο Μπέικο.

Η δράση υλοποιήθηκε με στόχο

  • την ενίσχυση της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου σταθερής επικοινωνίας μεταξύ των μελών του σχολείου και της τοπικής κοινότητας του Ιόνιου Πανεπιστημίου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών) (τοπικοί φορείς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, οργανώσεις κ.ά.).
  • την εμπλοκή των μαθητών/-τριών σε δράσεις/δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες/άτομα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι αναγκαίες για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους κοινωνικές δεξιότητες (συνεργασία, ομαδικότητα, ενεργητική ακρόαση κ.ά.).

Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί
Παιδαγωγική ομάδα δράσης: Εύα Κροκίδη, Μακρίνα Δημητριάδου, Μάγδα Γκισδάκη, Περικλής Παπαδόπουλος
Εμψύχωση θεατρικής ομάδας: Δημητριάδου Μακρίνα, Καραλής Νίκος, Μακρή Ελένη, Γιωτίτσα Ρούλα
Τεχνική υποστήριξη: Κατσίκα Βιβή, Λιτσαρδόπουλος Μάριος
Φωτογραφίες: Κατσίκα Βιβή, Μακρή Ελένη

Επιμέλεια δράσης: Περικλής Παπαδόπουλος

Εξώφυλλο 1

ERASMUS+ KA1 2021-22

ERASMUS+ KA122

O Ψηφιακός Γραμματισμός του σχολείου μας στην Ευρώπη και στο Διεθνές Περιβάλλον

ERASMUS+ ΚΑ2 2018-21

ERASMUS+ KA1 2019-21

ERASMUS+ KA1 2019-21

Πηδώντας τα εμπόδια, προσεγγίζοντας την Ευρώπη
ERASMUS+ KA1 2019-2021

European School Radio

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Translate

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση