Τμήμα 1: 31η Οκτωβρίου … Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

 

k2

k k5

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Στο Σχολείο μας αναφερθήκαμε στην έννοια της αποταμίευσης, γνωρίσαμε το Ευρώ και παίξαμε ένα παιχνίδι, όπου έπρεπε να σύρουμε το σωστό χαρτονόμισμα ή κέρμα στη θέση που μας έδειχνε τον αριθμό και τη αξία του. Σε φύλλο εργασίας δουλέψαμε με τον ίδιο τρόπο αλλά με κριτήριο το χρώμα, δηλαδή το χρώμα που συνόδευε ένα χαρτονόμισμα, έπρεπε να γεμίσει το κουτάκι που μας έδειχνε τον αριθμό του χαρτονομίσματος.
Είδαμε με ποιους τρόπους αποταμιεύουμε και ως μικροί ντεντέκτιβ εντοπίσαμε τις λέξεις ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ, ΧΡΗΜΑΤΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ, σε κρυπτόλεξο. Επίσης επισημάναμε ότι το σχήμα ενός κέρματος είναι ο κύκλος και ενός χαρτονομίσματος, το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
Μετρήσαμε νομίσματα και γεμίσαμε κουμπαράδες.
Επεκτείναμε την έννοια της αποταμίευσης μέσω του παραμυθιού “Αν κάθε μέρα”.
“Αν κάθε μέρα φυτεύω ένα δέντρο, σε μερικά χρόνια θα έχω ένα δάσος. Αν κάθε μέρα διαβάζω μια λέξη, σε μερικά χρόνια θα μπορώ να διαβάσω το πιο μεγάλο παραμύθι. Αν κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο, σε μερικά χρόνια θα είμαι σοφός”!

Κατασκευάσαμε τους δικούς μας κουμπαράδες. Τους χρωματίσαμε και τους μετατρέψαμε σε τερατάκια φαγανά για κερματάκια.

k4       k3