ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ: ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΙ ΑΡΩΜΑΤΑ!

Στα πλαίσια του Σχεδίου δράσης για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τη σχολική χρονιά 2024-2025 ασχοληθήκαμε με τον Άξονα «Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας» και συγκεκριμένα με τη δημιουργία βοτανόκηπου.
Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος της αυλής του Νηπιαγωγείου μας για τη δημιουργία βοτανόκηπου με τη συνέργεια εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων-κηδεμόνων τους, προκειμένου οι άμεσα εμπλεκόμενοι να το εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τον Σεπτέμβριο(1/9), στην πρώτη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν και η διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης της αυλής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στη συνέχεια, το λόγο είχαν τα παιδιά. Τους ζητήθηκε να παρατηρήσουν προσεκτικά την αυλή και να εντοπίσουν ένα μέρος που θα ήθελαν να γίνει ο βοτανόκηπος. Πραγματικά, επέλεξαν ένα κομμάτι της αυλής, «επικίνδυνο» όπως χαρακτηριστικά είπαν, λόγω του ανώμαλου εδάφους.
Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στο τμήμα πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας για προμήθεια φυτοχώματος και κατάλληλων φυτών, αλλά δυστυχώς δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στο αίτημα του Νηπιαγωγείου μας, λόγω έλλειψης υλικών. Έτσι στραφήκαμε στους γονείς και κηδεμόνες των νηπίων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με χαρά!
Όμως, ο βροχερός Φεβρουάριος μας ανάγκασε να πραγματοποιήσουμε τη φύτευση των βοτάνων μας στις αρχές Μαρτίου, οπότε και καλέσαμε τους γονείς-κηδεμόνες στο σχολείο μας. Μικροί-μεγάλοι ανέλαβαν δράση: καθαρίστηκε ο χώρος, που είχε από την αρχή της χρονιάς επιλεχθεί από τα ίδια τα νήπια, σκορπίστηκε η κοπριά που φρόντισε να φέρει φίλος του Νηπιαγωγείου μας, καθώς κι εκείνη που είχε δημιουργηθεί στον κομποστοποιητή μας.
Δημιουργείται εννοιολογικός χάρτης με τις γνώσεις των νηπίων για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά και γίνεται συζήτηση για το τι θα ήθελαν να μάθουν επιπλέον.
Δημιουργούν συννεφόλεξο με τις ονομασίες των βοτάνων που γνωρίζουν.
Σε επόμενο κάλεσμα των γονέων-κηδεμόνων δημιουργούνται ομάδες βοτάνων, τα οποία φρόντισαν να φέρουν οι γονείς των παιδιών, αλλά κι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Δημιουργούνται βραγιές για το κάθε είδος βοτάνου κι αρωματικού φυτού και τα μικρά χεράκια φυτεύουν φυτά και σπόρους.
Γράφουν ταμπελίτσες με τα ονόματα των αρωματικών φυτών(δεντρολίβανο, θυμάρι, αλόη…).
Γίνεται καταγραφή της πληθυκότητας των φυτών από τα νήπια και ζωγραφίζουν όπως μπορούν το βοτανόκηπό τους.
Σκέφτονται πως τα φυτά κινδυνεύουν από τις μπάλες τους κατά την ώρα του διαλείμματος, αλλά και από τα πουλιά. Προτείνουν να περιφραχτεί και να τοποθετηθεί στη μέση του ένα σκιάχτρο, με υλικά του νηπιαγωγείου, ή και άλλα που έφεραν από το σπίτι τους(καπέλο, μπλούζα…).
Φιλοτεχνούν την ταμπέλα του βοτανόκηπου.
Τα νήπια προσπαθούν να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται από το διαδίκτυο και από το γεωπόνο που καλέσαμε στο χώρο μας, ο οποίος μας έδωσε πληροφορίες για τις ανάγκες των φυτών μας, τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος, τον τρόπο χρησιμοποίησής τους.
Μέσα στην τάξη τα παιδιά:
παίζουν διαδραστικά παιχνίδια
επιτραπέζια παιχνίδια
κάνουν ρομποτική
βρίσκουν και ακούνε προσεκτικά στο you tube τραγούδια που αναφέρονται σε βότανα, χορεύουν και αναφωνούν το όνομά του κάθε φορά που αυτό ακούγεται…
φτιάχνουν εικονόλεξο
δημιουργούν ψηφιακό παζλ
φτιάχνουν ποίημα χαϊκού
παρακολουθούν στο you tube μύθους που αφορούν σε διάφορα βότανα και ζωγραφίζουν τον αγαπημένο τους.
ζωγραφίζουν ποιο βότανο θα ήθελαν να είναι και γιατί.
βρίσκουν παροιμίες για τα βότανα και ζωγραφίζουν μία από αυτές
μαθαίνουν που χρησιμοποιούνται τα βότανα και φτιάχνουν ψηφιακό βιβλίο
μαθαίνουν για το γιατρό της αρχαιότητας Ιπποκράτη και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων που φιλοξενούνται στο βοτανόκηπό μας και δημιουργούν ένα κολλάζ.
Στο βοτανόκηπο τα νήπια:
αναλαμβάνουν να παρακολουθούν τα φυτά, να τα προσέχουν, να τα ποτίζουν όποτε χρειάζεται, να αφαιρούν τα αγριόχορτα…
φτιάχνουν πίνακα καταγραφής ανάπτυξης των φυτών τους κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις
κόβουν φύλλα από κάθε βότανο και με κλειστά μάτια προσπαθούν να το αναγνωρίσουν από τη μυρωδιά του.
στη συνέχεια τα τοποθετούν στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου…
τα παρακολουθούν καθημερινά…και σιγά σιγά φτιάχνουν το δικό τους φυτολόγιο, με μερικές πληροφορίες για κάθε βότανο.
ηχογραφούν το μήνυμα: «μαζεύοντας τα βότανα στην πιο καλή τους ώρα, τη φύση κάνουμε γιατρό και τα φυτά της δώρα!», το κάνουν QR code και το τοποθετούν στο εσωτερικό μέρος του εξωφύλλου του φυτολογίου, αλλά και στην είσοδο του σχολείου προκειμένου να το δουν οι γονείς τους.
Παρασκευάζουν λικέρ αρμπαρόριζα και το προσφέρουν στις μητέρες τους με γλαστράκια βασιλικού στην εκδήλωση που κάνουν για τη γιορτή της μητέρας.
κάθε νήπιο διαλέγει και κόβει μερικά κλαδάκια από ένα βότανο, το συσκευάζει σε σακουλάκι και το πηγαίνει στο σπίτι του με την παράκληση-υπόσχεση: «βάλε με στο επόμενό σου φαγητό κι εγώ θα σου το νοστιμέψω..!» Πράγματι τις επόμενες ημέρες, αρκετά παιδιά έφεραν στο μεσημεριανό τους φαγητό μαγειρεμένα τα φυτά τους, όπως είπαν χαρακτηριστικά( το σέλινο στους γίγαντες, τη δάφνη στις φακές, το μαϊδανό στα φασολάκια, το δεντρολίβανο στις πατάτες φούρνου…)
αρωματίζουν ελαιόλαδο με δεντρολίβανο, ρίγανη και δάφνη και μετά από λίγες ημέρες φτιάχνουν χωριάτικη σαλάτα στο Νηπιαγωγείο και τη γεύονται την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.
Στη φάση της αξιολόγησης, περιγράφουν πως νιώθουν όσον αφορά τη δράση τους και ζωγραφίζουν το βοτανόκηπο όπως είναι τώρα
Ήταν ομολογουμένως μία όμορφη δράση που ευαισθητοποίησε και ενεργοποίησε παιδιά, γονείς-κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, τοπική και ευρύτερη κοινότητα και συνέβαλε να αποκτήσουν, τα νήπια μεν, σωστή περιβαλλοντική συμπεριφορά, η αυλή μας δε, ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΙ ΑΡΩΜΑΤΑ!!!!