Σήμερα Παρασκευή 29/11/2024 και τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου μας τέλειωσαν την πρώτη Θεματική Ενότητα από τον Κύκλο «Ζω καλύτερα – Ευ ζην», Yποθεματική: «ΥΓΕΙΑ: Διατροφή -Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια», με τίτλο «Ο Ρούλης, ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής». Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Τίτλοι Εργαστηρίων
1ο «Γνωριμία με τον Ρούλη τον Τροφούλη, το πανέξυπνο γουρουνάκι μας. Παγκόσμια ημέρα Διατροφής»
2ο «Διατροφική Πυραμίδα. Ομάδα τροφών. Κατασκευή Διατροφικής Πυραμιδας. Εποχιακά φρούτα και λαχανικά»
3ο «Προέλευση των τροφίμων. Από πού προέρχεται το αγαπημένο μας φαγητό; Διατροφικές συνήθειες των παιδιων» (Ψάχνουμε, κόβουμε, κολλάμε φωτογραφίες, ζωγραφίζουμε – περιγράφουμε το αγαπημένο μας φαγητο, φρούτο, λαχανικό και το αγαπημένο μας υγιεινό πρωινό).
4ο «Κατηγοριοποίηση των τροφών σε οικογένειες με βάση τα συστατικά τους. Σπιτάκια με τις ομάδες τροφίμων. Εικονόλεξο» (Ανάγνωση και ζωγραφική του ιστορίας «Η κυρα-Διατροφή πρώτη στη μαγειρική» της Λητώς Τσακίρη-Παπαθανασίου)
5ο «Η σημαντικότητα της διατροφής στη συνολική μας υγεία. Επιλογή τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία. Αποφυγή τροφίμων με χαμηλή διατροφική αξία. Υγιεινές-ανθυγιεινές τροφές» (Ομαδικές κατασκευές: «Υγιεινές – Ανθυγιεινές τροφές», «Η Υγιεινούλα – Ο Ανθυγιεινούλης», «Πιάτο υγιεινής διατροφής»)
6ο «Μεσογειακή διατροφή. Ελιά-λάδι»
7ο «Παιδική παχυσαρκία»
8ο «Στοματική υγιεινή» (Φτιάχνουμε τη δική μας ιστορία: Το δοντάκι «Πίκι-Πίκι» και ζωγραφίζουμε την ιστορία. Κατασκευή του δοντιού «Πίκι-Πίκι» σε ομαδική εργασία)
Για την επεξεργασία του θεματικού κύκλου χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εποπτικά μέσα: εκπαιδευτικά βίντεο, τραγούδια, ψηφιακό και έντυπο υλικό κάθε μορφής, μουσικοκινητικά παιχνίδια. Διαβάσαμε τα εξής βιβλία:
– «Η κυρα-Διατροφή πρώτη στη μαγειρική» της Λητώς Τσακίρη-Παπαθανασίου
– «Θυμωμένα λαχανικά» του Claudio Gobbetti
– «Ο βασιλιάς Ευτραφής και η χαρά της διατροφής» της Ναντίνα Κυριαζή
– «Το σποράκι ταξιδεύει» του Eric Carle
Στο πλαίσιο των παραπάνω εργαστηρίων, υλοποιήθηκε στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί μάγειρες και υγιεινή διατροφή», από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό «Ήλιδα». Οι μαθητές και των δυο τμηματων συμμετείχαν ενεργά. Μέσα από παιχνίδια έμαθαν τις βασικές αρχές της υγιεινής μεσογειακής διατροφης, ξεχώρισαν τις οικογένειες των τροφίμων, καθώς και τις καλές και κακές διατροφικές συνήθειες. Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά προετοίμασαν και μαγείρεψαν «μόνα τους» σπανακόρυζο, το οποίο και πήραν στο σπίτι τους.
Φωτογραφικό υλικό:

Ρούλης ο Τροφούλης




















































