Έφτασε η στιγμή να ξεκινήσουμε κι εμείς εδώ στο νηπιαγωγείο μας ένα Ευρωπαικό Πρόγραμμα eTwinning! Το δικό μας πρόγραμμα έχει τίτλο “Tales of Natural Disasters” και ξεκινάει τον μήνα Οκτώβριο μέχρι και τον μήνα Μάρτιο.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:Το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών του Νηπιαγωγείου στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, το σεισμό, τα ηφαίστεια, τις φωτιές-πυρκαγιές και τις πλημμύρες-κατακλυσμούς. Συγκεκριμένα αποσκοπεί στη γνωριμία αυτών μέσω των μύθων, των πειραμάτων και των ΤΠΕ στοχεύοντας στην υιοθέτηση ενός νέου προφίλ ενεργού πολίτη που γνωρίζει και ξέρει να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές. Οι μύθοι δεν είναι απλά παραμυθάκια αλλά έχουν έναν πυρήνα αληθινών γεγονότων, που είναι και η γενεσιουργός αιτία τους. Μύθοι για τους σεισμούς και τις εκρήξεις των ηφαιστείων δημιουργήθηκαν σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς αντικατοπτρίζοντας τις αντιλήψεις των λαών για τα φυσικά αυτά φαινόμενα που ακόμα και σήμερα προκαλούν φόβο, δέος και ανασφάλεια.
Μέσω του προγράμματος προωθούνται κυρίως οι δεξιότητες μάθησης (4Cs), ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι δεξιότητες ζωής και οι δεξιότητες του νου. Η επίτευξη πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά πειραμάτων σχετικά με τα φυσικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τη χρήση και αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων.
Ταυτόχρονα μέσα από το πρόγραμμα προωθείται κι 13ος (δράση για το κλίμα) από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Διαταράσσουν τις εθνικές οικονομίες και επηρεάζουν τις ζωές ενώ έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες του σήμερα αλλά ακόμα περισσότερο του αύριο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δε γνωρίζει σύνορα. Η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να συμβάλει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
Έτσι λοιπόν την εβδομάδα αυτή κάνουμε την εισαγωγή στο φυσικό φαινόμενο του Σεισμού. Εξηγούμε τι είναι ο σεισμός, και πως δημιουργείται. Δείχνουμε πολλά βιντεάκια για το πως είναι το εσωτερικό της Γης και τι συμβαίνει με τις τεκτονικές πλάκες, και προβληματιζόμαστε.
Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν γίνει κάποιος σεισμός. Τα νήπια του σχολείου μας, γνωρίζοντας απο πέρυσι τις ασκήσεις σεισμού που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εξηγούν όλα τα βήματα. Τα συνοψίζουμε και εξηγούμε. Σε περίπτωση σεισμού :
- Δεν χάνω την ψυχραιμία μου, μένω ήρεμος.
- Μπαίνω κάτω από κάποιο τραπέζι και κρατώ τα πόδια του τραπεζιού
- Αλλιώς, πέφτω κάτω, μακριά απο βιβλιοθήκες και παράθυρα, καλύπτω το κεφάλι με τα χέρια μου και περιμένω .
- Κάνουμε σειρούλα και βγαίνουμε έξω από το κτίριο σε έναν χώρο ασφαλή, μακριά από δέντρα και καλώδια
Μεριμνούμε ώστε να είναι ασφαλές το νηπιαγωγείο μας. Επισημάνουμε επικινδυνότητες και προσπάθουμε να τις μειώσουμε. Τοποθετούμε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στηρίζουμε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους κ.ά.
Τέλος ετοιμάζουμε την τσάντα εκτάκτων αναγκών!Μια τσάντα που όλοι μαζί αποφασίζουμε τι θα βάλουμε μέσα που είναι απαραίτητο σε μια έκτακτη ανάγκη όπως αυτή του σεισμού. Τα παιδιά αναφέρουν πολλά είδη φαρμακείου όπως βαμβάκι, Ιώδιο, οινόπνευμα, γάζες, τσιρότα, θερμόμετρο και πολλά άλλα. Μέσα στην τσάντα βάζουμε και ένα μεγάλο μπουκάλι νερού, έναν φακό, μια σφυρίχτρα, και ένα μικρό ραδιοφωνάκι σύμφωνα με τις οδηγίες πολιτικής προστασίας του Ο.Α.Σ.Π.
Αφού τα συγκεντρώσαμε όλα ήρθε η ώρα να παίξουμε…τι άλλο ;; Κυνήγι θησαυρού με τα είδη πρώτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού! Όλα τα είδη κρύβονται μέσα στην τάξη στα κέντρα ενδιαφέροντος και τα παιδιά τα αναζητούν…
Τελικά μέσα απο τα παιχνίδι όλα είναι πιο εύκολα… Εργασία με θέμα την δημιουργία της τσάντας πρόληψης για τους σεισμούς. Τα παιδιά την διακοσμούν, την κόβουν και μέσα της κολλούν τα αναγκαία είδη που εντοπίσαμε και συγκεντρώσαμε στην δική μας τσάντα!
και πολλές ακόμη εργασίες..