To Σάββατο του Λαζάρου από τα παλιά χρόνια συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν μικρά σταφιδοψωμάκια που ονομάζονται “Λαζαράκια“. Τα Λαζαράκια φτιάχνονται σε σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια, όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός. Η συνταγή και η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη κι έτσι κι εμείς συνηθίζουμε να τα φτιάχνουμε στο Νηπιαγωγείο κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Πέρυσι είχαμε φιλοξενήσει την κυρία Κεράσσα (γιαγιά νηπίου μας), η οποία μας έδωσε τη συνταγή της και μας βοήθησε να τα φτιάξουμε. Αυτή τη συνταγή τη φυλάξαμε και σας τη δίνουμε εδώ!.
Πριν από την εκτέλεση της συνταγής μπορούμε να τη διαβάσουμε μαζί με το παιδί μας, να ζωγραφίσει δίπλα σε κάθε υλικό την εικόνα του, να συγκεντρώσουμε παρέα τα υλικά, να μετρήσουμε τις ποσότητες τους και φυσικά να την εκτελέσουμε παρέα (άλλωστε τα παιδιά λατρεύουν το ζύμωμα)! Τέλος. αν έχουμε χρόνο μπορούμε να βρούμε τις εικόνες των υλικών στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά και να τις εκτυπώσουμε ώστε στη συνέχεια να τις κολλήσουμε δίπλα στη συνταγή μας.
ΥΛΙΚΑ:
2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΝΕΡΟ ΧΛΙΑΡΟ (μέσα του έχουμε αποβραδίς μουλιάσει ξυλάκι κανέλας )
1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ
1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ
1 ΚΟΥΤ ΒΙΤΑΜ ΣΕ ΘΕΡΜ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
30 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΝΩΠΗ ΜΠΥΡΟΜΑΓΙΑ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ
1ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ (ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΑΡΕΙ)
1/2 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ(Ή ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΑ)
1/2 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ,
1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΚΑΝΕΛΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
α. Σε λίγο από
το νερό διαλύουμε μπυρομαγιά και στο υπόλοιπο τη ζάχαρη.
β. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα υλικά μας και στο τέλος το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά ώστε να γίνει η ζύμη μας αφράτη.
γ. Την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
δ. Πλάθουμε τα λαζαράκια: κάνουμε μπαλίτσες τη ζύμη στην οποία δίνουμε σχήμα ανθρωπάκι, τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί αραιά διότι το μέγεθος τους τριπλασιάζεται.
ε. Στολίζουμε με αμύγδαλα για μύτη κ σταφίδες για μάτια (ή μοσχόκαρφα).
στ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-180c μέχρι να ψηθούν (περίπου 25-30 λεπτά).Αφού ψηθούν πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Καλή επιτυχία!
