Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου οι μαθητές του Ε2 αναβίωσαν το έθιμο των εννιά φαγητών στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων τελούνταν το εορταστικό τραπέζι, το τελευταίο της νηστείας, το πρώτο της γιορτής. Η οικογένεια μαζεύονταν γύρω από τον σοφρά, όπου οι νοικοκυρές φρόντιζαν να υπάρχουν τα εννιά φαγιά. Ξεχωριστή θέση είχε το Χριστόψωμο η κουλούρα που οι νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες για τους Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.
Εννέα τα φαγητά, όσοι και οι μήνες της κύησης της Παναγιάς. Συμβολισμός ιερός και ταυτόχρονα τιμητικός, προς τη Μητέρα του Χριστού, αλλά και σε όλες τις μάνες του κόσμου! Υπάρχει επίσης και η ερμηνεία ότι τα εννιά φαγιά συμβολίζουν τα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά το διωγμό του Ηρώδη.
Κατά μία εκδοχή τα εννιά φαγητά ήταν η πίτα (για να γίνουν τα σιτάρια λαμπερά), το μέλι (για να κουβαλούν τα μέλη της οικογένειας πάρα πολλά πράγματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως οι μέλισσες), το κρασί (για να “απλώσει” η οικογένεια σαν κληματαριά), το σαραγλί (για να φερόμαστε πάντα “γλυκά” στους φίλους), το καρπούζι (για να’ ναι γλυκιά σαν καρπούζι η παραγωγή), το πεπόνι (για να μιλούν οι συγχωριανοί με γλυκά λόγια για την οικογένεια), το μήλο (για να έχουν τα μέλη της οικογένειας κόκκινα μάγουλα), το σκόρδο (για να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των εντόμων), το κρεμμύδι (για να έχουν οι λεχώνες πολύ γάλα).
Άλλη εκδοχή: φασόλια νερόβραστα, χαλβάς, ελιές, άζυμη πίττα, λάχανο, πιπεριές, τουρσί και αλατοπίπερο.
Το Χριστόψωμο κόβεται και προσφέρεται με τα χέρια, ως ένδειξη αγάπης και προσφοράς.
Καλά Χριστούγεννα σε Όλους, με «Γεροσύνη, καλοσύνη και πολύ μπερεκέτ’».