Τη σχολική χρονιά 2023-24, δεχτήκαμε αρκετές δωρεές και καταφέραμε να ανανεώσουμε και να εμπλουτίσουμε τόσο τον τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό του νηπιαγωγείου, όσο και την σχολική βιβλιοθήκη. Εγκαταστήσαμε την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς 14 Ιουνίου 2024, τους δύο διαδραστικούς πίνακες, χορηγία του ιδρύματος ΑΙΓΕΑΣ.
θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους παρακάτω χορηγούς και αρωγούς της σχολικής μας μονάδας.
Την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ και συγκεκριμένα τον κ. Μαρτίνο για τηνμεγάλη του χορηγία( ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενός προτζέκτορα , δύο διαδραστικών πινάκων και ενός φορητού συστήματος ήχου VONYX με ασύρματο μικρόφωνο, σύστημα karaoke,bluetooth/USB, ραδιόφωνο, τηλεχειριστήριο).
Την εταιρεία κατασκευών ¨Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.,¨ για την δωρεά ενός υπολογιστή desktop, οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι καθώς και ενός έγχρωμου εκτυπωτή.
Τη Library4all, για την χορηγία στο νηπιαγωγείο μας 23 παιδικών βιβλίων για τον εμπλουτισμό της παιδικής σχολικής βιβλιοθήκης.
Την εταιρεία vitex για την προσφορά της, 50 λίτρα λευκό πλαστικό χρώμα εσωτερικού χώρου.
Την εταιρεία ΙΚΕΑ, για την μεγάλη δωρεά σε εκπαιδευτικό υλικό και διάφορα παιχνίδια.
Τον κ. Κουρκάκη(plantoys), για την προσφορά στο νηπιαγωγείο μας επιτραπέζιων εκπαιδευτικών παιχνιδιών και παζλ.
Τον κ. Μάρκο Αναγνωστόπουλο, για την δωρεά πινακίδας- επιγραφής με την επωνυμία του σχολείου.
Τον επιπλοποιό κ. Θανάση Ζαμπούλη, για την κατασκευή 4 τραπεζιών και 8 παγκακιων για την αυλή του νηπιαγωγείου , καθώς και τον γεωπόνο κ. Βασίλη Στρατίκη για τα υλικά.
Τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μητρόπολης για το πιστόλι σιλικόνης, τον πλαστικοποιητή, τις δύο βαλίτσες, το κοντάρι με τις 12 κορδέλες για το γαιτανάκι, τα 18 σκουφάκια Αη Βαίλη και τα αντίστοιχα τριγωνάκια που δώρισαν στο νηπιαγωγείο μας.
Τέτοιες ενέργειες προσφοράς και αλληλοβοήθειας θεωρούμε ότι στις σημερινές εποχές θα πρέπει να αναδεικνύονται, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιοι στηρίζουν με τις πράξεις τους, το μέλλον ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ και των τοπικών κοινωνιών.
Προσβλέπουμε στην εθελοντική σας αρωγή μελλοντικά και σας ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Υγεία και Ευημερία σε σας και στις οικογένειές σας!
Ήρθε το καλοκαίρι και οι δημιουργίες μας δε θα μπορούσαν να είχαν τίποτα άλλο, παρά μόνο το άρωμά του….!!!
Πόσο γρήγορα κύλησε ο χρόνος…τα μεγάλα μας παιδιά ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά για να ταξιδέψουν σε άλλες θάλασσες, πιο μεγάλες, πιο βαθιές…τα μικρά μας έγιναν πιο ώριμα να ταξιδέψουν από Σεπτέμβρη ξανά στη δική μας τη θάλασσα, τη ρηχή και την ήρεμη…!!!
Τα ευχαριστούμε όλα για τα χαμόγελά τους, τις αγκαλιές τους, για όσα μας έκαναν να νιώσουμε και όσες εμπειρίες ζήσαμε μαζί τους…ευχαριστούμε και τους γονείς και κηδεμόνες τους, που ήταν πάντα δίπλα μας σε ό,τι τους ζητήσαμε και ανταποκρίθηκαν σε κάθε κάλεσμά μας!!
και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσουμε τα σχολεία και να καλοσωρίσουμε το καλοκαίρι από ένα πάρτυ στον όμορφο χώρο του αναψυκτηρίου Μητρόπολης, RIVIERA!
Aπό νωρίς το πρωί, νήπια, γονείς κι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας διασκέδασαν με μουσική, τραγούδια και χορό!!! Στο τέλος, οι μικροί μας μαθητές παρέλαβαν και το δώρο τους από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, που δεν μας ξεχνά ποτέ και τον ευχαριστούμε θερμά γιαυτό!!!
Στα πλαίσια του τετάρτου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα-Ευ ζην» για φέτος ασχοληθήκαμε με την οδική ασφάλεια. Τίτλος του Εργαστηρίου: «Ασφαλώς…κυκλοφορώ!!». Στόχος μας ήταν τα νήπια μέσα από διαδικασίες προβληματισμού και κριτικής σκέψης να αποκτήσουν ενσυνείδητη κι υπεύθυνη χρήση του οδικού δικτύου ως πεζοί, επιβάτες οχήματος, ποδηλάτες.
Αρχικά ορίζεται η μουσική του εργαστηρίου που θα οριοθετεί την έναρξη και τη λήξη του.
Δημιουργείται το συμβόλαιο δράσης της ομάδας. Η κάθε ομάδα αποφασίζει τους κανόνες, τους καταγράφει και τους αναρτά με όποιον τρόπο μπορεί π.χ. τους ζωγραφίζει, τους «γράφει» και ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα αναλαμβάνει να τους παρουσιάσει στην ολομέλεια της τάξης.
Μέσα από την συζήτηση με την ολομέλεια της τάξης ανιχνεύουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών για το θέμα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Ο ρόλος μας είναι εμψυχωτικός και συντονιστικός, προσπαθώντας μέσα από τις ερωτήσεις που υποβάλουμε στην ομάδα να προκύψουν απορίες που όμως δεν θα δώσουμε την απάντηση εμείς, αλλά θα ωθήσουμε τα παιδιά να σκεφτούν και να αναζητήσουν με ποικίλους τρόπους την απάντηση. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και τους δίνουμε τις πρώτες βασικές ιδέες. Τίθεται ο αρχικός προβληματισμός. -Με ποιόν τρόπο έρχεστε στο σχολείο; -Πεζοί, με αυτοκίνητο, με μηχανάκι ή με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς;Καταγράφουμε τις απαντήσεις σε πίνακα αναφοράς.
-Φοράτε κράνος όταν έρχεστε με το μηχανάκι των γονιών σας στο σχολείο; -Φοράτε ζώνη ασφαλείας όταν είστε στο αυτοκίνητο; -Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στον δρόμο; -Ποιοι έφτιαξαν τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας; – Γιατί; -Εξαιρούνται των κανόνων τα μικρά παιδιά; -Είναι ασφαλές να μιλάει ο/η οδηγός οχημάτων και δίκυκλων στο κινητό του τηλέφωνο όταν οδηγεί; -Τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν/ην και στους άλλους; -Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να παίρνουμε μέτρα προστασίας για τον εαυτό μας; Ανταλλάσσουμε απόψεις και μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.
Ανάγνωση παραμυθιού: «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ.» Συγγραφέας: Πιτσιδοπούλου Ελένη.
Με τη βοήθεια του βιβλίου του κυρίου Κ.Ο.Κ μαθαίνουμε τα σήματα και συζητάμε για την χρησιμότητά τους.
Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σήματα που βλέπουμε μαθαίνοντας ποιο χρώμα σημαίνει απαγορεύεται και ποιο επιτρέπεται.
Παίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων: -Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε κόκκινο κύκλο; -Μπορούμε να το «διαβάσουμε»; – Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε μπλε κύκλο; Eπιτρέπει ή απαγορεύει; -Τι σημαίνουν τα σήματα που βρίσκονται μέσα σε κόκκινο τρίγωνο; -Τι σηματοδοτεί το STOP και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν το βλέπουν; – Τι σημαίνουν τα χρώματα και τα σχήματα στα σήματα; -Ποια είναι η χρησιμότητα των παράλληλων λευκών γραμμών που υπάρχουν στους δρόμους; -Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν τις βλέπουν; -Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πεζοί όταν βλέπουμε τις λευκές γραμμές; -Με ποιο τρόπο χωρίζονται τα δύο ρεύματα οδήγησης στους δρόμους; -Ποια είναι τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη για τα οχήματα; – Tι σχήμα έχουν; -Τα φανάρια που αφορούν του πεζούς, απεικονίζουν δύο ανθρωπάκια, τον Σταμάτη (Κόκκινο) και τον Γρηγόρη (Πράσινο). Τι σηματοδοτούν; Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας με καινούργιες έννοιες και λέξεις όπως: δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, διάβαση πεζών, τροχονόμος, μονόδρομος… *Φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις με την λέξη «δρόμος» και τις αποτυπώνουμε στο χαρτί.
*Δείχνουμε εικόνες με την κυκλοφορία στους δρόμους και προβληματιζόμαστε.
-Τι βλέπουμε στην εικόνα; -Τι σκέφτεστε για αυτό; -Τι σας κάνει να αναρωτιέστε αυτό που είδατε; Από τις απαντήσεις των παιδιών και μέσα από συζήτηση µε την ολομέλεια της τάξης σχεδιάζουμε το πλάνο της δράσης μας για το τι θα θέλαμε να διερευνήσουμε σε σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει.
Παρακολουθηση βίντεο :
Συζητάμε με την ομάδα για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο ως πεζοί και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, πριν διασχίσουμε το δρόμο. Καταγράφουμε τους κανόνες σε ένα χαρτί. • Σταματώ στο πεζοδρόμιο και περιμένω. • Κοιτάζω αριστερά. • Κοιτάζω δεξιά. • Ξανακοιτάζω αριστερά. • Ξανακοιτάζω δεξιά. • Όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος, τότε περνώ προς το απέναντι πεζοδρόμιο. • Επιλέγω να περάσω στο απέναντι πεζοδρόμιο από την διάβαση πεζών. • Βαδίζω πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο.
*Παρατηρούμε σε διάφορες εικόνες την οδική συμπεριφορά των οδηγών και των πεζών και επιβραβεύουμε τη σωστή. -Πως διασχίζουμε το δρόμο όταν υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα; -Τι κάνουμε; -Υπάρχει μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια στον δρόμο;
*Εκτός από επιβάτες και πεζοί είμαστε και οδηγοί. Ψηφιακή αφήγηση του παραμυθιού: Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας. Συγγραφέας: Κατερίνα Βαϊμάκη.
Το παραμύθι μας δίνει την αφόρμηση για να κάνουμε εννοιολογικές προεκτάσεις και να διατυπώσουμε ερωτήματα. -Τι πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε ποδήλατο; -Ποιόν εξοπλισμό πρέπει να έχουμε; -Υπάρχουν επαρκείς ποδηλατοδρόμοι στην πόλη μας; -Υπάρχει πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στην πόλη μου; Φτιάχνουμε τους κανόνες του σωστού ποδηλάτη.
Φτιάχνουμε όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου ένα ποδήλατο με στεφάνια και ξυλαράκια.
Παρουσιάζουμε στην ολομέλεια της τάξης, εικόνες οδικών ατυχημάτων
και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν και να εκφράσουν την εκδοχή τους για το πώς μπορεί να προκλήθηκαν. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο μπορούν τα ατυχήματα να προκληθούν επειδή κάποιος από τους εμπλεκόμενους είχε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. -Πώς μπορούν τα συναισθήματα να επηρεάζουν την συμπεριφορά ενός οδηγού/πεζού/ποδηλάτη; – Τι συνέβη τότε; Γιατί νομίζεις ότι συνέβη; -Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν….
*Θεατρικό παιχνίδι: τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες και αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν ένα τροχαίο ατύχημα μέσα από την μίμηση ρόλων. Στην συνέχεια αναρωτιούνται και αποφασίζουν για το τι έπρεπε να έχει γίνει για να μην συμβεί το ατύχημα ξαναπαρουσιάζουν την σκηνή ώστε να αποφευχθεί το τροχαίο ατύχημα.
*Συζητάμε για την σημασία που έχει να φοράμε ζώνη ασφαλείας και τα παιδιά να κάθονται στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων. Ψηφιακη αφήγηση του παραμυθιού: Ο αρκουδος και ο Κ.Ο.Κ.
Δραματοποιηση αυτού.
Είναι σημαντικό οι πεζοί να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τις διαβάσεις, να λαμβάνουν υπόψη τους τα φανάρια και να γίνεται η χρήση των πεζοδρομίων. Οι ποδηλάτες απαιτείται να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους με το σωστό εξοπλισμό.
*Κατασκευή χάρτινου φαναριού «ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» και εκμάθηση κανόνων του σωστού πεζού.
-Πότε διασχίζουμε το δρόμο όταν το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο; -Τι κάνουμε όταν το πράσινο ανθρωπάκι (ο Γρηγόρης) αναβοσβήνει; – Αν υπάρχει Τροχονόμος ή Σχολικός Τροχονόμος, τότε τα σήματα και τα φανάρια που υπάρχουν ισχύουν; -Ποια είναι η διαφορά του Τροχονόμου από τον/την Σχολικό Τροχονόμο; -Οι άνθρωποι που δεν έχουν επαρκή όραση πώς πληροφορούνται για το χρώμα του σηματοδότη;
*Παιχνίδι με φανάρι: τα παιδιά «κυκλοφορούν» σαν οχήματα στην τάξη και όταν σηκώσει ο/η νηπιαγωγός το φανάρι με το πράσινο χρώμα προχωράνε, με το πορτοκαλί επιβραδύνουν και με το κόκκινο σταματάνε.
Ζητάμε από τους γονείς να πάρουν μεγάλα χαρτόκουτα και να φτιάξουνε αυτοκίνητα που να χωρούν οδηγό ή και επιβάτη.
Επίσκεψη τροχονόμου στο νηπιαγωγείο.
Βγαίνουμε στην αυλή του σχολείου και παίζουμε τους οδηγούς και τους πεζούς, ακολουθώντας τους κανόνες που έχουμε ήδη συζητήσει. Κατασκευάζουμε ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με δρόμους διπλής κατεύθυνσης στο προαύλιο χώρο του σχολείου με κιμωλίες, διαβάσεις και φανάρια. Ο κ. τροχονόμος ρυθμίζει την κυκλοφορία και σε περίπτωση παραβάσεων κάνει συστάσεις. Τέλος, τους παραδίδει τα διπλώματα που έχουμε ετοιμάσει.
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κατασκευάζουν κολάζ με ποδηλατόδρομους. Μία ομάδα φτιάχνει τους δρόμους, μια άλλη ομάδα κόβει τα ποδήλατα, μια άλλη ομάδα σημειώνει τι πρέπει να προσέχει ο ποδηλάτης.
τηνομαδική τους αυτή εργασία την κάνουμε παζλ και τη στέλνουμε στους γονείς.
Περίπατος στη γειτονιά του σχολείου. Οργανώνουμε περίπατο στην περιοχή του σχολείου με σκοπό την παρατήρηση, την καταγραφή και τη φωτογράφηση πινακίδων, φαναριών, διαβάσεων, πεζοδρομίων. Οι μαθητές/ριες της τάξης χωρίζονται σε ομάδες και ορίζονται οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν. Οι ομάδες αφού πάρουν μαζί τους από ένα σημειωματάριο, μολύβια και φωτογραφική μηχανή µε συνοδό τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ξεκινούν για την έρευνά τους. Επισκέπτονται την πλησιέστερη διασταύρωση στο σχολείο στην οποία μπορούν να συναντήσουν, τις πινακίδες σήμανσης αλλά και διαγραμμίσεις. Η κάθε ομάδα παρατηρεί προσεκτικά τον χώρο που έχει αναλάβει να μελετήσει. Με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού οι μαθητές/ριες καταγράφουν και παρατηρούν.
*Κάνουμε με τα παιδιά τη διαδρομή γύρω από το σχολείο μας και φωτογραφίζουμε τα σήματα κυκλοφορίας που συναντάμε. Τα σχεδιάζουμε επί τόπου και στη συνέχεια στο σχολείο κάνουμε τη χαρτογράφηση της γειτονιάς μας.
-Είναι εύκολο να κινείσαι πεζός και να έρχεσαι στο σχολείο; Πόσα τροχοφόρα περνούν έξω από το σχολείο μας τηνώρα του διαλείμματος; Κάνουμε την καταγραφή τους.
-Υπάρχει μέριμνα να μπορείς να έρχεσαι με το ποδήλατο; – Υπάρχει μέριμνα να μπορούν να έρχονται άτομα με ειδικές ικανότητες;
Ποια σήματα θα έπρεπε να υπάρχουν στον ΚΟΚ και δεν υπάρχουν;
*Φύλλο εργασίας: κυκλώνουμε τα σήματα που δηλώνουν απαγόρευση.
Από όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γονείς, όσο και την ευρύτερη κοινότητα για να ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και να καταλάβουν την σπουδαιότητά τους. Θέλουμε να τους επισημάνουμε τις τυχόν παραλείψεις στο θέμα της κυκλοφοριακής ασφάλειας που έχουμε εμείς ανακαλύψει. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και η κάθε ομάδα συνθέτει μερικούς κανόνες σωστής οδικής συπεριφοράς, που θα συμπεριλάβουμε σε μια αφίσα την οποία θα αναρτήσουμε στην είσοδο του σχολείου, θα την πάρει το κάθε παιδί στο σπίτι του να τη δώσει στους γονείς του για να τους ευαισθητοποιήσει στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς , αλλά και θα μοιραστεί στους οδηγούς που περνούν έξω από το σχολείο μας, αφού θα γίνουμε μικροί τροχονόμοι.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου γίνεται ποδηλατάδα στην αυλή του σχολείου, παρουσία γονέων και σύντομη παρουσίαση του προγράμματος.
Οι μαθητές/τριες αναστοχάζονται επί της διαδικασίας –αυτοαξιολόγηση.
. Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια για όλα αυτά που μάθαμε στα εργαστήρια.
Το σύνθημά μας υποσχέθηκαν ότι θα το θυμούνται και θα το τηρούν πάντα, είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί οχημάτων..:”ΚΟΚΚΙΝΟ…σταματώ. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ…καλά κοιτώ κι όταν έρθει ΠΡΑΣΙΝΟ..το δρόμο τον περνώ..!!!”
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Νηπιαγωγείου Μητρόπολης κατά την σχολική χρονιά 2023-2024 οργανώσανε και συμμετείχαν στις παρακάτω ενδοσχολικές επιμορφώσεις διάρκειας 16 ωρών:
Στις 26 /2/2024 έγινε η πρώτη διαδικτυακή επιμόρφωση μέσω της πλατφόρμας webex, με θέμα “Γνωριμία με την Scientix Discovery Campaign” διάρκειας 2 1/2 ωρών (18:00-20:30), με εισηγήτρια την Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων κ. Θεοδώρα Χουλιάρα.
Στις 8/3/2024, η επιμόρφωση με θέμα ¨Αντιμετώπιση επιληπτικής κρίσης-Πρώτες Βοήθειες-Θέση Ανάνηψης” διάρκειας δύο (2) ωρών και συγκεκριμένα 17:00-19:00μ.μ. , με εισηγήτρια την σχολική νοσηλεύτρια της σχολικής μονάδας κ. Παρθένα Αντωνία Ταχοπούλου, στο χώρο του σχολείου.
Στις 22-3-2024, η επιμόρφωση έγινε δια ζώσης είχε διάρκεια 2 1/2 ώρες (18:00-20:30 μ.μ), με θέμα “Πνιγμονή από ξένο σώμα και εκτέλεση ελιγμού Heimlich”, με εισηγήτρια την σχολική νοσηλεύτρια του νηπιαγωγείου μας κ. Παρθένα Αντωνία Ταχοπούλου.
Στις 16-4-2024 πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση στο νηπιαγωγείο μας από τον Πυρονόμο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Ευθύμιο Παπαντώνη διάρκειας μίας ώρας, με θέμα “Πυρασφάλεια”.
Στις 15/5/2024 έγινε επιμόρφωση με θέμα ” Διαχείριση καταστάσεων κρίσης στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας” στο Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ν. Καρδίτσας “ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ” διάρκειας 4 ωρών (17:00-21:00μ.μ.), σε συνεργασία με τα νηπιαγωγεία: 6, 7, 10 και Παλαιοκκλησίου, με εισηγητές την κ. Βασιλική Κωστοπούλου και κ. Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο, επιστημονικούς συνεργάτες του κέντρου.
Στις 22/5/2024 έγινε επιμόρφωση με θέμα ” Διαχείριση καταστάσεων κρίσης στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας” στο Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ν. Καρδίτσας “ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ” διάρκειας 4 ωρών (17:00-21:00μ.μ.),σε συνεργασία με τα νηπιαγωγεία: 6, 7, 10 και Παλαιοκκλησίου, με εισηγητές την κ. Βασιλική Κωστοπούλου και κ. Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο.
Το 1ο βραβείο έλαβε το 2ο Νηπιαγωγείο Μητρόπολης για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα: “Το Νερό και το Ποτάμι” που οργάνωσε η ΔΙΠΕ Καρδίτσας, στα πλαίσια του Συνεδρίου με θέμα «Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕ.Π.Ε.Α. Μουζακίου, συντονιστή του Τοπικού Δικτύου Π.Ε. «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο», και το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια.
Τα παιδιά φαντάστηκαν μια γαλάζια νεράιδα που επισκέφτηκε έναν ξερό και έρημο τόπο…άφησε ξέπλεκα τα μακριά μπλε μαλλιά της…τα οποία τα μεταμόρφωσε σε ποτάμι…κι αμέσως ο τόπος πήρε ζωή… γιατί το νερό είναι πηγή ζωής!!!!
Ως δώρο για την διάκριση, το νηπιαγωγείο μας θα λάβει υλικά σχεδίου, ζωγραφικής και εικαστικών, ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ως επιβράβευση της συμμετοχής τους θα λάβουν Έπαινο Συμμετοχής.
Πολλά πολλά συγχαρητήρια στους μικρούς μας μαθητές για τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα και την ενεργό συμμετοχή τους!!!
Μετά από πρόσκληση της Π.Ε Καρδίτσας και σε συνεργασία με το Κ.Ε.Π.Ε.Α Μουζακίου το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο:<<το νερό και το ποτάμι>>.
Τα παιδιά όταν τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν ομαδικά κάτι σχετικό με το θέμα, σκαρφίστηκαν αμέσως την ιστορία της γαλάζιας νεράιδας που επισκέφτηκε έναν ξερό τόπο…άφησε ξέπλεκα τα μακριά μπλε μαλλιά της…τα οποία τα μεταμόρφωσε σε ποτάμι…κι αμέσως ο τόπος πήρε ζωή… γιατί το νερό είναι πηγή ζωής!!!!
Χίλια μπράβο σε όλα τους για την έμπνευση, για τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους!!!
Το Δημοτικό Σχολείο επισκεφτήκαμε σήμερα Πέμπτη 6/6/2024 στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των νηπίων σε αυτό.
Μας υποδέχτηκε με χαρά η Διευθύντρια κ. Ιωάννα Φλώρου, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου.
Επισκεφθήκαμε και την Α΄τάξη,
όπου τα πρωτάκια και περσινά μας νηπιάκια με την κ. Αφροδίτη μας είχαν ετοιμάσει ζωγραφιές τις οποίες μας χάρισαν,
καθώς και δωράκια (μολυβάκια και βαρκούλες) στα νηπιάκια μας.
Τα παιδιά μίλησαν για τις εμπειρίες τους στο Δημοτικό,
απάντησαν τα ίδια στις απορίες των νηπίων, είδαμε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δυο σχολείων κι αφού τους δώσαμε κι εμείς τα δωράκια μας…
ευχηθήκαμε «ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» και δώσαμε ραντεβού για το Σεπτέμβρη!
Επιστρέφοντας στο Νηπιαγωγείο, τα παιδιά μίλησαν για την εμπειρία τους αυτή, είπαν τι νιώθουν για το νέο σχολείο και αποτύπωσαν σε χαρτί ό,τι τους έκανε εντύπωση!
Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Για το σχολικό έτος 2023-2024 το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Φροντίζω και Αγαπώ το Περιβάλλον – Ενημερώνομαι, Συμμετέχω και Ενεργώ» και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφόρου Ανάπτυξης, με κεντρικό θεματικό άξονα το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 σηματοδοτεί και τη συνέχεια της διεθνούς δράσης για την περίοδο (2021-2030), η οποία αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, υλοποιείται με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών (U.N.) και συνιστά μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την προστασία, αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων. Με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών, των οικοσυστημάτων και την ατομική ευεξία, αναθεωρούμε τις συνήθειές μας ώστε να βρούμε ξανά την αρμονία με τη φύση. Κατά συνέπεια, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, μέσω της εκπαίδευσης για τα γενικότερα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι… μονόδρομος.
Έτσι σήμερα η μέρα μας ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον…προβληματισμοί για το τι κάνει τη γη να υποφέρει κι εξεύρεση λύσεων για να είναι χαρούμενη…
αρχής γενομένης από την αυλή του σχολείου μας….την καθαρίσαμε από τα σκουπιδάκια,
ποτίσαμε τα φυτά της(λουλούδια και δέντρα),
ελέγξαμε τον κομποστοποιητή μας κι αποφασίσαμε να συντάξουμε και να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο με τους γονείς μας το μεσημέρι, όπου παιδιά και γονείς υποσχεθήκαμε(συμπληρώνοντας μια καρδιά)
πως θα προστατεύουμε το περιβάλλον για πάντα, κάνοντας μικρές ενέργειες κι αλλαγές στη ζωή μας, στο σπίτι μας και στην κοινότητά μας.
Τέλος κατασκευάσαμε μικρά ατομικά πλακάτ, με το σύνθημα: “Ο πλανήτης είναι στα χέρια μας…ας τον σώσουμε!!”
Ασφαλώς… ποδηλ ατώ» σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας, αφού τα νηπιάκια μας το τελευταίο σχεδόν μισάωρο πριν την αποχώρηση του υποχρεωτικού τμήματος έγιναν μικροί ποδηλάτες και ποδηλάτισσες στην αυλή του σχολείου, υπό τους ήχους της ανάλογης μουσικής.
Αρχικά τραγούδησαν το τραγούδι του Κ.Ο.Κ. ,
έκαναν βόλτες στην αυλή
και στο τέλος παρέλαβαν το βραβείο τους, τους κανόνες του σωστού ποδηλάτη κι ένα χυμό για να ξεδιψάσουν.
Η ημέρα του ποδηλάτου ήταν μια μέρα «αλλιώτικα ωραία», όπως είπαν, γιατί και μάθαμε για τα οφέλη του ποδηλάτου στο σώμα μας και στο περιβάλλον, αλλά και χαρήκαμε για την πρώτη μας ποδηλατάδα!!!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή