“Ο Φαφούτης Καρχαρίας”

Την Παρασκευή 20/03/26 είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας δύο αγαπημένες Νηπιαγωγούς την κ. Άννα Στουμπίδη και την κ. Μαρία Κουφάκη, οι οποίες μας παρουσίασαν το παραμύθι του κ. Ν. Σμυρνάκη “Ο Φαφούτης Καρχαρίας”. Η δράση πραγματοποιήθηκε με σκοπό τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και την καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Μετά την παρουσίαση του παραμυθιού ακολούθησαν διαδραστικές δραστηριότητες.

IMG 1902 IMG 1904 IMG 1908

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Θέλοντας να καλωσορίσουμε την άνοιξη αναβιώσαμε ένα πανάρχαιο ελληνικό έθιμο, “τα  Χελιδονίσματα”. Τα χελιδονίσματα που αποτελούν τα “Κάλαντα της Άνοιξης” σηματοδοτούν την αναγέννηση της φύσης, την επιστροφή των χελιδονιών και το τέλος του χειμώνα. Σύμφωνα με το έθιμο, τα παιδιά, κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού στολισμένο με λουλούδια, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα ανοιξιάτικα κάλαντα. Οι νοικοκυρές προσφέρουν στα παιδιά διάφορα κεράσματα, όπως γλυκά, ξηρούς καρπούς, λάδι, αλεύρι. Σε άλλες περιοχές δίνουν αυγά, τα οποία θα βάψουν το Πάσχα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και αναβιώνει σε όλη την Ελλάδα με την έλευση του Μάρτη.

Βγήκαμε έτσι κι εμείς στη γειτονιά μας και είπαμε τα Χελιδονίσματα σε καταστήματα, στα ΚΑΠΗ  των Δειλινών  και βέβαια στο γειτονικό μας 33ο  Δημοτικό σχολείο, όπου κρατώντας το έθιμο μας έδωσαν αυγά και κεράσματα!!!

IMG 1891 IMG 1897 IMG 1919  IMG 1922

«Ο Γιατρός ο Κάστορας, των Δοντιών ο Μάστορας»

Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης στους νέους με στόχο τη διατήρηση της στοματικής υγείας, η οποία συμβάλλει συνολικά στην ανθρώπινη υγεία.

Μέσω μίας βιωματικής παρουσίασης εικαστικού δρώμενου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολλαπλά μηνύματα πρόληψης και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν με τους ήρωες της ιστορίας.

IMG 1773 IMG 1776 IMG 1778 IMG 1780 IMG 1781

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Οι Απόκριες είναι αγαπημένη εποχή των παιδιών…. Στολές, μουσική και πολλά παιχνίδια…Φορέσαμε τα αποκριάτικα καπέλα και παίξαμε με αυτά όπως τις μουσικές καρέκλες. Στη συνέχεια κρύψαμε τις καραμέλες σε αλεύρι και τα παιδιά έπρεπε να τις πιάσουν με το στόμα.

IMG 1187 IMG 1195

IMG 1372 Το κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του αφρικάνικη μάσκα.

IMG 1589 Παίξαμε τα καπέλα του κλόουν και κάθε παιδί προσπαθούσε να περιγράψει στον φίλο του ποιο καπέλο θέλει να του φορέσει .

Τις στολές μας φέτος τις εμπνευστήκαμε από το “Τερατάκι των συναισθημάτων”. Τα παιδιά διάλεξαν το αγαπημένο τους χρώμα- συναίσθημα και γίναμε όλοι γλυκά τερατάκια. Χορέψαμε, διασκεδάσαμε και φάγαμε όλοι παρέα.

IMG 1227 IMG 1230 IMG 1238 IMG 1243

Πλησιάζοντας η Καθαρά Δευτέρα , φτιάξαμε τους χαρταετούς  μας και την Κυρά Σαρακοστή.

IMG 1373 IMG 1375

Μάθαμε για τα τρόφιμα που τρώμε την καθαρά Δευτέρα, το έθιμο του χαρταετού και κάναμε το δικό μας πικ νικ. Με τα πόδια της Κυρά Σαρακοστής βρίκαμε την ευκαιρία να μάθουμε τον Αριθμό 7.

IMG 1392 IMG 1394 IMG 1493  IMG 1600 IMG 1617 IMG 1628

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ο Χειμώνας με τα κρύα του μας χαρίζει πολλές ευκαιρίες για παιχνίδια και γνώσεις.

Μιλώντας και μαθαίνοντας για τα ζωάκια που ζουν στους πόλους παίξαμε αριθμητικά παιχνίδια και φτιάξαμε πιγκουινάκια με μαλακή κοιλίτσα (με ατλακόλ και αφρό).

IMG 1079 IMG 1066

Επίσης παγώσαμε κι εμείς ζωάκια και μετά πειραματιστήκαμε με ποιον τρόπο θα τα ελευθερώσουμε πιο γρήγορα. Αφήνοντάς τα απλά έξω από το ψυγείο; Ρίχνοντας αλάτι; Ή βάζοντας τα πάνω στο καλοριφέρ;

IMG 1061 IMG 1059 IMG 1058

Εννοείται πως δεν αφήσαμε παραπονεμένα τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Μάθαμε ποια είναι, είδαμε βιντεάκια και τους φτιάξαμε ένα όμορφο και άνετο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν.

IMG 1052 IMG 1051 IMG 1050 IMG 1040

Παίξαμε χειμωνιάτικα παιχνίδια ..

  1. Θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τα κασκόλ , τα γάντια και τα σκουφάκια μας από τον φύλακά τους; Έχει βάλει ένα ντέφι μέσα στα ρούχα ώστε να ξυπνήσει αν πάνε να του τα πάρουν. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αθόρυβοι

IMG 0855 IMG 0849

2. Ποιος θα ντύσει τον φίλο του γρηγορότερα, αλλά και με όσα περισσότερα ρούχα μπορεί;

IMG 0843 IMG 0836

IMG 0823 IMG 0802

3. Ποιος θα απλώσει πιο γρήγορα τα γάντια που βρίσκονται στο καλάθι;

IMG 0793

4. Ντύσε τον Χιονάνθρωπο. Τα παιδιά έπρεπε να ντύσουν τον χιονάνθρωπό τους ρίχνοντας το ζάρι και ζωγραφίζοντας ότι τους τύχαινε κάθε φορά μέχρι να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία.

IMG 0725

Στη συνέχεια γράψαμε τη λέξη ΧΕΙΜΩΝΑΣ με διάφορους τρόπους.

Ενώσαμε παζλ με τη λέξη χειμώνας, βάλαμε στη σειρά τους χιονάνθρωπους, παίξαμε στον υπολογιστή, την γράψαμε με πλαστελίνη και με κομμένα χαρτάκια.

IMG 0755 IMG 0751 IMG 0750 IMG 0749 IMG 0747 IMG 0746 IMG 0744 IMG 0737