Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2023
Τμήμα 1: Πολυτεχνείο … 50 χρόνια μετά!
![p5](https://blogs.sch.gr/2nipnpal/files/2023/11/p5-240x300.jpg)
![p3](https://blogs.sch.gr/2nipnpal/files/2023/11/p3-300x236.jpg)
![p4](https://blogs.sch.gr/2nipnpal/files/2023/11/p4-300x166.jpg)
![p2](https://blogs.sch.gr/2nipnpal/files/2023/11/p2-240x300.jpg)
![p8](https://blogs.sch.gr/2nipnpal/files/2023/11/p8-300x240.jpg)
![p](https://blogs.sch.gr/2nipnpal/files/2023/11/p-240x300.jpg)
![P9](https://blogs.sch.gr/2nipnpal/files/2023/11/P9-300x188.jpg)
Ολοήμερο Τμήμα: Παιχνίδια με τα μουσικά όργανα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια με τα μουσικά όργανα, είδαν πίνακες ζωγραφικής με μουσικούς και δημιούργησαν τα διαδραστικά παζλ τους. Επίσης, είδαμε τις ονομασίες των οργάνων, αναγνωρίσαμε τα πρώτα γράμματα, γράψαμε τις λέξεις στον διαδραστικό πίνακα και αντιστοιχήσαμε την εικόνα με τη λέξη.
Ολοήμερο Τμήμα: Το επιτραπέζιο των μουσικών οργάνων
Τα παιδιά έχοντας επεξεργαστεί τα μουσικά όργανα τις τελευταίες μέρες συγκέντρωσαν τα κρουστά μουσικά όργανα του σχολείου και δημιούργησαν κάρτες για το καθένα από αυτά. Κάθε κάρτα έχει ένα αίνιγμα για το κάθε μουσικό όργανο που δημιούργησαν τα παιδιά. Μέσα στην κάρτα κόλλησαν μια εικόνα του οργάνου και έγραψαν το όνομα του. Ρίχνοντας το ζάρι με τα χρώματα πρέπει να μαντέψουν το αίνιγμα και να παίξουν μουσική με το αντίστοιχο μουσικό όργανο.
Τμήμα 1: Ο κύριος Φφ Φθινόπωρος φυσάει τα φύλλα!
Με τη βοήθεια του κυρίου Φφ Φθινόπωρου, τα παιδιά έγραψαν, έκοψαν και στόλισαν το γράμμα Φφ. Παρατήρησαν πίνακες με φθινοπωρινά τοπία και έκαναν μαθηματικά! Χρωμάτισαν φύλλα με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο! Και μαζί με τον κύριο Φφ Φθινόπωρο, χόρεψαν, τραγούδησαν, κινήθηκαν σαν τον αέρα που φυσάει τα φύλλα, μιμήθηκαν τα φύλλα που ο αέρας τα παίρνει, μίλησαν για τα χρώματα του Φθινοπώρου και μάζεψαν φύλλα.
Χρησιμοποιώντας φύλλα αποτύπωσαν εικόνες, έπαιξαν παιχνίδι φωνολογικής ενημερότητας και έγραψαν τη λέξη ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ βάζοντας στη σειρά ανακατεμένα γράμματα.
Τμήμα 2: Η ελιά
Τμήμα 2: Η χώρα των Σχημάτων
Μια φορά και έναν καιρό, τα σχήματα ζούσαν ήρεμα στη σχηματοχώρα τους! Συγκεκριμένα, τα τετράγωνα στην τετραγωνοχώρα, τα τρίγωνα στην τριγωνοχώρα, οι κύκλοι στη χώρα των κύκλων, και πάει λέγοντας! Κάθε σχήμα έβλεπε τον εαυτό του μοναδικό και φυσικά καλύτερο από τα άλλα.
Μια μέρα, τα παιδιά εκεί που έπαιζαν και έψαχναν να βρουν κάτι διαφορετικό, τα ανακάλυψαν και τα ανακάτεψαν όλα σε μια χώρα. Και τότε έφτιαξαν με τους κύκλους ποδήλατα, με τους ρόμβους χαρταετούς, με τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα βαγόνια τρένων. Τα συνδύασαν μεταξύ τους και σχημάτισαν ανθρώπους, σπίτια, ήλιους! Για χάρη των παιδιών, εκείνα συνεργάστηκαν και αποφάσισαν ο κόσμος τους να αλλάξει! Δεν χρειάζονταν πια σύνορα! Όλα μαζί αποφάσισαν να ζουν σε μία Χώρα… στη Χώρα των Σχημάτων!
Ολοήμερο τμήμα: Ρυθμός και μουσικά όργανα
Με αφορμή την επίσκεψη της ομάδας “Μελωδικές Εξερευνήσεις “, τα παιδιά εισήχθηκαν στον κόσμο της μουσικής. Μίλησαν για τον ρυθμό και την ένταση της φωνής. Είδαν πως μπορούν να κρατήσουν τον ρυθμό χρησιμοποιώντας μέρη του σώματος τους (χέρια, πόδια). Στη συνέχεια είδαμε διάφορα μουσικά όργανα και μάθαμε τις κατηγορίες στις οποίες ανήκουν, πνευστά, κρουστά και έγχορδα. Κάποια μέλη της ομάδας παρουσίασαν στην τάξη κάποια μουσικά όργανα που έφεραν από το σπίτι και μοιραστήκαμε τα μουσικά όργανα του σχολείου, ώστε να κρατήσουμε το ρυθμό στο τραγούδι “Ελεφαντάκι” του Φ. Δεληβοριά.
Ολοήμερο τμήμα:Happy Halloween!
“Οι Μουσικές του Κόσμου” – ΜεΛωΔιΚέΣ ΕξΕρΕυΝήΣεΙς
Το σχολείο μας επισκέφθηκαν “Οι Μελωδικές Εξερευνήσεις”, με τις Μουσικές του Κόσμου.
Με οδηγό τη φαντασία τους, οι μαθητές/ριες του Νηπιαγωγείου μας, με καμήλες, βάρκες, αερόστατα γύρισαν όλη τη Γη (Ελλάδα, Ιταλία, Αφρική, Ιαπωνία, Ρωσία, Β. & Ν. Αμερική).
Σε κάθε σταθμό, γνώριζαν τις μουσικές μέσω παιχνιδιών ενεργητικής ακρόασης, ενώ είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πίνακες και τη λαϊκή τέχνη, με μουσικοκινητικό τρόπο. Τις δράσεις συνόδευε ζωντανή μουσική και ηχογραφημένα αποσπάσματα απ’ την κάθε χώρα που τα νήπια επισκέπτονταν.
Στο τέλος, όλοι πήραν έναν μικρό πίνακα ζωγραφικής από εκείνους που είδαν, σαν εισιτήριο, προκειμένου νοερά να μεταβαίνουν όποτε το επιθυμούν, στον κόσμο και στις μουσικές του.
Τα πνευματικά δικαιώματα κάποιων φωτογραφιών και της μουσικής ανήκουν στους δημιουργούς τους.