ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ eTwinning

χάρτη

Για το σχολικό έτος 2021-22, το τμήμα Α1 του 32ου ΔΣ Βόλου, σε συνεργασία με  άλλα τρία σχολεία της Ελλάδας (4ο Ν/Γ Βόλου, 5ο Ν/Γ Βόλου, 3ο Ν/Γ Κάρλας- Καναλίων) και ένα της Κύπρου (ΚΕ΄ Δημόσιο Ν/Γ Λεμεσού), υλοποιεί πρόγραμμα etwinning με τίτλο:

«Παίζουμε παιχνίδια…..όπως παλιά- We play games… like in the old days!»

Logo

Το Logo του έργου μας

Λίγες σκέψεις για το έργο:

Πρόκειται για ένα ταξίδι από τα παιχνίδια των αρχαίων χρόνων στα παιχνίδια των παππούδων μας/γιαγιάδων.

Η δραστηριότητα του παιχνιδιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και συνοδεύει κάθε δραστηριότητα του μικρού παιδιού. Το παιχνίδι συμβάλλει στη μάθηση με ουσιαστικό τρόπο, καθώς βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες μέσα από ευχάριστες βιωματικές  εμπειρίες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιούργησαν συνεργατικά έργα με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών(ΤΠΕ).

Πορεία προγράμματος με τις δράσεις μας:

  •  Διατυπώνουμε την αρχική γνώμη μας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας.

1  2

  • Δημιουργούμε ψηφιακό χάρτη σε μορφή animation ο οποίος μας «ταξιδεύει» στα σχολεία των εταίρων!

Πατήστε ΕΔΩ  για να ταξιδέψετε μαζί μας!

1      2

  • Μεταμορφωνόμαστε σε άβαταρ, συστηνόμαστε στους εταίρους του έργου και  λέμε ποιο είναι το αγαπημένο μας παιχνίδι. Μοιραζόμαστε με τους εταίρους μας το padlet της τάξης. Για να μας γνωρίσετε κι εσείς πατήστε ΕΔΩ

Στιγμιότυπο του padlet

.png

  • Μαθαίνουμε πολλούς κανόνες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από το παιχνίδι! Γιατί “παιδιά… χωρίς παιχνίδι” δε γίνεται!! Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα saferinternet4kids
  • και διασκεδάζουμε παίζοντας το διαδικτυακό παιχνίδι δράσης και περιπέτειας, ΙΝΤΕΡΛΑΝΤ. Για να παίξετε κι εσείς το παιχνίδι πατήστε ΕΔΩ

 

  • Συνδημιουργούμε μια ψηφιακή αφίσα με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

internet1

  • Ανιχνεύουμε τις ιδέες μας για τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στα αρχαία χρόνια και κατασκευάζουμε έναν συνεργατικό εννοιολογικό χάρτη.

3

Για να δείτε τις ιδέες μας πατήστε ΕΔΩ

  • Παρακολουθούμε το βίντεο «Ταξιδεύω στην αρχαία Ελλάδα και μαθαίνω με τι παίζανε τότε». Γίνεται συζήτηση γύρω από το θέμα, ανταλλάσσουμε απόψεις σχετικά με τις αρχικές μας ιδέες και εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα παιχνίδια του τότε και του σήμερα.

Για το σχετικό βίντεο πατήστε ΕΔΩ

  • Επισκεπτόμαστε το μικρό μουσείο του 4ου Ν/Γ Βόλου και θαυμάζουμε τα εκθέματα που κατασκεύασαν οι εταίροι μας εμπνευσμένοι από τη μουσειοβαλίτσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

5      4

6      7

  • Ζωγραφίζουμε τα παιχνίδια που μας άρεσαν και δημιουργούμε ψηφιακά παζλ για να παίξουμε όλα τα παιδιά.

8

Για να κάνετε τα ψηφιακά παζλ πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

ΚΟΥΚΛΑ

ΒΟΛΟΙ

ΚΑΝΑΤΑΚΙ

ΚΟΥΚΛΑ

ΣΒΟΥΡΑ

πήλινα παιχνίδια

ΓΙΟ- ΓΙΟ

  • Αναζητούμε στο διαδίκτυο πίνακες ζωγραφικής με θέμα το παιχνίδι και παίζουμε στην αυλή του σχολείου τα παιχνίδια που μας άρεσαν.

Κάναμε χούλα- χουπ!

9  10  11

Παίξαμε αγαπημένο κουτσό!

12  1415

Δοκιμάσαμε να παίξουμε και κρίκετ και τα πήγαμε μια χαρά!

16  17

  • Δημιουργούμε ένα συνεργατικό ψηφιακό παραμύθι με τίτλο: «Ο λύκος και… τα τέσσερα γουρουνάκια!».

19  20 1

Το εξώφυλλο του βιβλίου μας(στιγμιότυπο)

18

Για να διαβάσετε το παραμύθι μας πατήστε ΕΔΩ

  • Επικοινωνούμε με τους εταίρους, αλληλεπιδρούμε και να συνδημιουργούμε μία ψηφιακή Πινακοθήκη με θέμα το παιχνίδι. Τους πίνακες που εκτίθενται τους εμπνευστήκαμε από γνωστούς πίνακες διάσημων ζωγράφων.

21  22   23

Η είσοδος της Πινακοθήκης μας(στιγμιότυπο)

1

Για να περιηγηθείτε στην ψηφιακή πινακοθήκη πατήστε ΕΔΩ

  • Τη φετινή χρονιά κατασκευάζουμε και μοιραζόμαστε με τους φίλους μας έναν χαρταετό ξεχωριστό με θέμα την ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ! Θελήσαμε να τον “πετάξουμε ψηλά”, να φτάσει στον ουρανό της Ουκρανίας… να διαλύσει τα σύννεφα του πολέμου. “Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ”, λέμε “ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ”, το φωνάξαμε δυνατά να ακουστεί μέχρι την άλλη άκρη της γης!

24  25  26

  • Ανταλλάσσουμε όλοι μας ευχές για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ κατασκευάζοντας μια συνεργατική κάρτα.

27

  • Παίζουμε ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι με τους εταίρους και οδηγούμε το κουνελάκι στο πασχαλινό καλάθι.

28

29  30

  • Ετοιμάζουμε ψηφιακό βιβλιαράκι με πασχαλινά αινίγματα. Οι εταίροι μας στέλνουν τις εικονογραφημένες τους απαντήσεις.

Το εξώφυλλο του βιβλίου με τα αινίγματα(στιγμιότυπο)

31

Για να το ξεφυλλίσετε πατήστε ΕΔΩ

  • Δοκιμάζουμε τις γνώσεις μας στο ψηφιακό σταυρόλεξο που δημιούργησαν οι φίλοι μας.

Αν θέλετε κι εσείς να λύσετε το πασχαλινό σταυρόλεξο πατήστε ΕΔΩ

  • Προσκαλούμε σε διαδικτυακή συνέντευξη μια προγιαγιά που έζησε τα παιδικά της χρόνια σε ένα χωριό της Μαγνησίας, τα Κανάλια. Μοιράστηκε μαζί μας αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια και απάντησε στις ερωτήσεις που κάναμε. Ενθουσιαστήκαμε όταν μας έδειξε πως έφτιαχναν στην ηλικία που ήταν αυτή παιδί τα δικά τους παιχνίδια!

32  33

  • Προσπαθούμε να φτιάξουμε κι εμείς μια πάνινη μπάλα σαν αυτή που μας έδειξε η γιαγιά Ευτυχία για να παίξουμε στο προαύλιο του σχολείου.

34  35

Το ταξίδι μας συνεχίζεται αποκομίζοντας πολλές εμπειρίες. Η σημερινή μας μέρα(18/5/2022) ξεκινά ευχάριστα με τη διαδικτυακή συνάντηση των σχολείων εταίρων του έργου.

Το ΚΕ΄ Δημόσιο Ν/Γ Λεμεσού της Κύπρου «ανοίγει τις πόρτες του σχολείου του» και μας υποδέχεται διαδικτυακά! Μας δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε μία ακόμη συνέντευξη από τον παππού Ευάγγελο, ο οποίος μας μαθαίνει πώς έπαιζαν αγαπημένα παραδοσιακά κυπριακά παιχνίδια. Συγκεκριμένα μας έδειξε τον «ζίζιρο» και το «αυκά αυκά, πουλώ τα» και τόνισε πως τα παιδιά έπαιζαν διάφορα παιχνίδια  χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και με υλικά που έβρισκαν στη φύση.

Στη συντροφιά μας είχαμε και τη μασκότ του νηπιαγωγείου της Κύπρου με το όνομα Νάπο, που μας διασκέδασε πολύ και έπαιξε μαζί μας!

IMG 20220518 090011    IMG 20220518 085228 1

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τη γιαγιά Ευτυχία και τον παππού Ευάγγελο για την όμορφη συνέντευξη που μας έδωσαν, καθώς επίσης και το 3ο Ν/Γ Κάρλας- Καναλίων και το ΚΕ΄ Δημόσιο Ν/Γ Λεμεσού στην Κύπρο που προθυμοποιήθηκαν να διοργανώσουν αυτές τις συνεντεύξεις!