3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


         «Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται». – Margaret Mead

23 Φεβρουαρίου 2019

Περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας: ‘Αειφορία, Κέρκυρα η πόλη του μέλλοντος’

«Ποιος είναι πολίτης; Πολίτης είναι αυτός που είναι ικανός να κυβερνήσει και να κυβερνηθεί»
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», που υλοποιείται από το ΚΠΕ  Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου εστιάζει στην πραγματικότητα των πόλεων αναζητώντας τη βιωσιμότητα τους μέσα από τις αρχές και τις αξίες της αειφορίας. Κάτω από το πρίσμα αυτό βλέπουμε τη πόλη μας (Κέρκυρα) ως:

α) ένα σύστημα που διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση φυσικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραμέτρων, β) αποτέλεσμα σχεδιασμού που σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της, γ) αποτέλεσμα επιλογών που οφείλουν να βασίζονται σ’ ένα αξιακό σύστημα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο (αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, αλληλεγγύη, ισονομία, δημοκρατία, ποιότητα ζωής),  δ) ευκαιρία και πρόκληση για την επίλυση των προβλημάτων της

Η περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας συμμετέχοντας στο Ε.Θ.Δ.Π.Ε «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», με πολύ κέφι και χαρά έφτιαξε το δικό της συννεφόλεξο αποτυπώνοντας τα βιώματα και τις εμπειρίες της από τις γειτονιές των μαθητών!

Καλή συνέχεια….στη δράση αυτή του σχολείου μας.

 

21 Φεβρουαρίου 2019

Περπατώντας με την αειφορία στους Ναούς της Κέρκυρας, ανακαλύπτοντας το παρελθόν, δημιουργώντας το μέλλον…

Την Τρίτη 19/2/2019 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Περπατώντας με την αειφορία στους Ναούς της Κέρκυρας», επισκεφθήκαμε με ένα τμήμα της Β’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας το μοναστήρι του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης.

Ο πατέρας Μάριος μας ξενάγησε και μας μίλησε αναλυτικά για την ιστορία του μοναστηριού, που είναι ένα από τα παλαιότερα του νησιού. Χτίστηκε πιθανόν τον 13 αιώνα. Το Μάιο του 1367 εγκαταστάθηκε σ’ αυτό το τάγμα των μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου.

Στον ναό αυτό οι Κερκυραίοι προσέφεραν τα κλειδιά της πόλης της Κέρκυρας στον Ενετό ναύαρχο Giovanni Miani, παραδίδοντας την τύχη τους στα χέρια της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας (20/5/1386). Λόγω της καταστροφής της Καθολικής Μητρόπολης κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, το μοναστήρι μετατρέπεται σε καθεδρικό ναό για τους καθολικούς του νησιού.Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη. Έχει επιρροές από τη Βενετία με χαρακτηριστική αυτή του καμπαναριού που είναι σαν πύργος. Εκτός από τα αφιερώματα στον Άγιο Φραγκίσκο, υπάρχουν και αφιερώματα στη Θεοτόκο, στην Αγ.Βαρβάρα, στον Άγιο Αντώνιο της Πάντοβας και στον Άγιο Ρόκκο.

Κατόπιν πήγαμε στο παρεκκλήσι της Αγίας Άννα, της μητέρας της Παναγίας. Τέλος επισκεφθήκαμε τον ναό της Παναγίας του όρους Καρμήλου ή της Τενέδου όπως είναι πιο γνωστή. Ο ναός κτίστηκε μεταξύ 1678-1688 επί Λατίνου, επισκόπου Μάρκου Αντωνίου Μπαρμαρίγκου. Έχει τρούλο και πυργοειδές  κωδωνοστάσιο. Οφείλει τ’ όνομά της στους μοναχούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τένεδο, μετά την κατάληψη της από τους Τούρκους το 1657, και να έρθουν στην Κέρκυρα, μεταφέροντας και την θαυμάσια εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αφιερώματα στην Παναγία, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Ανδρέα. Επίσης στον τρούλο μπορούμε να δούμε τέσσερα γρανιτένια αγάλματα που εικονίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές.

Στο μοναστήρι τη Τενέδου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η δημόσια βιβλιοθήκη της Κέρκυρας (1800-1807), η πρώτη Ελληνική σχολή δημόσιας εκπαίδευσης (1805) με επιθεωρητή τον Ιωάννη Καποδίστρια και το πρώτο ελληνικό, τυπογραφείο, στο οποίο τυπώθηκε ο «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου!

 

 

13 Φεβρουαρίου 2019

2η Συνάντηση καθηγητών ΠΕ04 Γυμνασίων

Το ΕΚΦΕ Κέρκυρας με τους κ. Παναγιώτη Μουρούζη και την κ. Μαριάνθη Βαρβαρούση διοργάνωσαν ένα πρότυπο- εργαστηριακό  μάθημα φυσικοχημείας σ’ ένα τμήμα της Β’ τάξης του  3ου Γυμνασίου το οποίο παρακολούθησαν και καθηγητές του κλάδου ΠΕ 04 από άλλα γυμνάσια.

Δόθηκε το παρακάτω φύλλο εργασίας: https://bit.ly/2TNniKn

Στην άσκηση αυτή οι μαθητές εξετάσανε πόσο αγώγιμα είναι τέσσερα δείγματα νερού φτιάχνοντας ένα σχετικά απλό κύκλωμα.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και η καθεμιά μέτρησε την ένταση του ρεύματος ( με χρήση αμπερομέτρου) που διέρρεε το κύκλωμα που φτιάξανε με διαφορετικά δείγματα  νερού  η κάθε ομάδα.

Κατέταξαν τα νερά σε σειρά απ’ την μικρότερη προς την μεγαλύτερη αγωγιμότητα.

Έβγαλαν συμπεράσματα για το που οφείλεται αυτή η διαφορά στην αγωγιμότητα των δειγμάτων  νερού και αναφέρθηκε στους μαθητές ότι το «σκληρό» νερό είναι αυτό με τα περισσότερα ιόντα, ενώ το «μαλακό» νερό ( με τα λιγότερα ιόντα) είναι καλύτερης ποιότητας.

Τέλος συμπλήρωσαν με τις μετρήσεις και τα συμπεράσματα τους το δοσμένο φύλλο εργασίας.

9 Φεβρουαρίου 2019

Ετικέτα ποιότητας eTwinning για τους «Νεαρούς ιστοριογράφους της Ευρώπης»

Το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας απέκτησε ακόμη μια ετικέτα ποιότηταs eTwinning. H Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης. Η ετικέτα ποιότητας είναι η απτή αναγνώριση στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τα σχολεία για το υψηλό επίπεδο των eTwinning δραστηριοτήτων τους. Στους μαθητές, προσφέρει μία ενίσχυση στην προσπάθειά τους, και στο σχολείο γενικότερα, μία δημόσια επιβεβαίωση της δέσμευσής του για την ποιότητα και την ειλικρίνεια σε μία Ευρωπαϊκή συνεργασία.

Η συγκεκριμένη  ετικέτα ποιότητας αφορά στη συμμετοχή του σχολείου μας στο σχέδιο ERASMUS+ με τίτλο «Young Historians of Europe».  Στο πολυμερές αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν οι χώρες: Ιταλία (συντονίστρια χώρα), Ισπανία, Μάλτα, Πορτογαλία και Τουρκία.

Το σχολείο μας ετοιμάζεται τώρα για την επόμενη μετακίνησή του στην Καππαδοκία της Τουρκίας. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τις 16/3 έως και τις 24/3/2019.

8 Φεβρουαρίου 2019

Ασφαλής πλοήγηση & εξάρτηση των νέων από το Διαδίκτυο

Την Τετάρτη,  13 Φεβρουαρίου στις 19.30 στον Κερκυραϊκό  Σύλλογο, θα μιλήσουν ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ένας εκπαιδευτικός πληροφορικής και ένας ψυχολόγος για την Ασφαλή πλοήγηση και εξάρτηση των νέων από το Διαδίκτυο.

Την ομιλία θα πρέπει να την παρακολουθήσουν όλοι οι γονείς.

Και εμείς στο 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή, ενημερώνοντας τους μαθητές μας οι οποίοι συμπληρώνουν το σχετικό ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα:

https://www.internetaddiction.eu κατά την διάρκεια του μαθήματος της πληροφορικής.

Επόμενη Σελίδα: »

© 2019 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων