Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2021
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ 2
Ένα βιβλίο χωρίς τίτλο!
Το βιβλίο αυτό δεν έχει γραφτεί κανονικά! έχει όμως ήρωες! Οι ήρωες του βιβλίου μας επισκέφθηκαν στο νηπιαγωγείο μας!
Αφού ο συγγραφέας δεν έχει γράψει ακόμα την ιστορία του, οι ήρωες βγήκαν από το βιβλίο τους και ζήτησαν από τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες και να μας τις παρουσιάσουν παίζοντας κουκλοθέατρο!
Εδώ Πολυτεχνείο!!!
Πριν μιλήσουμε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, διαβάσαμε το παραμύθι “Η σοφή ελιά”, που επιτρέπει να συζητήσεις με τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να επιλέξεις ποιον θέλεις για αρχηγό και αυτός να είναι δίκαιος και να νοιάζεται για όλους.
Έπειτα μιλήσαμε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Σταθήκαμε ιδιαίτερα σε αυτό που κατάφεραν να πετύχουν οι φοιτητές, να διώξουν το φόβο των ανθρώπων και να αντιδράσουν. Να γίνουν πολλοί. Για να μπορέσουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν τη σπουδαιότητα και τη δύναμη που απορρέει όταν “οι λίγοι γίνονται πολλοί”, παρομοιάσαμε τις ξυλομπογιές μας με τους ανθρώπους. Για να σπάσουμε μια ξυλομπογιά δε χρειάζεται να βάλουμε δύναμη. Για να σπάσουμε δύο μαζί, χρειάζεται λίγη. Οι τρεις πάλι σπάνε αλλά δυσκολότερα. Όταν όμως προσπαθήσουμε να σπάσουμε πολλές ξυλομπογιές μαζί, είναι αδύνατον. Έτσι λοιπόν, όταν ο κόσμος ενώθηκε ήταν δύσκολο να “σπάσει” – ηττηθεί.
Αφού καλύψαμε το ιστορικό κομμάτι, πήραμε ως αφόρμηση το υπέροχο βιβλίο ” η κυρά Δημοκρατία” και συζητήσαμε με πολύ απλά λόγια, τις έννοιες Δημοκρατία-Δικτατορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κουβέντα μας, όταν ρωτήθηκαν πως θα ήταν για τα ίδια η δικτατορία στην τάξη μας. Σε δεύτερο χρόνο, παρουσιάσαμε στα παιδιά εικόνες με ανθρωπάκια χωρίς χαρακτηριστικά στο πρόσωπο (για να μην επηρεάζονται από αυτά) και ζητήσαμε να τις παρατηρήσουν προσεκτικά και να πουν αν οι συμπεριφορές που εκδηλώνουν θα ταίριαζαν στο σπίτι της Δημοκρατίας ή της Δικτατορίας και γιατί. Αν και το σύνολο των παιδιών βρήκε που ταιριάζει η κάθε εικόνα, δυσκολεύτηκαν περισσότερο στο να εξηγήσουν σε κάποιες το λόγο.
Για τις τελευταίες ημέρες, αφήσαμε να επεξεργαστούμε κάποιους πίνακες του Γιάννη Γαιτη, τους οποίους κάναμε και παζλ και παίξαμε.
Τέλος αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας ντουντούκες που φώναζαν το σύνθημα του Πολυτεχνείου, το περιστέρι που συμβόλιζε την ελευθερία, στους πίνακες του Γαιτη, το δικό μας τοίχο με “δυο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση….” και να κινηματογραφήσουμε τα γεγονότα μέσα από τις ζωγραφιές μας!!!
Το θέμα μας ολοκληρώθηκε με κουκλοθέατρο την αγαπημένη μας Ντενεκεδουπολη!!!



Φθινόπωρο!!!
Θεματική “Φθινόπωρο”
Μιλήσαμε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση, στα ζώα και στους ανθρώπους (αλλαγές στο ρουχισμό μας, στη διατροφή μας κ.α), για τα φρούτα και τους καρπούς που φέρνει το φθινόπωρο, κατασκευάσαμε το φθινοπωρινό δέντρο της τάξης μας, φτιάξαμε το ξωτικό του φθινοπώρου, τον κ. Φιλογενη και τα φθινοπωρινά πορτρέτα μας, βάψαμε φύλλα με την τεχνική του πουαντιγισμου, διαβάσαμε το βιβλίο “Μια πελώρια κολοκύθα” και φτιάξαμε και τις δικές μας κολοκύθες.
Και για να μη ξεχάσουμε όσα μάθαμε αλλά και για να τα εμπεδώσουμε καλύτερα…..
Ένα «φθινοπωρινό βιβλίο δραστηριοτήτων» θα βρίσκεται στη γωνιά της γραφής και των μαθηματικών για παιχνίδι!!!!
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Η αφίσα των παιδιών για να εκφράσουν ένα πολύ μεγάλο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” σε όλους τους γονείς που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να εξοπλίσουν τις τάξεις μας με διάφορα είδη όπως: βιβλία- βιβλιοθήκη, παζλ, επιτραπέζια, τουβλάκια, παιχνίδια αυλής, κρεμάστρες και πολλά άλλα. Το μήνυμα τους: Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε που κάνατε το σχολείο μας καινούργιο.