17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και Bravo Schools!
Το Σεπτέμβριο του 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε μία απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ιστορική συμφωνία που θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων ίσως και τη δική σου.
Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα.
Σε αυτή την Παγκόσμια συμφωνία, περισσότεροι από 190 ηγέτες που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο της ανθρωπότητας, δεσμεύτηκαν να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας σε έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πείνα και ανισότητες. Έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και καλή εκπαίδευση, έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, έναν κόσμο που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών δηλαδή για το δικό σου κόσμο.
Στόχος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία για τους Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με όραμα να διαμορφώσουμε Ενεργούς Πολίτες, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας μέχρι το 2030.
Χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων μας.
Για τον λόγο αυτόν το Νηπιαγωγείο μας φέτος αποφάσισε να ασχοληθεί με έναν απο τους 17 στόχους και συγκεκριμένα με τον 12ο στόχο που αναφέρεται στην Υπεύθυνη Κατανάλωση και ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
Τα παιδιά μέσα από πολλά εκπαιδευτικά βιβλία και βιντεάκια μαθαίνουν για το περιβάλλον, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τα απορρίμματα κατανοούν την αναγκαιότητά της δραστηροποίησής τους, εμπεδώνουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης ενώ καλούνται μέσα από πρακτικούς δρόμους να υιοθετήσουν μια ουσιαστική στάση ζωής.
Σε ένα πρώτο στάδιο τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους περιπλανιούνται στο χωριό των Βασιλικών και εντοπίζουν μέρη που κάποιοι άνθρωποι πετούν συστηματικά μπάζα και σκουπίδια και τα φωτογραφίζουν. Οι φωτογραφίες έρχονται στο νηπιαγωγείο και μας προβληματίζουν πολύ.
Μετά από συζήτηση σκεφτόμαστε πως πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να γράψουμε ανάλογες πινακίδες για τα μέρη όπου υπάρχουν σκουπίδια..
Χωριζόμαστε σε ομάδες και η κάθε ομάδα με τις αντίστοιχες φωτογραφίες που έχει γράφει ένα μήνυμα στην πινακίδα τους με την βοήθεια της νηπιαγωγού..
Οι πινακίδες μας είναι έτοιμες..
Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα!!
Στην συνέχεια μιλάμε για τους τρόπους που μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια που πετάμε και αναφερόμαστε στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!
Μόνο μέσα απο την σωστή ανακύκλωση μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια που πετάμε στον κάδο και αποφασίζουμε πως θέλουμε να κάνουμε ανακύκλωση και στην τάξη μας…
Ενημερωνόμαστε και κατασκευάζουμε τους κάδους ανακύκλωσης σε ομάδες..
Μπλε κάδο για το χαρτί, Κίτρινο για το πλαστικό και Πράσινο για το γυαλί!
Η Γη μας πονάει και αρρωσταίνει όταν δεν την φροντίζουμε κι εμείς τώρα ξέρουμε πως μπορούμε να την κάνουμε καλά..
Τα παιδιά όμως δεν ησυχάζουν οι φωτογραφίες που βγάλαμε;; Τι θα κάνουμε με αυτές;;
Αποφασίζουμε τότε συλλογικά να καλέσουμε τον πλέον αρμόδιο εκπρόσωπο της περιοχής μας. Τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικών κ.Στέλιο Καρακώττα να συζητήσουμε για αυτά που μας προβληματίζουν και μαζί να βρούμε λύσεις!
Ο κ.Καρακώττας δέχτηκε με πολύ χαρά την πρόσκλησή μας και ήρθε να συζητήσουμε..
Τα παιδιά παρουσίασαν τις φωτογραφίες που βγάλανε, τις επιγραφές που δημιούργησαν με τα δικά τους μηνύματα
Μιλήσαμε … επιχειρηματολογήσαμε και δεσμευτήκαμε όλοι, πολίτες και αρμόδιοι πως θα βάλουμε τα δυνατά μας να αλλάξουμε τις συμπεριφορές και συνήθειές μας για να προστατέψουμε την Γη μας που αρρωσταίνει!!
Κλείσαμε με τραγούδια και χορό γύρω από την Γη μας!!