Ενημερωτική Δράση του Α.Τ. Αστυνομία της Γειτονιάς στο 36ο Δημοτικό Σχολείο: Διαδίκτυο και Εκφοβισμός
Στις 6 Νοεμβρίου, το 36ο Δημοτικό Σχολείο είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μια σημαντική ενημερωτική δράση από το τμήμα εκπαίδευσης της αστυνομίας. Σε αυτή τη δράση, οι Αρχιφύλακες κ.κ. Μπότας και Γκιούρκης, έμπειροι αστυνομικοί και εκπαιδευτές, ενημέρωσαν τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και τους εκπαιδευτικούς τους για τα καίρια ζητήματα που αφορούν το διαδίκτυο και τον εκφοβισμό.
Ο κύριος στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν η ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης των παιδιών σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και η ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων εκφοβισμού. Το θέμα είναι επίκαιρο και κρίσιμο, δεδομένης της αυξημένης χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά ακόμη και σε νεαρή ηλικία.
Οι ομιλητές, με λόγο προσιτό και κατανοητό, παρουσίασαν τα βασικά σημεία που κάθε μαθητής πρέπει να γνωρίζει για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μέσα από πραγματικά παραδείγματα, ανέλυσαν πώς μπορεί η διαδικτυακή δραστηριότητα να επηρεάσει τόσο τη σχολική όσο και την προσωπική ζωή των μαθητών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και ποιες είναι οι σωστές ενέργειες για να το αντιμετωπίσουν.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση, διατυπώνοντας απορίες και αναφέροντας προσωπικές τους εμπειρίες. Οι Αρχιφύλακες κ. Μπότας και κ. Γκιούρκης, με την εμπειρία τους, έδωσαν απαντήσεις και συμβουλές, κάνοντας τη συζήτηση διαδραστική και ουσιαστική.
Εκτός από την ενημέρωση, οι εκπαιδευτές παρείχαν πρακτικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν τα παιδιά για την προστασία τους στο διαδίκτυο, όπως:
– Χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.
– Αποφυγή κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών.
– Γνωστοποίηση ύποπτης ή επιθετικής συμπεριφοράς σε δασκάλους ή γονείς.
Παράλληλα, τόνισαν τη σημασία της ευγένειας και του σεβασμού στις διαδικτυακές συνομιλίες, εξηγώντας ότι η ηλεκτρονική συμπεριφορά έχει επιπτώσεις τόσο στον εικονικό όσο και στον πραγματικό κόσμο.
Το μήνυμα που αποκόμισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν ξεκάθαρο: η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού. Η σωστή ενημέρωση και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης από μικρή ηλικία βοηθά στην αποφυγή τέτοιων φαινομένων και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών να αντιδράσουν σωστά όταν έρθουν αντιμέτωπα με προκλήσεις.
Η παρουσίαση από το τμήμα εκπαίδευσης αστυνομίας, με πρωτοβουλία των Αρχιφυλάκων κ.κ. Μπότα και Γκιούρκη, αποτέλεσε μια ουσιαστική συνεισφορά στην προσπάθεια για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο και καταπολέμηση του εκφοβισμού. Παρόμοιες δράσεις όχι μόνο ευαισθητοποιούν αλλά και εξοπλίζουν μαθητές και γονείς με τις απαραίτητες γνώσεις για να διατηρήσουν την ψηφιακή τους παρουσία ασφαλή και θετική.



