Τι κάνει μια πολική αρκούδα στην τάξη μας την Άνοιξη;

Εν τω μέσω της Άνοιξης η Λιζέτ η πολική αρκούδα επισκέφτηκε την τάξη μας για να μας διηγηθεί την ιστορία της, γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν έχει εποχικότητα.

Συνεχίζοντας τις δράσεις μας στα πλαίσια της πρόληψης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού, αυτή τη φορά αξιοποιήσαμε το υλικό που προτείνεται από το Ι.Ε.Π. (2020) με την επεξεργασία του παραμυθιού «Λιζέτ, η πολική αρκούδα».

Ας παρακολουθήσουμε όμως την πορεία που ακολουθήσαμε…

  1. Η Ειδική Παιδαγωγός, Σοφία Πανταζίδου, αφηγείται την ιστορία της Λιζέτ μέχρι το σημείο που η Λιζέτ έχει πέσει θύμα ενδοσχολικού εκφοβισμού και συγκεκριμένα ρατσιστικού λεκτικού εκφοβισμού από τις συμμαθήτριές της, τις καφέ αρκούδες. Το τέλος της ιστορίας παραμένει άγνωστο για τα παιδιά. Στο σημείο αυτό αναγνωρίζουμε περιγραφικά και χωρίς να αναφερόμαστε σε όρους (π.χ. θύμα, θύτης) τους διαφορετικούς ρόλους.20240425 093833Capture
  2. Μπαίνουμε στη θέση των άλλων. Πώς νοιώθω; Τι σκέφτομαι; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο ήρωας που υποδύομαι;

123

3. Πως θα ήθελες να τελειώσει η ιστορία;

4

4. Θυμηθήκαμε τα τρία βήματα διαχείρισης μιας ενοχλητικής συμπεριφοράς:

α) Λέω στον άλλο να σταματήσει με ευγενικό τρόπο

β) Με πιο δυνατή φωνή και με σοβαρό πρόσωπο λέω: «Στοπ! Δεν μ’ αρέσει αυτό που κάνεις, μην το ξανακάνεις»

γ) Αγνοώ, απομακρύνομαι και ενημερώνω έναν ενήλικα.

20240425 101156 20240425 101006

5. Σύνδεση με το προσωπικό βίωμα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι σκέψεις των μαθητών με αφορμή το παραμύθι. Οι απαντήσεις τους αποτελούν εξαιρετικό υλικό στα πλαίσια της διαμορφωτικής αξιολόγησης και αποτελούν πηγή αναστοχασμού για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Επίσης, επειδή αυτές οι συζητήσεις γίνονται στην ολομέλεια αποτελούν πια κοινή γνώση για όλους τους μαθητές.

πινακακι

6.Ανάδυση καινούργιας διερεύνησης: Τι είναι το πείραγμα; Από την προηγούμενη συζήτηση χρειάστηκε να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά τι εννοούσε ο φίλος μας όταν μας είπε ότι τον πειράζει η φίλη της αδελφής του. Τι σημαίνει λοιπόν πείραγμα για τα παιδιά;

 

7. Ανάγνωση βιβλίου που λειτούργησε σαν κλείσιμο (προσωρινό).ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΓΜΑ COGGLE

 

Σοφία Πανταζίδου, Νηπιαγωγός Τμήματος Ένταξης

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση