1ος Θεματικός κύκλος
Το δεντρόσπιτο με τα ζωάκια των δικαιωμάτων
Εργαστήριο 1 – Το δικαίωμα στο όνομα
- Τα παιδιά γνώρισαν το Ετσιμελέν και την ιστορία του. Τα παιδιά αφηγήθηκαν τη δική τους ιστορία, από ποιον πήραν το όνομά τους.
- Φτιάξαμε το ληξιαρχείο της τάξης μας όπου όλα τα παιδιά έγραψαν το όνομά τους.
- Τα παιδιά αποφάσισαν να δώσουν ονόματα στα «μωρά» του κουκλόσπιτου. Χωρίστηκαν σε ομάδες και αποφάσισαν το όνομα κάθε μωρού-κούκλας. Στο ληξιαρχείο της τάξης δήλωσαν το όνομα που αποφάσισαν.
- Τα παιδιά ζωγράφισαν τον εαυτό τους και έγραψαν το όνομά τους με μαρκαδόρους. Ζωγράφισαν και τα πορτρέτα τους με λαδοπαστέλ και νερομπογιές.
- Παιχνίδι – εισαγωγή για το δικαίωμα στην ταυτότητα. Το κάθε παιδί γράφει το όνομά του και ζωγραφίζει το αγαπημένο του ζώο.
- Στο τέλος της συζήτησης γράψαμε στην καρτέλα του Ετσιμελέν την απόφαση που πήραμε όλοι μαζί και την κρεμάσαμε στον τοίχο της τάξης μας για να την θυμόμαστε.
Εργαστήριο 2 – Το δικαίωμα στο σπίτι, στα ρούχα και την τροφή.
- Τα παιδιά γνώρισαν το Σιγουράκι και την ιστορία του και άκουσαν το τραγούδι του. Εντόπισαν τα τρία πράγματα που χρειάζεται το Σιγουράκι. Χωρίστηκαν σε ομάδες και με τη χρήση εικόνων, αποφάσισαν τι είδους τροφή χρειάζεται ένα μωρό για να μεγαλώσει, τι είδους σπίτι και τι είδους ρούχα. Παρουσίασαν τη δουλειά τους στη μεγάλη ομάδα.
- Τα παιδιά αφηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες, τι χρειάστηκαν για να μεγαλώσουν.
- Τα παιδιά συνάντησαν τον Ντέιβιντ, ένα μωρό που στη χώρα του έχει πόλεμο. Το κάθε παιδί αποφάσισε τι θα δώσει στο μωρό που το χρειάζεται για να μεγαλώσει. Τα παιδιά δίνουν: γάλα, νερό, τρόφιμα και περισσότερα τρόφιμα, ρούχα, αγάπη και περισσότερη αγάπη, ένα καροτσάκι για να πηγαίνει βόλτα, παιγνίδια.
Εργαστήριο 3 — Το δικαίωμα στη φροντίδα και την αγάπη
- Τα παιδιά στη μεγάλη ομάδα παρουσιάζουν την οικογένειά τους και περιγράφουν τις δραστηριότητες που κάνουν με την οικογένειά τους και τα ευχαριστεί. Ζωγραφίζουν την οικογένειά τους.
- Τα παιδιά γνωρίζουν το Αγαπάκι και ακούν την ιστορία και το τραγούδι του.
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 3 ή των 4. Κάθε ομάδα-οικογένεια παρουσιάζει σε παντομίμα μια οικογενειακή δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα παιδιά παρακολουθούν και προσπαθούν να μαντέψουν τη δραστηριότητα. Όποιος μαντέψει σωστά κερδίζει πόντους για την ομάδα του.
- Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και σκέφτονται από ένα – δύο
πράγματα που μπορούν να προτείνουν στους γονείς τους ή στα
πρόσωπα με τα οποία μένουν μαζί, έτσι ώστε να περνάνε όμορφα και να
νοιώθουν όλοι και όλες καλύτερα. Τα καταγράφουμε.
- Στη συνέλευση της τάξης τα παιδιά προτείνουν σε ομάδες δραστηριότητες που τα ευχαριστούν και μπορούν να τις προτείνουν στην οικογένειά τους όταν υπάρχουν δύσκολες στιγμές π.χ. στεναχώρια, εκνευρισμός κ.λπ. Τα παιδιά αποφασίζουν με ψηφοφορία ότι οι δραστηριότητες που τους αρέσουν είναι: να πάνε μια βόλτα στο βουνό ή στη θάλασσα ή στις κούνιες, να ζωγραφίσουν μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους ή να παίξουν κάποιο παιγνίδι επιτραπέζιο ή ηλεκτρονικό, να μαστορέψουν μαζί με το μπαμπά ή τη μαμά, να μαγειρέψουν.
Εργαστήριο 4 – Το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης
- Τα παιδιά γνωρίζουν το Ναπωκάτι το κροκοδειλάκι, την ιστορία και το τραγούδι του. Συζητούν στη μεγάλη ομάδα για το δικαίωμα να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους, να ακούν με προσοχή τη γνώμη των άλλων, αλλά και να μιλούν με ευγένεια χωρίς προσβολές.
- Τα παιδιά στη μεγάλη ομάδα παίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Το παιγνίδι περιγράφει τι συμβαίνει αρκετές φορές στη ζωή αλλά και στην τάξη μας.
- Η αποστολή στην ομάδα των παιδιών είναι να τακτοποιήσουν το κουκλόσπιτο. Όμως το κάθε παιδί — αριθμός αναρωτιέται γιατί να τακτοποιήσει το ίδιο και προτείνει κάποιο άλλο παιδί – αριθμό. Στο τέλος και αφού όλα τα παιδιά έχουν αρνηθεί με έμμεσο τρόπο να συμμετέχουν στην τακτοποίηση, τα παιδιά συμπεραίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο το κουκλόσπιτο δεν έχει τακτοποιηθεί. Ο ΘΝ προτείνει στην ομάδα να τακτοποιήσουμε το κουκλόσπιτο όλοι μαζί. Η ομάδα συζητά και καταλήγει ότι αυτή είναι η σωστή απάντηση : Όλοι μαζί θα τακτοποιήσουμε.
- Μοιράζουμε αριθμούς στα παιδιά (κατά
προτίμηση με τη σειρά που κάθονται) και τους λέμε ότι όποιο παιδί ακούει τον
αριθμό του θα πρέπει να είναι έτοιμο να απαντήσει και να γίνει «μάνα». Αν ξεχαστεί και δεν απαντήσει, θα πρέπει να κάνει το
κοκοράκι. Ο πρώτος λέει την
παρακάτω φράση (που επαναλαμβάνεται από το κάθε παιδί που γίνεται
«μάνα»). «Κάποιος πρέπει να μαζέψει τα χαρτιά από τα τραπεζάκια.
Προτείνω να τα μαζέψει το …. (αναφέρει έναν αριθμό)». Το παιδί που έχει αυτόν
τον αριθμό πρέπει να απαντήσει αμέσως και να πει «Και γιατί να τα μαζέψει το
…. (λέγοντας τον δικό του αριθμό); Εγώ λέω να τα μαζέψει το …. (λέει κάποιο
άλλο)». Αφού μιλήσουν όλα τα παιδιά, το τελευταίο θα πει: «Και γιατί να
τα μαζέψει το …. (το δικό του); Εγώ λέω να τα μαζέψουμε όλες και όλοι μαζί!!!».
- Στη συνέλευση της τάξης τα παιδιά αποφασίζουν να συμμετέχουν στην παρακάτω δραστηριότητα για να κατανοήσουν τι σημαίνει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης.
- Το θέμα που χρειάζεται να αποφασίσει η ομάδα είναι: Ποιο ομαδικό παιγνίδι θα παίξουμε όλα τα παιδιά στο διάλειμμα;
- Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι προτείνει ένα παιχνίδι στην ολομέλεια της τάξης. Τα παιδιά προτείνουν: κρυφτό, και κρυφτό τέρας, κυνηγητό και κυνηγητό τέρας, νεράιδες, σπάιντερμαν και μπλακ πάνθερ.
- Τα παιδιά ψηφίζουν με σήκωμα του χεριού ποιο παιχνίδι προτιμούν, και σε δεύτερη ψηφοφορία αποφασίζουν να παίξουν το κυνηγητό τέρας.
Τα παιδιά που πρότειναν το παιγνίδι εξηγούν στην ολομέλεια τους κανόνες. Στο διάλειμμα η ομάδα μας παίζει το παιγνίδι που αποφάσισε. Και όταν γυρίσει στην τάξη συζητά για τη διαδικασία που πήραμε την απόφαση, για τη δημοκρατία και το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης.
- Κάνουμε μια συζήτηση για το δικαίωμα
στη γνώμη, προσπαθώντας να συμφωνήσουμε για τον τρόπο που θα λένε τη
γνώμη τους τα παιδιά και τον τρόπο που θα παίρνουν μαζί αποφάσεις. Αν σκοπεύουμε να πάμε μια βόλτα στο δάσος και θέλουν να παίξουν όλα μαζί ένα παιχνίδι, πώς θα διαλέξουν ποιο παιχνίδι θα παίξουν; Η τάξη χωρίζεται σε ζεύγη και κάθε δύο παιδιά συζητάνε και προτείνουν κάτι που
θεωρούν ότι είναι καλό να συμφωνήσουν όλα για τη συνέλευσή τους. Μετά από
λίγα λεπτά συζήτησης σε ζεύγη, επιλέγεται ένα παιδί που αναλαμβάνει να
συντονίσει τη συζήτηση και ρωτάει κάθε ζεύγος
να πει την ιδέα του. Σημειώνουμε τις ιδέες και στο τέλος διαβάζει
όλες τις ιδέες των παιδιών και η τάξη ψηφίζει με ανάταση χεριού για αυτές που
συμφωνούν όλα τα παιδιά.
Εργαστήριο 5 — Το δικαίωμα στην εκπαίδευση
- Τα παιδιά γνωρίζουν το Κουκουβάκου και ακούν την ιστορία και το τραγούδι του. Συζητούν στη μεγάλη ομάδα για το δικαίωμα να μαθαίνουν όπου κι αν βρίσκονται. Τα παιδιά σχολιάζουν ότι μαθαίνουν σε διαφορετικά μέρη όπως στο σπίτι, στην παιδική χαρά, στο θέατρο, στο σινεμά, όταν παίζουν, με τη μαμά και το μπαμπά, με τα αδέλφια τους, με τους θείους και τους νονούς.
- Στη μεγάλη ομάδα τα παιδιά δημιουργούν μια ιστορία με πρωταγωνιστή το Κουκουβάκου. Η μικρή κουκουβάγια επισκέπτεται διαφορετικούς τόπους και μαθαίνει κάτι καινούριο ή παθαίνει κάτι. Η ιστορία των παιδιών γίνεται μικρό βιβλίο στη βιβλιοθήκη της τάξης μας.
- Στη συνέλευση της ομάδας τα παιδιά συζητούν για τις δραστηριότητες που κάνουμε στο νηπιαγωγείο. Αποφασίζουν μετά από πρόταση των νηπιαγωγών να δημιουργήσουν την εφημερίδα με τα νέα της τάξης, για να μαθαίνουν οι γονείς τι κάνουμε στο νηπιαγωγείο. Επίσης συζητούν για το πώς μπορούν να περνούν ακόμα καλύτερα στο σχολείο. Αποφασίζουν με ψηφοφορία ότι θέλουν να παίζουν περισσότερο στην αυλή και τις γωνιές, να ζωγραφίζουν περισσότερο, να παίζουν περισσότερο θέατρο. Επιπλέον αποφασίζουν να θυμούνται και να θυμίζουν τους κανόνες της τάξης.
Εργαστήριο 6 – Τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία
- Γνωρίζουμε στην ομάδα το Μπορούλι, μια καμηλοπάρδαλη με δυσκολίες και ικανότητες. Κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και δεν βλέπει, όμως ξέρει να παίζει πιάνο και να τραγουδά. Συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή του σχολείου. Συζητάμε με τα παιδιά τί σημαίνει η λέξη αναπηρία.
- Βλέπουμε σχετικό βίντεο.
- Διαβάζουμε στη μεγάλη ομάδα την ιστορία της Φένιας (δεν βλέπει) και την ιστορία της Αργυρώς (κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο), συζητάμε και παίζουμε αισθητηριακά παιχνίδια.
- Μπήκαμε στον κόσμο της Φένιας, ενός τυφλού κοριτσιού, φορώντας μάσκες στο πρόσωπό μας.
- Παίζοντας παιχνίδια αφής, προσπαθούμε να μαντέψουμε τι αντικείμενο κρατάμε στα χέρια μας.
- Χορεύουμε σε ζευγάρια, έχοντας ο ένας από τους δύο κλειστά τα μάτια.
- Γνωρίσαμε τη γραφή των τυφλών. Είδαμε και ψηλαφίσαμε ένα βιβλίο γραμμένο σε κώδικα Braille.
- Ζητήθηκε από τα παιδιά να σκεφτούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με τις συγκεκριμένες αναπηρίες στη ζωή τους στην πόλη. Τα παιδιά συνεργαζόμενα σε ζευγάρια παρουσίασαν τις ιδέες τους και στην συνέχεια ζωγράφισαν τα εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι με αναπηρία καθώς και τον τρόπο που μπορούμε να τους βοηθήσουμε ώστε να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια.
- Τα παιδιά κάνουν έρευνα στο πεδίο στη γειτονιά, στους δρόμους γύρω από το σχολείο αν υπάρχουν ράμπες και ειδικά πεζοδρόμια για τους τυφλούς. Στη διαδρομή εστιάζουν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία. Σταθμευμένα οχήματα πάνω στο πεζοδρόμιο, κλαδιά δέντρων, κάδοι. Στην τάξη τα παιδιά χαρτογραφούν τη γειτονιά και αποφασίζουν να ζωγραφίσουν τις προτάσεις τους και να στείλουν μήνυμα στο Δήμο και στην Τροχαία ώστε να απομακρυνθούν τα εμπόδια από τους δρόμους.
20s Θεματικός Κύκλος
Φροντίζω το περιβάλλον-Δασικές Πυρκαγιές και
30s Θεματικός κύκλος:
Δημιουργώ και καινοτομώ — Εργαστήρια STEM και ρομποτικής
Τα παραπάνω εργαστήρια πλαισιώνονται από την αφήγηση της ιστορίας
«Παραμύθι χωρίς σύνορα»
Εργαστήριο 1: «Γίνε Δέντρο» σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης Ανάγνωση βιβλίου και δραματοποίηση των πληροφοριών.
- Εικαστική αναπαράσταση των δέντρων: ζωγραφική με μαρκαδόρους, με τέμπερες και κατασκευή.
Εργαστήριο 2: Εκδρομή στο δασάκι του Αγίου Νικολάου
- Δραστηριότητες: «Σιωπηλό μονοπάτι», Παρατήρηση πουλιών, Συλλογή του θησαυρού της φύσης, ομαδικά παιγνίδια.
- Εικαστική αναπαράσταση της εκδρομής: ζωγραφική και κατασκευή
Εργαστήριο 3: Έρευνα για τα ζώα που ζουν στα ελληνικά δάση
- Το κάθε παιδί επιλέγει ένα ζώο του δάσους και καλείται να βρει πληροφορίες για την τροφή του και για την φωλιά του. Τα παιδιά παρουσιάζουν την εργασία τους στη μεγάλη ομάδα. οι εργασίες των παιδιών δημιουργούν ένα βιβλίο για τα ζώα που ζουν στα ελληνικά δάση.
Εργαστήριο 4: «Παραμύθι χωρίς σύνορα»
- Τα δέντρα — ζωγραφιές των παιδιών δημιουργούν το δάσος — σκηνικό που εξελίσσεται το «παραμύθι χωρίς σύνορα». Αφήγηση στη μεγάλη ομάδα των 2 πρώτων επεισοδίων του παραμυθιού. Δραματοποίηση.
- Τα παιδιά φτιάχνουν βραχιολάκια με το ζώάκι που αγαπούν.
Τα παιδιά κατασκευάζουν κορώνες μάσκες και συμμετέχουν στο συμβούλιο των ζώων για να αποφασίσουν αν πρέπει να τιμωρηθεί ο κάστορας για την απρόσεκτη συμπεριφορά του που έγινε αιτία να τραυματιστεί ο τρυποκάρυδος. Κάνουμε ψηφοφορία.
Εργαστήριο 5: «Η μεγάλη φωτιά»
- Αφήγηση στη μεγάλη ομάδα του 3 ου επεισοδίου. Το δάσος πιάνει φωτιά. Τα παιδιά συζητούν για τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιάς στο δάσος, περιγράφουν τα συναισθήματα των ζώων και τα δικά τους ως παρατηρητές. Ζωγραφίζουν με κάρβουνο και τέμπερες το καμμένο δάσος. Καλούν την πυροσβεστική για να σβήσει τη φωτιά και δημιουργούν μια αφίσα ευαισθητοποίησης για τα δάση που καίγονται.
- Για κάθε επεισόδιο φτιάχνουμε βιβλίο με τις ζωγραφιές των παιδιών
Εργαστήριο 6: «Φτιάχνοντας μια βάρκα για να σωθούν» (STEM)
- Ανάγνωση στη μεγάλη ομάδα του 40u επεισοδίου του παραμυθιού. Τα ζώα αποφασίζουν να συνεργαστούν και να κατασκευάσουν μία σχεδία — βάρκα για να φύγουν μακριά από το δάσος που καίγεται. Τα παιδιά αποφασίζουν να βοηθήσουν τα ζώα. Σε μια λεκάνη με νερό τα παιδιά δοκιμάζουν ποια υλικά βυθίζονται και ποια επιπλέουν. Τα παιδιά παρατηρούν και περιγράφουν εικόνες που παρουσιάζουν σχεδίες. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και με ξύλινα τουβλάκια, με lego ή με φυσικά υλικά κατασκευάζουν τη σχεδία
- Το βιβλίο του 4ου επεισοδίου
Εργαστήριο 7 Stem:
Τα ζώα με τη σχεδία φεύγουν από το δάσος που καίγεται με τη σχεδία που έχουν φτιάξει, ταξιδεύουν για μέρες και στο τέλος φτάνουν σε ένα τροπικό νησί . Γνωρίζουν τη μαϊμού, τον ελέφαντα και το λιοντάρι, βοηθούν ο ένας τον άλλον και χτίζουν τα καινούρια τους σπίτια.
Τα παιδιά ακολουθώντας τα ζώα της ιστορίας γνωρίζουν το τροπικό δάσος μέσα από βίντεο και βιβλία. Κατασκευάζουν ένα κολάζ που αναπαριστά τα τρία επίπεδα του τροπικού δάσους και της ζωής σε κάθε επίπεδο.
Εργαστήριο 8 Stem-Ρομποτική
Τα παιδιά χρησιμοποιώντας κομμάτια από χαρτόκουτα, χαρτί κανσόν και πλαστελίνη δημιουργούν τη μακέτα του τροπικού δάσους και τις φωλιές των ζώων. Οι κατασκευές τους δημιουργούν την πίστα -χάρτη του τροπικού δάσους. Η μελισσούλαbee-bot κινείται στο τροπικό δάσος και ανακαλύπτει τις φωλιές των ζώων.
Εργαστήριο 9 Stem:
Τα ζώα στο τροπικό δάσος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού και τροφής. Αποφασίζουν μετά από πρόταση του κάστορα να χτίσουν ένα φράγμα ώστε να έχουν νερό και να σκάψουν αυλάκια για να ποτίζονται τα δέντρα του δάσους για να έχουν φαγητό. Τα παιδιά παρακολουθούν σε βίντεο τον κάστορα να χτίζει τη φωλιά του, και βίντεο για το φράγμα του Μαραθώνα. Τα παιδιά κατασκευάζουν το φράγμα και τα αυλάκια στη μακέτα, χρησιμοποιώντας ξύλα, πηλό και πλαστελίνη.