ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ..ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΙ ΕΝΕΡΓΩ..ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Στα πλαίσια του δευτέρου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Ενδιαφέρομαι κι Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση κι ευθύνη» για φέτος ασχοληθήκαμε με τον Εθελοντισμό, σκορπίζοντας απλόχερα «Σποράκια αγάπης και προσφοράς».
Στόχος μας ήταν τα νήπια να μάθουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς, βαδίζοντας στο δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.
Αρχικά ορίζουμε ως τραγούδι έναρξης το τραγούδι “Χέρια σαν κι αυτά” των Locomondo
Ορίζουμε το όνομα του εργαστηρίου ως «Νοιάζομαι και Δρω» και δημιουργούμε την κονκάρδα μας.
Επίσης ορίζουμε και τους κανόνες του εργαστηρίου και τους υπογράφουμε.
Τα νήπια εισάγονται στην έννοια του Εθελοντισμού μέσα από βίντεο και δημιουργούν τον πρώτο εννοιολογικό χάρτη με τις γνώσεις τους
τοποθετούνται εικόνες εθελοντισμού, με φωτογραφίες εκτυπωμένες, από τη Φωτοθήκη του «Νοιάζομαι και Δρω» (https://noiazomaikaidrw.gr/fotothiki/), στο πάτωμα. Ο/η νηπιαγωγός ζητά πρώτα από τις ομάδες να παρατηρήσουν προσεκτικά τις εικόνες και τους απευθύνει ερωτήσεις, ακολουθώντας τις ρουτίνες σκέψης, όπως: «δώστε ένα όνομα στην εικόνα σας. Τι σκέψεις κάνεις; Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που βλέπεις;» ζωγράφισαν σε Φύλλο Εργασίας τις παρατηρήσεις τους. Στην ολομέλεια τα παιδιά παρουσιάζουν την εργασία τους. Ο/η νηπιαγωγός καταγράφει τις απαντήσεις των παιδιών και προχωρά στη σύνθεση των απόψεων των παιδιών.
Παρουσιάζει φορείς Εθελοντισμού και Δράσεις.
Έπαιξαν το παιχνίδι του τυφλού σε ζευγάρια με εναλλαγή ρόλων
παρακολούθησαν παραμύθια με θέμα την ανιδιοτελή προσφορά : «Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν» (φύλλο εργασίας)
και «Το δώρο της Παπλωματούς»
φτιάξαμε το δικό μας πάπλωμα το οποίο αποφάσισαν πως θα ήθελαν να προσφέρουν και στο νεογέννητο Χριστό..
έφτιαξαν σε πίνακα – Εβδομαδιαίο Ημερολόγιο προσφοράς, όπου το κάθε παιδί θα έπρεπε να σημειώνει την προσφορά βοήθειας που παρείχε κάθε φορά σε κάποιον που είχε ανάγκη. Το πήραν και στο σπίτι τους και το επέστρεψαν συμπληρωμένο μετά από μια εβδομάδα. Το ίδιο παρέμεινε και στο σχολείο για καθημερινή καταγραφή των όμορφων πράξεων των παιδιών.
Ανάγνωση ιστορίας «Το δώρο» με κεντρικό ήρωα ένα αδέσποτο σκυλάκι. Προβληματισμός για τα πολλά σκυλάκια που υπάρχουν στο δρόμο έξω από το σχολείο μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς λέγονται; Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Αποφασίζουμε να τα υιοθετήσουμε ως σχολείο…
από χαρτόκουτο φτιάχνουμε σπιτάκι του σκύλου και το βάφουμε…βάζουμε στρωματάκι και δοχεία για νερό και φαγητό
ακούμε τραγούδια για τα σκυλάκια …για οικόσιτα και αδέσποτα
Μήπως πρέπει να ενημερωθούμε από έναν ειδικό; ποιος μπορεί να είναι αυτός; κι έτσι προέκυψε η επίσκεψη της κ. Ηρώς Κατσιφού -κτηνιάτρου της πόλης μας-στο νηπιαγωγείο…μας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα, εξέτασε το σκυλάκι της, απάντησε υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις των νηπίων, μας χάρισε σκυλοκροκέτες για τα αδεσποτάκια μας. Εμείς με τη σειρά μας της χαρίσαμε ζωγραφιές και μια κάρτα, όλα φιλοτεχνημένα από τα ίδια τα παιδιά.
φύλλο εργασίας με τίτλο: θα σε αγαπώ και θα σε φροντίζω πάντα..όπου τα νήπια σχεδιάζουν ένα σπιτάκι σκύλου
δημιουργούμε συννεφόλεξο με λέξεις που αφορούν στη σχέση σκύλου και ανθρώπου
κατασκευάζουμε πινακίδες με συνθήματα για τα αδέσποτα με εικόνες που επιλέξαμε από το διαδίκτυο, φέρνουμε στο σχολείο σκυλοτροφή, φαγητοδοχεία και μπολάκια για νερό και τα τοποθετούμε στην είσοδο του σχολείου μαζί με τις πινακίδες
Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο “You Smile” από το “Χαμόγελο του παιδιού”. Τα νήπια κατασκεύασαν ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες και μέσω του Οργανισμού μοιράστηκαν στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Ελλάδας!
Συμμετοχή στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής, ώστε να εκπληρωθούν ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες.
ψηφιακή αφήγηση του παραμυθιού της Μαρίνας Γιώτη με τίτλο: “Ένα αστέρι στην καρδιά” (φύλλο εργασίας)
είδαμε το παραμύθι: «τι ζητούσε μια φορά η αλεπού στη ρεματιά;» προβληματισμοί, υποθέσεις και επαληθεύσεις για το θέμα που θίγει: την εθελοντική αιμοδοσία
δημιουργία κολλάζ: με τις φωτογραφίες τους φτιάχνουν την αλυσίδα της αλληλεγγύης
Δημιουργούμε τον τελικό εννοιολογικό χάρτη με στόχο την καταγραφή και τεκμηρίωση της νεοαποκτηθείσας γνώσης των παιδιών.
app.popplet.com/#/p/7524930
Η σύγκριση των εννοιολογικών χαρτών (αρχικού και τελικού) κινητοποιούν τις μεταγνωστικές διεργασίες μέσω του αναστοχασμού..κι έτσι οδηγούνται στην αυτοαξιολόγηση.
κι επειδή όσα έμαθαν είναι τόσο σημαντικά, αποφάσισαν να τα παρουσιάσουν στους γονείς τους ένα μεσημέρι πριν την αποχώρησή τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «η αγάπη όταν μοιράζεται, δε χάνεται, πολλαπλασιάζεται», «ο καθείς ό,τι μπορεί, μα και το λίγο φτάνει, σιγά σιγά με τον καιρό, τη διαφορά να κάνει», «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»
παραλαμβάνοντας στο τέλος το βραβείο για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την εκστρατεία εθελοντισμού, που έκανε τα «σποράκια προσφοράς κι αλληλεγγύης» να φυτρώσουν στις καρδιές όλων τους και να αποφέρουν καρπούς!
ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ μικροί μας εθελοντές που μάθατε τόσο δημιουργικά ότι δεν έχει σημασία το πόσα δίνεις, αλλά με πόση αγάπη το προσφέρεις!
Πάντα να προσφέρετε με την καρδιά σας!!!