Παρακάτω παρατίθενται οι δραστηριότης που πραγματοποιήθηκαν για το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με θέμα τη γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα:
- Ατομική ζωγραφιά των παιδιών για την απόδοση του προσώπου τους χρησιμοποιώντας χρώματα που αντιστοιχούν στα βιολογικά τους χαρακτηριστικά
2. Δημιουργία σωματογραφίας για την καταγραφή των εξωτερικών μερών του σώματος σύμφωνα με τις γνώσεις των παιδιών
3. Μουσικοκινητικά παιχνίδια όπως Χόκι Πόκι και το «Κεφάλι, Ώμοι, Γόνατα και Πόδια»
4. Αξιοποίηση βιβλίων για το ανθρώπινο σώμα και τα εσωτερικά όργανα και εμπλουτισμός των σωματογραφιών. Για κάθε εσωτερικό όργανο αναφερόταν και η σημασία του για τον άνθρωπο και η δουλειά που εκτελεί στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
5. Κινητικό παιχνίδι στο οποίο οι εικόνες των εσωτερικών οργάνων ήταν σκορπισμένες επάνω στα τραπέζια της τάξης και τα παιδιά κινούνταν ανάμεσα από τα τραπέζια με τη μουσική. Όταν σταματούσε το τραγούδι, η νηπιαγωγός έλεγε το όνομα από ένα όργανο και τα παιδιά έπρεπε να πάνε γρήγορα να ακουμπήσουν το τραπέζι που είχε επάνω την σωστή εικόνα. Στη συνέχεια, η νηπιαγωγός σταμάτησε να λέει τα ονόματα των οργάνων και περιέγραφε την λειτουργία που επιτελεί κάθε ένα και τα παιδιά έπρεπε από την περιγραφή να μαντέψουν σε ποιο όργανο έπρεπε να πάνε.
6. Έχοντας σαν σημείο αναφοράς την σωματογραφία και την θέση των εσωτερικών οργάνων, τα παιδιά συνέθεσαν με κολλάζ το δικό τους ανθρώπινο σώμα χωρίς αλλά και με τα εσωτερικά όργανα.
7. Με αφορμή μια ερώτηση για το που πάει η τροφή τα παιδιά συζήτησαν με τις εκπαιδευτικούς για το πεπτικό σύστημα, διάβασαν το βιβλίο «Ο Μάκης ο ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι», δραματοποίησαν την διαδρομή μιας μπουκιάς φαγητού και έβαλαν στην σωστή σειρά τις φάσεις της κατανάλωσης και της πέψης της τροφής.
8. Με αφορμή μια ακόμα ερώτηση για τα πνευμόνια οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά μίλησαν για τα πνευμόνια και τον αέρα που μπαίνει από το στόμα και τη μύτη και πάει σε όλο το σώμα.
9. Ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για το θέμα του εγκεφάλου, του πόνου, των πληγών και των ασθενειών για αυτό και έγινε μια σύντομη αναφορά στο νευρικό σύστημα αλλά και στο κυκλοφορικό με τη χρήση εικόνων και πολύχρωμων σκοινιών.
10. Το εργαστήριο συνέχισε με μια αναφορά στην υγιεινή του σώματος το οποίο διασκέδασε πολύ τα παιδιά καθώς βρέθηκαν να πρέπει να καθαρίσουν και να φτιάξουν μια κούκλα πολύ βρώμικη και ατημέλητη, με μακριά νύχια, άπλυτα μαλλιά, μαύρα δόντια και λερωμένα ρούχα. Τα παιδιά την έκαναν μπάνιο, της έβαλαν καθαρά ρούχα, της έκοψαν τα νύχια, της έπλυναν τα μαλλιά και τα δόντια και την έκαναν αγνώριστη!
11.Σειρά είχαν οι 5 αισθήσεις και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά παιχνίδια και μικρά πειράματα για να τις παρατηρήσουν: 1) Στην γεύση τα παιδιά δοκίμασαν αλάτι και ζάχαρη, στην ακοή τα παιδιά χόρεψαν σε μουσική με δυο διαφορετικά μοτίβα και έπρεπε να διακρίνουν το κάθε μοτίβο, στην όραση έπρεπε να βρουν τις διαφορές ανάμεσα σε δυο εικόνες, στην οσμή τα παιδιά μύρισαν βανίλια και ρίγανη και στην αφή η εκπαιδευτικός έκρυψε κάτω από ένα παπλωματάκι 4 διαφορετικά χαρτόνια (βελουτέ, οντουλέ, γκλίτερ και γυαλιστερό) και τα παιδιά έβαζαν μόνο το χέρι τους για να τα ακουμπήσουν και περιέγραφαν την αίσθηση. Στο τέλος το κάθε παιδί έφτιαξε το βιβλίο των πέντε αισθήσεων.
12. Το Εργαστήριο Δεξιοτήτων για το σώμα ολοκληρώθηκε με ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι: Τα παιδιά έπαιξαν μουσικές καρέκλες με τη διαφορά ότι σε κάθε σταμάτημα της μουσικής τα παιδιά χρησιμοποιούν το σώμα τους για να μιμηθούν την στάση στην εικόνα που είναι πάνω στην καρέκλα. Τα παιδιά γέλασαν πολύ και το γεγονός ότι κανείς δεν έχανε έκανε, το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό!