Για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου τα παιδιά και των δυο τμημάτων συζήτησαν με τις νηπιαγωγούς για τα γεγονότα του πολέμου, αξιοποιώντας εικόνες, φωτογραφίες και χάρτες αλλά και αγαπημένα παιδικά παραμύθια.



Μιλήσαμε για το «ΟΧΙ» που βροντοφώναξαν οι Έλληνες, για τους φαντάρους που ανέβηκαν στην Πίνδο αλλά και για τις γυναίκες και τις κοπέλες που ακούραστα κουβαλούσαν πολεμοφόδια επάνω στα βουνά. Όλα αυτά, τα παιδιά και των δυο τμημάτων, τα αποτύπωσαν σε χειροτεχνίες και ζωγραφιές τις οποίες στολίσαμε στο σχολείο μας!


Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία: Τι χρώματα έχει και τι συμβολίζουν, πόσες γραμμές και ποιο μυστικό μήνυμα κρύβουν («Ελευθερία ή Θάνατος») και τι συμβολίζει ο κατάλευκος σταυρός! Κάνοντας τις πρώτες προσπάθειες για να αντιγράψουμε την ελληνική σημαία φτιάξαμε ατομικά σημαιάκια και μια ομαδική μεγάλη σημαία για την τάξη του Τμήματος 2!



Διασκεδάσαμε ακούγοντας και τραγουδώντας το «Βάζει ο Ντούτσε την στολή του», το «Της πατρίδας η σημαία» και το «Κορόιδο Μουσολίνι» και φτιάξαμε τη δικιά μας κουβαρίστρα για το τραγούδι «Τα ραπτικά της γιαγιάς».

Παίξαμε με τις καινούργιες λέξεις που μάθαμε και προσπαθήσαμε να μην μπερδευτούμε στο παιχνίδι με τα χαμένα γράμματα!

Στις 26 Οκτωβρίου, μιλήσαμε για τον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης και διακοσμήσαμε την εικόνα του με την τεχνική του ψηφιδωτού!

Μιλώντας για τα γεγονότα του πολέμου και βλέποντας αποκόμματα από παλιές εφημερίδες της εποχής,
οδηγηθήκαμε στο να φτιάξουμε την δικιά μας εφημερίδα. Συζητήσαμε όλοι μαζί για το τι είναι εφημερίδα και γιατί την χρησιμοποιούμε, ποιο θα ήταν το κατάλληλο όνομα για την δικιά μας και για ποια γεγονότα του πολέμου θα βάζαμε ως περιεχόμενο. Και ιδού το αποτέλεσμα της εφημερίδα μας με το όνομα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ»:
Καθώς μάθαμε τόσα πολλά για την 28η Οκτωβρίου προσπαθήσαμε μέσα από ένα μικρό θεατράκι να αποτυπώσουμε την κατάσταση του έπους του 40’. Τα αγόρια έγιναν γενναίοι στρατιώτες και περπάτησαν με τα όπλα τους επάνω στην Πίνδο, ενώ τα κορίτσια μαζεύτηκαν και έπλεξαν μπλούζες, κάλτσες και κασκόλ, μαγείρεψαν και κουβάλησαν τα εφόδια στα αγόρια. Το έπος μας τελειώνει με το τραγούδι της Ειρήνης που όλοι πια πιασμένοι χορεύουμε για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου!
Αγγίζοντας το θέμα της Ειρήνης και του Πολέμου είδαμε διάφορες εικόνες, τις συζητήσαμε και προσπαθήσαμε να τις ταξινομήσουμε κάτω από αυτές τις δυο λέξεις.

Στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η γιορτούλα μας και τα παιδιά και από τα δυο τμήματα είπαν τα ποιήματα τους και χειροκρότησαν του φίλους και τις φίλες τους!!


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!