ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ: ΜΥΘΟΙ, ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ (Β΄ ΤΜΗΜΑ)

Στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας, υπάρχουν δύο αμυγδαλιές! Τις φύτεψαν, πριν χρόνια, οι τότε μαθητές του Β’ Τμήματος με τις δασκάλες τους: Η «ΤΙΓΚΕΡΜΠΕΛ», η μεγάλη αμυγδαλιά, φυτεύτητηκε πριν από 5 χρόνια και η «ΛΙΛΙΜΠΕΛ», η μικρή αμυγδαλιά, φυτεύτηκε πριν από 3 χρόνια!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Η μεγάλη Αμυγδαλιά «ΤΙΓΚΕΡΜΠΕΛ»

Η μεγάλη Αμυγδαλιά «ΤΙΓΚΕΡΜΠΕΛ»

Η μεγάλη Αμυγδαλιά «ΤΙΓΚΕΡΜΠΕΛ»

Η ΜΙΚΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Η μικρή Αμυγδαλιά «ΛΙΛΙΜΠΕΛ»

PICA0047

Οι δυο τους, σιωπηλοί φρουροί της άνοιξης, έγιναν η αφορμή για ένα μαγευτικό ταξίδι στη φύση και τη μυθολογία. Η «ΤΙΓΚΕΡΜΠΕΛ» είναι στολισμένη με χιλιάδες λευκά και ροζ άνθη που ευωδιάζουν γλυκά, σημάδι ότι η άνοιξη έχει φτάσει και η φύση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Η «ΛΙΛΙΜΠΕΛ» μπορεί ακόμα να μην έχει ανθίσει, αλλά με τα τρυφερά φύλλα που έβγαλε, μας υπενθυμίζει τον κύκλο της ζωής, την υπομονή και την αναγέννηση.  Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τον μύθο της Φυλλίδας και του Δημοφώντα, μια όμορφη ιστορία αγάπης και μεταμόρφωσης από την ελληνική μυθολογία. Στο ολιγόλεπτο βίντεο που ακολουθεί , μπορείτε να παρακολουθήσετε συνοπτικά τον μύθο.

Η ιστορία της πριγκίπισσας Φυλλίδας, που μεταμορφώθηκε σε αμυγδαλιά, περιμένοντας τον αγαπημένο της Δημοφώντα, είναι γεμάτη συμβολισμούς και διδάγματα για την Αγάπη, την Υπομονή και την Ελπίδα. Άγγιξε τις καρδιές των παιδιών μας και με ενθουσιασμό, δραματοποιήσαμε τον μύθο, δύο φορές , προκειμένου να λάβουν μέρος περισσότερα παιδιά. Η δραματοποίηση βοηθησε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εκφραστούν δημιουργικά, δίνοντας ζωή στους ήρωες και να ζήσουν τη συγκίνηση της ιστορίας.

ΦΥΛΛΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΩΝΤΑΣ

H Φυλλίς και ο Δημοφώντας (1η παράσταση)

ΦΥΛΛΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΩΝΤΑΣ2

H Φυλλίς και ο Δημοφώντας (2η παράσταση)

Ο Δημοφώντας έφυγε για την Αθήνα, δίνοντας υπόσχεση στη Φυλλίδα ότι θα επιστρέψει σύντομα. Ο καιρός περνούσε, ο Δημοφώντας δεν επέστρεφε και η Φυλλίδα στεναχωρέθηκε πολύ. Απαρηγόρητη ηταν…..

ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ

ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ Η ΦΥΛΛΙΣ

Λυπημένη και απαρηγόρητη η Φυλλίς. (1η παράσταση)

ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ

Λυπημένη και απαρηγόρητη η Φυλλίς. (2η παράσταση)

ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Η Φυλλίς μαράζωσε από τη λύπη της, αρρώστησε και πέθανε (1η παράσταση)

ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΦΥΛΛΙΣ

Η Φυλλίς μαράζωσε από τη λύπη της, αρρώστησε και πέθανε (2η παράσταση)

ΟΙ ΘΕΟΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ

Οι Θεοί στον Όλυμπο που παρακολουθούσαν τα πάντα, λυπήθηκαν με το θάνατο της Φυλλίδας. Πρέπει να κάνουν κάτι! Ο Δίας αποφάσισε: Μεταμόρφωσε τη Φυλλίδα σε δέντρο για να μπορεί να περιμένει τον αγαπημένο της για ΠΑΝΤΑ.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝΤΡΟ

Η Φυλλίς έγινε δεντράκι (1η παράσταση)

ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝΤΡΟ 2

Η Φυλλίς έγινε δεντράκι (2η παράσταση)

ΔΗΜΟΦΩΝΤΑΣ

Ο Δημοφώντας επέστρεψε. Μαθαίνει ότι η Φυλλίς πέθανε και ότι οι Θεοί τη ματαμόρφωσαν σε δεντράκι που τον περιμένει. Λυπήθηκε, πόνεσε. “Πρέπει να βρω το δέντρο της Φυλλίδας”, έλεγε και έκλαιγε με λυγμούς.

Ο ΔΗΜΟΦΩΝΤΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Ο Δημοφώντας αγκάλιασε σφιχτά το δεντράκι της Φυλλίδας και εκλαιγε. Ξαφνικά το δέντρο άνθισε! Ήταν η ψυχή της Φυλλίδας που ένιωσε τον Δημοφώντα και άνθισε από τη χαρά της. Εγινε μια πανέμορφη ανθισμένη ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ. (1η παράσταση)

Ο ΔΗΜΟΦΩΝΤΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Ο Δημοφώντας αγκάλιασε σφιχτά το δεντράκι της Φυλλίδας και εκλαιγε. Ξαφνικά το δέντρο άνθισε. Ήταν η ψυχή της Φυλλίδας που ένιωσε τον Δημοφώντα και άνθισε από τη χαρά της. Έγινε μια πανέμορφη ανθισμένη ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ. (2η παράσταση)                                             

Από τότε η Αμυγδαλιά έγινε σύμβολο Ελπίδας, δείχνοντάς μας οτι η αληθινή αγάπη δεν μπορει ΠΟΤΕ να νικηθεί από το θάνατο. Στη συνέχεια, πήραμε πινέλα και τεμπερες σε χρώμα λευκό, ροζ, καφέ, πράσινο και μεταφέραμε την ομορφιά της αμυγδαλιάς στο χαρτί. Με έμπνευση από τα λευκά άνθη της μεγάλης αμυγδαλιάς «ΤΙΓΚΕΡΜΠΕΛ» και την υπομονή της μικρής «ΛΙΛΙΜΠΕΛ», δημιουργήσαμε τις δικές μας μοναδικές αμυγδαλιές. Κάθε παιδί, με τη δική του ματιά, απέδωσε την ομορφιά της φύσης και την ιστορία της Φυλλίδας.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΥΓΑΛΙΕΣ 1

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΥΓΑΛΙΕΣ 2

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΥΓΑΛΙΕΣ 3

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΥΓΑΛΙΕΣ 5

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΥΓΑΛΙΕΣ 6

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΥΓΑΛΙΕΣ 7

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΜΥΓΑΛΙΕΣ 7 1

ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ ΜΑςΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ

Η δράση ήταν μια υπέροχη ευκαιρία για τα παιδιά να συνδεθούν με τη φύση, να γνωρίσουν τον μύθο και να εκφραστούν δημιουργικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά, αυθόρμητα στο διάλειμμα αγκαλιάζουν και μιλούν τρυφερά στην μικρή αμυγδαλιά, όπως έκανε ο Δημοφώντας στο μύθο, προκειμένου να ανθίσει και εκείνη!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

ΤΑ ΠΑΙΛΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

PICA0048

ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΣΤΗ ΛΙΛΙΜΠΕΛΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ