ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ

Τη Δευτέρα 02/02 επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας ο Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης, ένας νέος άνθρωπος εκ γενετής τυφλός , ο οποίος είναι και ο πρώτος ο πρώτος εντυποανάπηρος απόφοιτος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στο τμήμα Κοινωνικής εργασίας. Ο Κωνσταντίνος μέσα από την προσωπική του ιστορία μας συγκίνησε και μας έδωσε μαθήματα ζωής και ενσυναίσθησης.

Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες και έκαναν στον Κωνσταντίνο πολλές  ερωτήσεις για την καθημερινότητά του. Πώς μπορεί να πηγαίνει βόλτα, πώς ψωνίζει ότι χρειάζεται, αν μπορεί να διαβάσει και να γράψει. Πώς νιώθει για τις  δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίζει. Ο ίδιος απάντησε με χαρά στις ερωτήσεις, έδειξε στα παιδιά τη γραφή Braille και έγραψε τα ονόματα τους  με την ειδική γραφομηχανή. Τους έδειξε ακόμα το μπαστούνι  που τον βοηθάει να κυκλοφορεί με ασφάλεια στον δρόμο, αλλά και μία μπάλα  «ποδοσφαίρου»  για άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα παιδιά του χάρισαν ένα γλυκό δώρο για την επίσκεψή του και πολλές – πολλές αγκαλιές.

Σίγουρα ο Κωνσταντίνος μας δίδαξε πως η διαφορετικότητα μπορεί να αποτελέσει πηγή δύναμης.

IMG 1018 IMG 1027 IMG 1033 IMG 1035

“Ο ΨΑΡΟΤΡΟΜΑΡΑΣ”

Την Τετάρτη 28/01 παρακολουθήσαμε στο σχολείο μας την παράσταση “Ο Ψαροτρομάρας”.  Μικροί και  μεγάλοι ενθουσιαστήκαμε με αυτή την υπέροχη, διαφορετική παράσταση, στην οποία χρησιμοποιείται η τεχνική του μαύρου θεάτρου. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή τεχνική όπου σε συνδυασμό με την τεχνική του ζεστού φωτισμού εξαφανίζεται τελείως ο ανθρώπινος παράγοντας και οι κούκλες, μαζί με τα έντονα χρώματα, δείχνουν στα μάτια των θεατών να κινούνται μαγικά.

IMG 0892 IMG 0899 IMG 0905 IMG 0906 IMG 0912 IMG 0916

Λίγα λόγια για το έργο.

Πρόκειται για ένα παιδικό έργο διαχρονικό όπου με έντεχνο και χιουμοριστικό τρόπο περνάει τα μηνύματα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας! Τα ίδια τα παιδιά κατά την διάρκεια της παράστασης “νιώθουν” την αδικία και ουσιαστικά βοηθούν να επαναστατήσουν τα ψαράκια ενάντια στον Ψαροτρομάρα και τα σχέδια του να φτιάξει ένα μεγάλο παλάτι γκρεμίζοντας τα σπίτια τους στον βυθό της Ψαροχώρας.

Το λυθρίνι, το μπαρμπούνι και η γόπα μαθαίνουν τα σχέδια του Ψαροτρομάρα. Μόνα τους ψάχνουν να βρουν μία λύση αλλά ο φόβος ότι θα τους κάνει μια χαψιά τα απογοητεύει ακόμα περισσότερο. Ώσπου στο δρόμο τους θα βρεθεί η γοργόνα που θα τους βοηθήσει και θα τους παροτρύνει να ψαρέψουν τον Ψαροτρομάρα!

Εκεί θα τα κρυφακούσει όλα η σουπιά και θα τα μαρτυρήσει στον Ψαροτρομάρα όπου εκείνος θα την φυλακίσει. Ακόμα και ο δικαστής παροτρύνει τα ψαράκια να μην κάνουν τίποτα και να μείνουν στα σπίτια τους. Ούτως ή άλλως ο Ψαροτρομάρας υποσχέθηκε ότι θα δώσει στα ψαράκια δουλειά! Μα οι μικροί μας φίλοι του βυθού, έχουν σπάσει πλέον τον φόβο τους, θα ψαρέψουν μαζί με την βοήθεια των παιδιών τον Ψαροτρομάρα και τη Σουπιά και θα ελευθερώσουν την Γοργόνα..!