Υγροβιότοπος Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα

456788765

του Θεοφάνη Τσικρικά (Στ’ Τάξη)

Ο υγροβιότοπος Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, τις εκβολές του ΓαλλικούΒόλτα στο Δέλτα του Γαλλικού. Πως, από που και πότε! | DeltaNews ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους. Η προστασία που παρέχεται ως σήμερα στην περιοχή οφείλεται στην ένταξη της, το 1971, στην Σύμβαση Ραμσάρ ως Υγροτόπου Διεθνούς Σημασίας και στη ένταξή της στο δίκτυο περιοχών Natura 2000. Επίσης έχει περιληφθεί στον κατάλογο των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά IBA (Important Bird Areas- Σημαντική περιοχή για πουλιά).

Ο υγροβιότοπος αυτός, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό φυτών, πουλιών και ζώων. Υπολογίζεται πως, εκεί κατοικούν : 295 είδη πουλιών (δηλαδή το 66% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα), από τα οποία τα 103 φωλιάζουν, 350 είδη και υποείδη φυτών, 34 είδη θηλαστικών, 28 είδη ερπετών και αμφιβίων. Υπάρχουν 28 οικότοποι (εκ των οποίων οι δύο είναι οικότοποι προτεραιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Η χλωρίδα της περιοχής δεν περιλαμβάνει ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα είδη, παρά μόνο τα συνήθη είδη των υγροτόπων, των υφάλμυρων εδαφών και των παραλίων. Τα οικοσυστήματα των ποταμών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αριθμό ειδών. Μόνο στο ποταμό Αξιό έχουν μετρηθεί συνολικά είκοσι έξι είδη ψαριών, ενώ στον Αλιάκμονα υπάρχουν είκοσι έξι είδη αυτόχθονα και τέσσερα εισαχθέντα είδη. Από τα πτηνά, ιδιαίτερα πρέπει ναΤρεις εκκλησίες κι ένα Δέλτα | Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφερθεί το μαυροτσιρώνι (Rutilus Macedonicus). Στον υγροβιότοπο κατοικούν πολλά είδη τσικνιάδων (ερωδιών), αγριόπαπιων, φοινικόπτερων (φλαμίνγκο) και πολλά άλλα. Μεταξύ δε των θηλαστικών περιλαμβάνονται o Μυοκάστορας [ο οποίος είναι ξενικό είδος] (Myocastor coypus), ο Λαγόγυρος (Citelus Citelus), η Βίδρα (lutra lutra), Άγρια άλογα (Equus caballus) και ο ελληνικός Βούβαλος (Νεροβούβαλος)

Δείτε από ψηλά την άγνωστη κοινωνία των ψαράδων 25 χλμ από τη Θεσσαλονίκη (βίντεο drone)Στην ίδια περιοχή παράλληλα με τους βιότοπους υπάρχουν εκτεταμένες  καλλιέργειες (πολλών χιλιάδων στρεμμάτων),Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας – Ρύζι Όσπρια Καλαμπόκι κυρίως ρυζιού, υπάρχει επίσης κτηνοτροφία ελευθέρας βοσκής, ενώ η θαλάσσια ζώνη φιλοξενεί πολλές μυδοκαλλιέργιες. Μάλιστα για την αλιεία στην περιοχή χρησιμοποιείται ένα ξεχωριστό είδος βάρκας, η πλάβα (είδος βάρκας με ίσια καρίνα, για να μπαίνει στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας).

 

Πηγές:

  • wikipedia.org
  • Ενημερωτικό υλικό Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα
  • Ενημερωτικό υλικό Κυνηγετικού Συλλόγου Χαλάστρας & Περιχώρων
  • Ενημερωτικό Υλικό Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας

Φωτογραφικό Υλικό: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *