Σήμερα, 31/10/2023 οι μαθητές/ τριες της Ε΄ τάξης (τμήματα Ε1 και Ε2) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη, στα πλαίσια της σχολικής ζωής με θέμα:
“Βήματα πολιτισμού – εκπαιδευτικός περίπατος στα Παλιά Βόλου, στο Κάστρο”.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης, το οποίο παρουσίασε η μουσειοπαιδαγωγός, κ. Αποστολία Αρμπελιά, είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα και περιελάμβανε ξενάγηση στον λόφο των Παλαιών, γύρω από τα τείχη του Κάστρου και στην πόλη που χτίστηκε μέσα σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα παιδιά έκαναν ολιγόλεπτες στάσεις και άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα εξιστόρησε η μουσειοπαιδαγωγός για την ιστορία της αρχαίας πόλης της Ιωλκού, η οποία κατοικήθηκε από το 3000π.Χ., , για την περίοδο που ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ύψωσε το κάστρο (550μ.Χ.) και για τα παλιά και αναστηλωμένα τείχη που συναντά κανείς.
Ακόμη, έγινε αναφορά στις περιόδους κατάληψης από τους Τούρκους και Βένετους (1423) και τους βομβαρδισμούς που στάθηκαν η αιτία να υποστεί το κάστρο μεγάλη καταστροφή. Συζήτησαν για την προέλευση του ονόματος της πόλης μας και μελέτησαν έναν χάρτη που απεικόνιζε την έκταση της περιοχής με τις τρεις πύλες του Κάστρου και την ακρόπολη. Σε κάθε στάση, τα παιδιά με τη βοήθεια του χάρτη προσπαθούσαν να προσανατολιστούν και να εντοπίσουν πού βρίσκονται.
Η ξενάγηση ξεκίνησε κάτω από τα τείχη του Κάστρου. Η μουσειοπαιδαγωγός ανέφερε στα παιδιά ότι στην περιοχή που βρίσκονταν βρέθηκε ένα δίπατο σπίτι το οποίο θεωρείται το ανάκτορο της αρχαίας Ιωλκού.
Περίπατος στον εσωτερικό διάδρομο, που περνούσαν οι κάτοικοι εκείνη την εποχή- Παρατήρηση ενός πολυβολίου, νεότερου κτίσματος της περιόδου της Κατοχής.
Στην άνω φωτογραφία τα παιδιά έδωσαν τη λεζάντα “Εμείς και η Ιστορία”!
Ανηφορίζοντας προς την ακρόπολη και ατενίζοντας την περιοχή των Παλαιών και το χαρακτηριστικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Βόλου.
Οι μαθητές/ τριες παρατηρούν τα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας (πάνω αριστερά) και τα απομεινάρια του ναού Αρτέμιδος της Ιωλκίας (πάνω δεξιά και κάτω). Εκεί πάνω κτίστηκε η παλαιοχριστιανική εκκλησία.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην αγορά έξω από το Κάστρο (πάνω). Έγινε αναφορά στον λόγο που η περιοχή λέγεται “Παλιά”. Πιο συγκεκριμένα, η μουσειοπαιδαγωγός εξήγησε ότι οι κάτοικοι έκαναν μαγαζιά έξω από το Κάστρο και τα ονόμαζαν “τα παλαιά μαγαζιά” και, έτσι, παρέμεινε η ονομασία “Παλιά”.
Αναμνηστική φωτογραφία στην πλατεία των Παλαιών παρέα με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση (κάτω).
Λίγο πριν τελειώσει η ξενάγηση, τα παιδιά συνάντησαν ένα ενεργειακό πλίθινο σπίτι, το οποίο φάνηκε ότι τα εντυπωσίασε! (κάτω αριστερά)
Η μουσειοπαιδαγωγός, στο τέλος της περιήγησης, έδειξε μια μοναδική ζωγραφιά της πόλης της αρχαίας Ιωλκού μέσα από τα μάτια ενός παιδιού εκείνης της εποχής.