Πλημμυρίσαμε ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!!!
Αγαπημένη, απαραίτητη και τεράστια θεματική, με ανεξάντλητες ιδέες. .
Τι είναι τα συναισθήματα; πώς δημιουργούνται; πώς τα εκφράζουμε; πόσα υπάρχουν;
Μέσα από κάρτες συναισθημάτων Μοντεσσόρι, προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε αλλά και να γνωρίσουμε διάφορα συναισθήματα.
Παρατηρήσαμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου και πώς αυτά εκφράζουν ένα συναίσθημα.


Στη συνέχεια, με μικρότερες κάρτες που απεικόνιζαν το πρόσωπο παιδιών να εκφράζουν διαφορά συναισθήματα, ζητούσαμε από κάθε παιδί να επιλέξει μία, χωρίς να τη δούμε φυσικά, την κολλούσε σε ένα στεφάνι που φορούσαμε στο κεφάλι μας και μετά έπρεπε μέσα από τις κινήσεις του σώματος του και τους μορφασμούς του προσώπου του, να μαντέψουμε το συναίσθημα που δείχνει η κάρτα.



Έπειτα ταξινομήσαμε τα συναισθήματα σε θετικά ( αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευχάριστα) και αρνητικά (αυτά που μας δυσκολεύουν λίγο).
Σε αυτό το σημείο, διευκρινήσαμε ότι δεν εννοούμε καλά και κακά συναισθήματα και πώς ακόμη και τα αρνητικά είναι καλό να υπάρχουν γιατί πολλές φορές μας βοηθούν κάπου, όπως ο φόβος που μας προστατεύει από ατύχημα. Επίσης είναι αποδεκτό και φυσιολογικό να τα νιώθουμε όλα τα συναισθήματα, αρκεί να τα διαχειριζόμαστε σωστά. π.χ δε μπορούμε να χτυπάμε τους άλλους όταν θυμώνουμε, όπως ούτε να τους αγκαλιάζουμε και να τους φιλάμε όλους, όταν νιώθουμε χαρούμενοι.
Ως συνέχεια των παραπάνω, φτιάξαμε το παζλ των συναισθημάτων, για να μας θυμίζει ότι στην τάξη μας επιτρέπεται η έκφραση όλων των συναισθημάτων, με το σωστό τρόπο όμως.
Φυσικά, δε γινόταν να μην επεξεργαστούμε και κάποια σχετικά βιβλία. Η επιλογή μας αυτή τη φορά ήταν:
“Το τερατάκι των χρωμάτων” της Άννα Λιένας από εκδόσεις Πατάκη
Το τερατάκι των χρωμάτων δεν ξέρει τι του συμβαίνει. Έχει κάνει μια ωραία σαλάτα τα συναισθήματά του και τώρα πρέπει να τα τακτοποιήσει.
Θα τα καταφέρει να βάλει σε τάξη τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό, τον φόβο και την ηρεμία; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)«Ένα βιβλίο γεμάτο ευαισθησία, που ενθαρρύνει τα μικρά παιδιά να ανοιχτούν και να συζητήσουν πώς νιώθουν, ακόμα κι όταν τα συναισθήματά τους είναι μπερδεμένα». [περιοδικό Parents (ΗΠΑ)]

Αφού το διαβάσαμε, ζητήσαμε από τα παιδιά να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν με λαδοπαστέλ το τερατάκι που ήθελαν, και – ανάλογα με το τερατάκι που επέλεξαν- να μας πουν τι φοβούνται, με τι θυμώνουν, ποτέ χαίρονται ή λυπούνται, τι αγαπούν (τα καταγράψαμε για να τους δώσουμε μετά να το γράψουν).
Έπειτα, φωτογραφίσαμε το κάθε παιδί να εκφράζει το συναίσθημα που επέλεξε, κόψαμε το πρόσωπο και τους δώσαμε να συμπληρώσουν το σώμα τους.
Όλα μαζί τα ενώσαμε και φτιάξαμε τα δικά μας τερατάκια των συναισθημάτων.
Η παλέτα των συναισθημάτων της Έρα Μουλάκη από εκδόσεις ΚέδροςΗ Συναισθηματικούλα συχνά έκλαιγε χωρίς να ξέρει ακριβώς γιατί, και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς αισθανόταν. Ώσπου μια μέρα γνώρισε ένα ζωγράφο. Κι εκείνος της έδειξε πως όλοι μέσα μας έχουμε χιλιάδες συναισθήματα και της έμαθε πώς να τα ξεχωρίζει… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Τα παιδιά επέλεξαν τι χρώμα θα έχει το συναίσθημα της δικής μας παλέτας και αφού τα αποτυπώσαμε σε χαρτί, στη συνέχεια γράψαμε σε καρτέλες το όνομα του κάθε συναισθήματος. Δημιουργήσαμε έτσι τη δική μας παλέτα των συναισθημάτων.
Αν η χαρά είχε χρώμα θα ήταν… πολύχρωμη
Αν η λύπη είχε χρώμα θα ήταν…μαύρη
Αν η στεναχώρια είχε χρώμα θα ήταν… καφέ
Αν η ζήλια είχε χρώμα θα ήταν… πράσινη
Αν η αγάπη είχε χρώμα θα ήταν… ροζ
Αν ο θυμός είχε χρώμα θα ήταν… κόκκινος
Επεξεργαστήκαμε όμως τα συναισθήματα μας παίζοντας και πολλά παιχνίδια :
- Φτιάξαμε τα συναισθήματα της κάρτας με πλαστελίνη(Ενδυνάμωση των μυών των δαχτύλων).
- Το ζάρι συναισθημάτων.
Όρθιοι σε κύκλο, κάθε παιδί έριχνε το ζάρι και όλοι μαζί προσπαθούσαμε με το πρόσωπο αλλά και τη στάση του σώματος μας να εκφράσουμε το συναίσθημα. - Κάρτες τύπου παζλ με συναισθήματα.
- Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα από τους μορφασμούς του προσώπου.
- Τι συναισθήματα νιώθω; Βάλε τις καρτέλες με τα μάτια και το στόμα στο πρόσωπο και φτιάξε το συναίσθημα που θες.