Στις 22/10/2021 η ΣΤ τάξη του 3ου Δ. Σ. Βριλησσίων πραγματοποίησε μία πλούσια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών – Λόφος Νυμφών. Οι μαθητές/τριες του ΣΤ1 & ΣΤ2 με τους εκπαιδευτικούς Βιβή Κανέλλου , Γιώργο Παπαγιάννη και Κωνσταντίνα Δαμιανάκη παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Συζητώντας με τον αστρονόμο’’ , περιηγήθηκαν στα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου (χαρτογράφηση της Σελήνης) γνώρισαν το εκπαιδευτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής). Ο Λόφος Νυμφών ήταν από τα καλύτερα σημεία θέασης του Παρθενώνα, λίγα μέτρα από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Βούρης. Ο Γεώργιος Βούρης έπεισε τον Γεώργιο Σίνα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του αστεροσκοπείου Αθηνών[3]. Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen. Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων, χρονολόγιο των Αντικυθήρων, είναι ένα αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ο μηχανισμός έχει αποφασισθεί πως δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας λόγω της σημασίας και της ευαίσθητης κατάστασής του. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελείται από 82 θραύσματα εκ των οποίων τα επτά είναι τα μεγαλύτερα.
Ο Λόφος Νυμφών ή Λόφος Αστεροσκοπείου είναι βραχώδης λόφος της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι από τον Ναό του Ηφαίστου . Συνδέεται με τους παρακείμενους λόφους του Φιλοπάππου (Λόφος Μουσών) και της Πνύκας. Στην κορυφή του υπάρχει το κτίριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο έχει δώσει το όνομά του στον λόφο και στην παρακείμενη συνοικία. Εκτός από τη συνοικία του αστεροσκοπείου, γύρω από τον λόφο βρίσκονται επίσης οι συνοικίες Θησείο και Πετράλωνα, ενώ ο λόφος χωρίζεται από τον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου και της αρχαίας αγοράς από την πεζοδρομημένη οδό Αποστόλου Παύλου.
Στον θόλο του κτιρίου Σίνα βρίσκεται το ισημερινό τηλεσκόπιο Ploessl, διαμέτρου 15,8 εκατοστών με το οποίο ο Γερμανός αστρονόμος Ιούλιος Σμιτ σχεδίασε μέσα σε 20 χρόνια τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα, που έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών γνωστό διεθνώς. Ο Σμιτ διορίστηκε δ/ντης του ΕΑΑ το 1858. Κατά της διάρκεια της 26χρονης θητείας του έκανε πλήθος αστρονομικών, μετεωρολογικών, υψομετρικών, και γεωφυσικών παρατηρήσεων τις οποίες δημοσίευσε. Εκείνο όμως που ανέδειξε τον ίδιο και το έργο του είναι ο Τοπογραφικός Χάρτης της Σελήνης (Charte der Gebirge des Mondes) που δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο το 1878.