Η Β’ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, Νοέμβριος 2016

Η Β’ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Νοέμβριο του 2016 τα τμήματα της Β τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και στο Λαογραφικό Μουσείο Κ. Φρόντζου στην οδό της Μιχαήλ Αγγέλου.

Η διδακτική επίσκεψη στη βιβλιοθήκη είχε προγραμματιστεί από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων ήδη από τον μήνα Οκτώβριο και αφορούσε ένα από τα προγράμματα που πραγματοποιούνται και φέτος στη βιβλιοθήκη. Το θέμα επιλέχθηκε ως κατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας και είχε το θέμα: Παίζω, παίζεις…Τι με νοιάζει που διαφέρεις; Η παρουσίαση που έγινε από την υπεύθυνη για το πρόγραμμα αφορούσε την προβολή, ανάγνωση και συζήτηση του παραμυθιού: «Το κάτι άλλο» και αφορούσε την διαφορετικότητα. Τα παιδιά ζωγράφισαν τον εαυτό τους, έγραψαν ένα χαρακτηριστικό τους, διάβασαν βιβλία που επέλεξαν στο χώρο της βιβλιοθήκης, τραγούδησαν και έπαιξαν. Και τα τρία τμήματα είχαν επισκεφθεί την βιβλιοθήκη και τον προηγούμενο χρόνο και έτσι η επίσκεψη έγινε με ευχάριστη διάθεση καθώς τα παιδιά και στην Α Τάξη είχαν πάρει μέρος στη δραματοποίηση του παραμυθιού όπως και φέτος.

Παρά τις «άσχημες» καιρικές συνθήκες (βροχή στα Γιάννενα; ), τα Δευτεράκια με τις ομπρελίτσες τους, αντιμετωπίζοντας τα γεμάτα απορία μάτια κάποιων προσώπων στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης μας, έφτασαν νικητές στο Λαογραφικό Μουσείο Κώστα Φρόντζου. Μας υποδέχτηκαν με υπομονή οι εξαιρετικές υπεύθυνες για την ξενάγηση του μουσείου κυρίες, που με ζήλο, αγάπη και κατανόηση προς τους μικρούς μαθητές μας πραγματοποίησαν την ξενάγηση. Μουσείο και παιδιά συμφιλιωμένα, εφόσον οι υπεύθυνες του μουσείου, τους έβαλαν να περάσουν στο δωμάτιο των παλιών αρχοντικών, να αγγίξουν το μαγκάλι, να δουν πως έψηναν παλιά τον καφέ, τον μύλο που τον άλεθαν και να δουν όλα όσα δεν έχουμε εμείς σήμερα από τόσο κοντά! Το βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος με τις ενότητες για τα μουσεία ζωντάνεψε και τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Το τεράστιο αυτό σπίτι τους έκανε εντύπωση, με τα ωραία σαλόνια και τα όμορφα πράγματα και στολίδια που δε συναντάς σήμερα στα δικά μας σπίτια. Τρεις όροφοι γεμάτοι και ξεχωριστοί ο καθένας. Όμορφες στολές, κεντήματα, σκαλιστές ζώνες και όπλα, πιθάρια εργαλεία… Ο χρόνος δε μας έφτασε καλά καλά… Δεν πειράζει όμως. Ήταν μια γεμάτη και ωραία μέρα στο σχολείο μας. Μόνο που το μάθημα δεν έγινε στα τμήματα από τις δασκάλες. Έγινε από τα παιδιά με τις αισθήσεις τους, το βίωμα, την εμπειρία…Και όσο για τον καιρό αποδείχθηκε τελικά φίλος. Πάντα τέτοια λοιπόν…Και του χρόνου!

μ6 μ5 μ4 μ3 μ2 μ1

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά προγραμματα, Νέα, Σχολείο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.