ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ” ΝΗΠΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”
Στα πλαίσια του πρώτου εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι κι Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη” για φέτος ασχοληθήκαμε με την Συμπερίληψη, τον Αλληλοσεβασμό και την Διαφορετικότητα. Τίτλος του Εργαστηρίου: “Νηπίων Παιδεία- το πρώτο βήμα στη Δημοκρατία”.
Στόχος μας ήταν τα νήπια να αποκτήσουν δεξιότητες σεβασμού, κριτικής σκέψης, συνεργασίας, και ενσυναίσθησης σε ζητήματα διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας.
Ορίζεται η μουσική του εργαστηρίου που θα οριοθετεί την έναρξη και τη λήξη του.
Παιχνίδια ενεργοποίησης δέσιμο της ομάδας.
Με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής
τα παιδιά γνωρίζονται, δένονται και συνεργάζονται.
Ένα μπουκέτο με λουλούδια.
Τα παιδιά φτιάχνουν ένα λουλούδι με τη φωτογραφία και το όνομα τους στο κέντρο. Σχεδιάζουν τα φύλλα του λουλουδιού και ζωγραφίζουν μέσα σε αυτό το αγαπημένο τους παιχνίδι.
Η «επισκέπτης».
Μια κούκλα, μια ξεχωριστή φίλη, επισκέπτεται την τάξη μας και ζητάει την βοήθειά μας. Η Δώρα και ο αδερφός της μετακόμισαν πρόσφατα και δεν έχουν κανένα φίλο- Τα παιδιά στη γειτονιά την κοροϊδεύουν γιατί μιλάει ψευδά και τον αδερφό της γιατί δεν μπορεί να περπατήσει και κινείται με αναπηρικό καροτσάκι).
Συζητάμε για τα συναισθήματα της Δώρας και του αδερφού της , πως αισθάνονται, τι θα κάναμε εμείς αν είμασταν στη θέση τους, αν τα ίδια είχαν αισθανθεί μόνα και διαφορετικά. Τα παιδιά πρότειναν λύσεις για να βοηθήσουν την Δώρα να νιώσει καλύτερα και ζωγράφισαν αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Μαθαίνουν τα συναισθήματα και στην Beebot.
Παρουσίαση κοινωνικής ιστορίας για την διαχείριση των συναισθημάτων από το ΙΕΠ.
Δημιουργία πίνακα διπλής εισόδου
Τα παιδιά σημειώνουν στον πίνακα τον τρόπο που επιλέγουν τα ίδια για να ξεπεράσουν τον θυμό τους, την αναστάτωσή τους και γενικά μια δύσκολη κατάσταση που βιώνουν. Δημιουργούν το θυμόμετρο και το φανάρι του θυμού.
Ανάγνωση και επεξεργασία παραμυθιού.
Αφήγηση του παραμυθιού «Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια» , Pennart , 2000. ( θίγονται ζητήματα όπως: το ζήτημα της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού, της ένταξης σε ομάδες, το ζήτημα της αποδοχής, της απόρριψης, της διαφορετικότητας)
«Συνεχίζω το παραμύθι»:
Τα παιδιά ακούνε την ιστορία μέχρι ενός σημείου. Καλούνται στις ομάδες τους να δώσουν τη δική τους συνέχεια.
«Θερμόμετρο συναισθημάτων»
Τα παιδιά καταγράφουν αναπαριστώντας με παγωμένες εικόνες τα πιθανά συναισθήματα που βιώνει η Σοφία μέσα από την ιστορία.
«Εσύ και εγώ μαζί»
Δημιουργούν ένα πύργο με τουβλάκια όσα είναι και τα παιδιά της τάξης. Σε κάθε τουβλάκι κολλούν χαρτάκια με το αρχικό γράμμα κάθε συμμαθητή τους. Καλούνται να αφαιρέσουν ένα τουβλάκι από τον πύργο χωρίς να πέσει ο πύργος. Συνειδητοποιούν ότι όλοι είμαστε απαραίτητοι και πως όλοι μαζί είμαστε πάντα ποιο δυνατοί. Δίνεται ως φύλλο εμπέδωσης να φτιάξουν πύργους από τουβλάκια με τα ονόματα των φίλων τους.
Παίζουν το συνεργατικό παιχνίδι «Σου δίνω την καρδιά μου», όπου το κάθε παιδί πρέπει να πιάσει μια χάρτινη καρδιά με το μανταλάκι και να την δώσει στον διπλανό του χωρίς να πέσει κάτω.
Δίνουν το σύνθημα της τάξης που είναι « Μ+Α+Ζ+Ι μας κάνει το ΜΑΖΙ για μια τάξη δυνατή».
Ομαδικό παιχνίδι «Ο κατάσκοπος»
Δίνεται η οδηγία στα παιδιά: «Περπατάς σαν κατάσκοπος με την εφημερίδα, κρύβοντας το πρόσωπό σου, με στόχο να μην κοιτάς κανέναν/καμία και να μη σε
βλέπει και κανείς/καμία». Με συνοδεία μουσικής
τα παιδιά κινούνται στην τάξη. Στο σταμάτημα του ήχου, τα παιδιά σταματούν να κινούνται και καλούνται «κατασκοπικά» να παρατηρούν το/τη διπλανό/η τους και εντοπίζουν ομοιότητες ως προς τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Ακολουθεί συζήτηση με βάση τις παρατηρήσεις τους.
«Ο εαυτός μου»
Ακούμε το τραγούδι «Εγώ είμαι εγώ»
Διαβάζουμε το παραμύθι «Μέλπω η μοναδική» και ακολουθεί συζήτηση.
κατασκευή «Ο εαυτός μου»
Με τις εφημερίδες, οι φιγούρες, τοποθετούνται σε κύκλο σε εμφανές σημείο της τάξης «χέρι-χέρι». Κάνουν χειροτεχνία καθρέφτη, όπου ζωγραφίζουν τον μοναδικό τους εαυτό. Δημιουργία κολλάζ ( ο ένας και μοναδικός εαυτός μου) με τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών.
Με τέμπερα σε χαρτί φτιάχνουν αποτύπωμα της παλάμης τους, το κόβουν και το δίνουν στην μητέρα τους όπου σε κάθε δαχτυλάκι εκείνη, πρέπει να γράψει ένα προτέρημα, ένα θετικό στοιχείο του παιδιού της. Την επόμενη ημέρα τα παρουσιάζουν στην ολομέλεια. Δημιουργούν μια ανθοδέσμη.
Προβολή video: «Η εχθρόπιτα»
Ακολουθεί συζήτηση και προφορική επεξεργασία. Σε ζευγάρια καταγράφουν με όποιο τρόπο μπορούν (εικονικά, συμβολικά), τις προτάσεις τους για να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους με άλλα παιδιά. Τις παρουσιάζουν στην ολομέλεια.
Δημιουργία εννοιολογικών χαρτών
με το τι μας κάνει χαρούμενους στην τάξη και για τους τρόπους επίλυσης των διαφορών /συγκρούσεων με βάση τις προτάσεις που διατύπωσαν. Εκτυπώνονται και αναρτώνται σε εμφανές σημείο την τάξη για να τους συμβουλεύονται.
Θεατρικό παιχνίδι. Σε τυχαία ζευγάρια επιλέγουν μια κάρτα με μία κατάσταση διένεξης. Συμβουλεύονται τον εννοιολογικό χάρτη με τις προτάσεις επίλυσης και συναποφασίζουν την πρόταση και την παρουσιάζουν.
Ομαδική κατασκευή «Η κουρτίνα της αγάπης»
« Η πίτα της φιλίας»
Σε μικρές ομάδες αποφασίζουν τα συστατικά που θα περιέχει η συνταγή της πίτας της φιλίας, καταγράφεται σε χαρτί(αγάπη, χαρά, γέλιο, καλοσύνη, βοήθεια, φροντίδα, ξενοιασιά, κ.α. )και την φτιάχνουν ομαδικά με φυσικά υλικά από την αυλή μας και σε χαρτόνι. Δίνεται ως εμπέδωση αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Αφήγηση του παραμυθιού «Έλμερ»
συζήτηση, προβληματισμός, εικαστική δράση σε ζευγάρια (ζωγραφίζουν από ένα κομμάτι του παζλ- ελέφαντα και δημιουργούν ομαδικά τον έλμερ.
«Όλοι είμαστε διαφορετικοί»
Μοιράζονται φωτογραφίες ανθρώπων από: α) διαφορετικές ηλιακές ομάδες, β) διαφορετικές εθνικές-φυλετικές ομάδες, γ) διαφορετική ενδυμασία, δ) διαφορετική εξωτερική εμφάνιση (μαλλιά, χρώμα μαλλιών, δέρματος). Ομαδοποιούν τις φωτογραφίες με βάση το φύλο.
«Ταυτότητες»
Σε ζευγάρια αναζητούν στο διαδίκτυο με την επίβλεψη της νηπιαγωγού σε επιλεγμένους ιστότοπους πληροφορίες για τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα και δημιουργούν τις δικές τους ταυτότητες.
ομαδικό παιχνίδι «Το παζλ της γνωριμίας»
Τα νήπια κάθονται σε κύκλο χωρισμένα σε πέντε ομάδες, ρίχνουν το ζάρι και απαντούν σε ότι φέρνει το ζάρι κάθε φορά (αγαπημένο φαγητό, παιχνίδι, χρώμα, φίλος …)
Κουκλοθέατρο «Το Ζαμπντερφίλιο»( Zabderfilio).
Ένα διαφορετικό ζώο που ψάχνει για φίλους , αλλά κανένα άλλο ζώο δεν το κάνει παρέα γιατί είναι απλά παράξενο. Ακολουθεί συζήτηση και επεξεργασία. Τι θα συνέβαινε αν ένα …Ζαμπντερφίλιο ζητούσε να γίνει φίλος μας.
Καταγραφή των ιδεών των παιδιών σε ένα ψηφιακό νοητικό χάρτη.
https://coggle.it/diagram/ZzzH6bznpGyx6L66/t/%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82
Ακούμε το τραγούδι «Χέρια σαν κι αυτά»
Δημιουργία αφίσας με τίτλο « όλοι μαζί, όλοι ίσοι»
Η οικογένειά μου
Παρακολουθούν διαδικτυακά το παραμύθι “Η Χρυσομαλλούσα και οι 3 αρκούδες”
ακολουθεί αναδιήγηση του παραμυθιού και σχετικά παιχνίδια
Παρουσιάζουν την οικογένειά τους, τον αριθμό μελών της, συζητούν γι’ αυτή και την αποτυπώνουν εικαστικά.
Παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής με θέμα την οικογένεια. Συζητούν για τις ομοιότητες και διαφορές με την δική τους οικογένεια.
Δίνεται σχετικό φύλλο εργασίας.