Η μέλισσα θεωρείται το σημαντικότερο έντομο για τον άνθρωπο και τη φύση. Είναι υπεύθυνη για την γονιμοποίηση των φυτών και η συνεχής μείωση του πληθυσμού της έχει απασχολήσει τους επιστήμονες καθώς η εξαφάνισή της θα ήταν απειλή για μεγάλος μέρος του πλανήτη. Οι μέλισσες ζουν σε μεγάλες οικογένειες μέσα σε κυψέλες. Κάθε μέλισσα έχει διαφορετικό ρόλο στην κυψέλη και χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες: ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΚΗΦΗΝΕΣ, ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ. Σε κάθε κυψέλη υπάρχει μία Βασίλισσα που μοναδικός σκοπός της είναι να γεννάει περίπου 1500 αυγά καθημερινά.
Οι Κηφήνες είναι οι αρσενικές μέλισσες που μοναδικό σκοπό έχουν να γονιμοποιήσουν τη Βασίλισσα. Μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους διώχνονται από την κυψέλη και πεθαίνουν. Οι Κηφήνες δεν έχουν κεντρί.
Τέλος υπάρχουν χιλιάδες θηλυκές Εργάτριες που φροντίζουν για όλα. Έχουν πιο αδύνατο και λεπτό σώμα και εκτελούν πολλές αποστολές. Να περιποιούνται τη Βασίλισσα, να φροντίζουν τις προνύμφες, να παράγουν μέλι, να καθαρίζουν τα κελιά και να μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ.
Παρακολουθούμε το video και μαθαίνουμε την κοινωνία των μελισσών.
Η ανατομία της μέλισσας. Το σώμα της περιλαμβάνει τρία μέρη:
Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά.
Πολλοί μουσικοί εμπνεύστηκαν από το πέταγμα της μέλισσας και έγραψαν σπουδαία μουσικά έργα. Ένας απ’αυτούς είναι ο Ρώσος συνθέτης Κόρσακοφ που συνέθεσε “το πέταγμα της μέλισσας”. Ακούστε το και παρατηρήστε πως χορεύει και επιλέγει το λουλούδι για τη συλλογή νέκταρ και γύρης.
Άκου το παραμύθι “Ο Μηνάς ο κηφήνας”
Ώρα για τραγούδι. Άκου το τραγουδάκι η Μέλισσα Σουσού.
Για να θυμηθείς το 9, τραγούδα το και εσύ δυνατά και προσπάθησε ν’απομνημονεύσεις τις παρεούλες του 9.
Διαδραστικά παιχνίδια για εξάσκηση
Και ένα παζλ
Καλή διασκέδαση και ανυπομονούμε να τα πούμε σύντομα.