Από την αποδοχή του εαυτού στο ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ!!!
Με αφορμή το παραμύθι ” Έλμερ”, του Ντέιβιντ Μακ Κι από εκδόσεις Πατάκη, το πολύχρωμο ελεφαντάκι που ήθελε να αλλάξει γιατί δεν έμοιαζε με τους υπόλοιπους ελέφαντες,

συζητήσαμε για την αποδοχή του εαυτού μας και την ομορφιά της διαφορετικότητας.
Έπειτα, παίξαμε παιχνίδια οπτικής αντίληψης
Αφού συμπληρώσαμε όλα τα ελεφαντάκια τα βάλαμε σε κάθετη σειρά για να αντιληφθούν οπτικά ότι κάθε φορά που ανεβαίνουμε αριθμό, μεγαλώνει και η προβοσκίδα.


Αναγνώριση αριθμητικών ψηφίων

Αντιστοίχιση αριθμητικών ψηφίων – ποσότητας

Απαρίθμηση
Ενώ για το τέλος, μεταφέραμε σε ανθρώπινη πλέον μορφή την ομορφιά της διαφορετικότητας, σχεδιάζοντας τα περιγράμματα του σώματος κάποιων παιδιών, τα οποία έβαψαν μονόχρωμα εκτός από μία φιγούρα που την έκαναν πολύχρωμη!!!!

Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε ακόμα ένα βιβλίο, που πιάνει ακριβώς το θέμα της διαφορετικότητας.
“Δεν είμαι απλώς μια μουτζούρα”
Μίλα για μια χρωματιστή μουτζούρα που συναντά το σχέδιο ενός λευκού σπιτιού και του ζητά να παίξουν. Το σπίτι τη διώχνει γιατί είναι διαφορετική από οτιδήποτε έχει δει (έχει λαμπερό χρώμα και οι γραμμές της δεν είναι ισιες). Έπειτα συναντά το σχέδιο ενός ήλιου, που επίσης τη διώχνει και την κοροϊδεύει λέγοντας της ότι μοιάζει με σφουγγαρίστρα. Στο τέλος βέβαια το μετανιώνουν και αποφασίζουν να της δώσουν μια ευκαιρία, την οποία δε μετάνιωσαν ΚΑΘΟΛΟΥ!!!
Πρόκειται για σύντομο και απλό κείμενο αλλά τόσο στοχευμένο και κατανοητό από τα παιδιά.
Μετά την αφήγηση, ρωτήσαμε τα παιδιά αν τους έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, δηλαδή εάν έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση της μουτζούρας (κάποιος να τα έχει κοροϊδέψει για κάτι). Ευτυχώς, τρία μόνο παιδάκια ανέφεραν αντίστοιχη εμπειρία. Η συζήτηση επεκτάθηκε στο αν έχουν συμπεριφερθεί τα ίδια με τη συμπεριφορά που είχαν τα σχέδια προς τη μουτζούρα αλλά και πώς θα αντιδρούσαν εάν έβλεπαν να συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός σε άλλο παιδάκι.
Και ακριβώς σε αυτό το σημείο μας έκαναν πολύ ΠΕΡΗΦΑΝΕΣ, λέγοντας ότι θα παρέμβουν για να πουν ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν και αν δεν τα ακούσουν θα το πουν σε κάποιον μεγάλο.
Τα παιδιά αφού είδαν την κουκλοθεατρική παράσταση με τίτλο: ΑΧ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΑΤΑ
(Η ιστορία της Γάτας που ανικανοποίητη καθώς είναι παραπονιέται, γκρινιάζει κι αναζητά μια καλύτερη ταυτότητα είναι μια διαδρομή μέσα από στιχάκια που συντροφεύει τα παιδιά στη διαδικασία αποδοχής του εαυτού τους με πολύ διασκεδαστικό τρόπο), πήραν τις κούκλες, μπήκαν οι ίδιοι πίσω από το αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο και έπαιξαν με το δικό τους τρόπο.


ΠΑΡΑΜΥΘΙ:
ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΑΤΑ (Αυτή είναι µια γάτα.
Μια γάτα που περπατάει κάπου στον κόσµο µε τα µουστάκια, τ’ αυτιά και τα πατουσάκια της…
Ένα βιβλίο που οξύνει την παρατηρητικότητα, την περιέργεια και τη φαντασία καθώς µας παρασύρει σ΄ έναν κόσµο όπου η ίδια γάτα µπορεί να έχει πολλές διαφορετικές όψεις, ανάλογα µε το ποιος και από πού τη βλέπει.)
Πως βλέπουν την ίδια γάτα τα δικά μας μάτια;

Ζωγραφική με λαδοπαστέλ( περίγραμμα) και νερομπογιές
