Εργαστήρια δεξιοτήτων
2025-2026
1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Ευ Ζην, Ψυχική Υγεία
« Καλώς ήλθες στο κόσμο που μπορείς»
Το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων για την νέα μας σχολική χρονιά είχε τίτλο
«Καλώς ήλθες στον κόσμο που μπορείς» και στόχο είχε τα παιδιά να αντιληφθούν τη μοναδικότητα τους ,τα συναισθήματα τους αλλά ταυτόχρονα την ανάγκη τους να ανήκουν σε μια ομάδα με τα μέλη της οποίας να ενώνονται με κοινά στοιχεία (συμβόλαιο τάξης, κοινούς κανόνες συμπεριφοράς, κοινούς στόχους, συνεργασία ,σεβασμό και αποδοχή των μελών της νέας ομάδα).
Οι μαθητές μέσα από ποικίλες οργανωμένες δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να δημιουργήσουν τις βάσεις για μια δυνατή ομάδα , να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να μάθουν να αναγνωρίζουν και να ¨αγκαλιάζουν¨ τα συναισθήματα τους. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο προσεγγίσαμε τις έννοιες της ενσυναίσθησης και την σπουδαιότητα να μπαίνουμε στην θέση του άλλου.
2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ
«Τα Δικαιώματα των Παιδιών»
Στο πλαίσιο του 2ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, γνωρίσαμε και συζητήσαμε τα Δικαιώματα των Παιδιών, μαθαίνοντας ότι κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο έχει δικαίωμα στην αγάπη, την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την ελευθερία να εκφράζεται και να παίζει.
Η προσέγγιση έγινε με ποικίλους, δημιουργικούς τρόπους που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ουσιαστικά αλλά και βιωματικά τις έννοιες:
- Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο και συζητήσαμε πάνω σε όσα είδαμε.
- Διαβάσαμε παιδικά βιβλία που μιλούν για τη φροντίδα, την ισότητα και τον σεβασμό.
- Τραγουδήσαμε χαρούμενα τραγούδια για τα δικαιώματα.
- Παίξαμε παιχνίδια ρόλων, μαθαίνοντας πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να σεβόμαστε τους άλλους.
- Δημιουργήσαμε όμορφες εικαστικές εργασίες και αφίσες που αποτυπώνουν τα δικαιώματά μας με χρώματα και φαντασία.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, τα παιδιά κατανόησαν ότι τα δικαιώματα ανήκουν σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, και ότι η αγάπη, ο σεβασμός και η συνεργασία κάνουν την ζωή πιο όμορφη και δίκαιη!
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞIΟΤΗΤΩΝ
2024-2025
“ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ”
Θεματική ενότητα : Φροντίζω το περιβάλλον –
Οικολογία παγκόσμια Τοπική και Φυσική Κληρονομιά
Μέσα από το εργαστήριο δεξιοτήτων ¨ Αγαπώ το Δάσος και το προστατεύω¨ οργανώθηκαν δραστηριότητες που σκοπό είχαν :
- Να κατανοήσουν οι μαθητές την ανεκτίμητη συμβολή του δάσους στη ζωή του ανθρώπου.
- να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το δασικό οικοσύστημα και τους κινδύνους που το απειλούν.
- Να συνειδητοποιήσουν της προσωπικής μας ευθύνης για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς,
- Να μάθουν ζώα που μένουν στο δάσος καθώς και είδη δέντρων και φυτών.
Να πληροφορηθούν για τα δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα.
“EΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ”
Θεματική ενότητα : Ενδιαφέρομαι και ενεργώ κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη.
Σκοπός του εργαστηρίου δεξιοτήτων εθελοντισμός ήταν να αντιληφθούν τα παιδιά την έννοια του εθελοντισμού και της προσφοράς και να διαμορφώσουν θετική στάση σε θέματα ενεργού πολίτη, εθελοντισμού και φιλανθρωπίας.
Έτσι οι μαθητές :
- ενημερωθήκαν για εθελοντικές δράσεις και ενέργειες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα,
- εξέφρασαν προσωπικές τους εμπειρίες , σκέψεις γύρω από εθελοντικές δράσεις που είτε συμμετείχαν είτε γνώριζαν,
- αποκρυπτογραφήσαν μηνύματα αφισών και δημιούργησαν τις δίκες τους αφίσες για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα,
- επεξεργάστηκαν και δραματοποίησαν παραμύθια βασισμένα στην έννοια της προσφοράς και της καλοσύνης,
- αντιλήφθηκαν ό,τι υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν καθημερινά να δείξουν ότι νοιάζονται, βοηθούν και ακούν τους άλλους μέσα και έξω από το σχολείο και σε συνεργασία με την οικογένεια τους παρουσιάσαμε τις δικές τους πράξεις καλοσύνης μέσα από τους φωτεινούς μας ήλιους,
- δημιουργήσαν τον θεσμό του εθελοντή στο σχολείο μας που καθημερινά βοηθά όσους συμμαθητές τους χρειάζονται κάποια βοήθεια,
- εμπνευστήκαν από έργα καλλιτεχνών με θέμα την αλληλεγγύη και δημιούργησαν τα δικά τους.
“ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ” Θεματική Ενότητα: Ζω καλυτέρα – Ευ ζην
Μέσα από το εργαστήριο δεξιοτήτων « Εγώ είμαι Εγώ» οργανώθηκαν δραστηριότητές που σκοπό είχαν:
-να ενισχυθεί η αυτογνωσία και η αυτοπεποίθησή των παιδιών ,
-να αντιληφθούν την μοναδικότητα τους τόσο ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση όσο και ως προς τα συναισθήματα, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους,
-να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές με τους γύρω τους και να μάθουν να τις σέβονται ,
– να μιλήσουν για τον εαυτό τους, την οικογένεια τους και σε συνεργασία με τους γονείς να μας παρουσιάσουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2023-2024
“STEM ΚΑΙ Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ” ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Αρχικά δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη:
Έπειτα γνωρίσαμε μέσα από βίντεο και εποπτικό υλικό την κίνηση της Γης, πώς δημιουργείται η εναλλαγή ημέρας/νύχτας, οι εποχές αλλά και τις φάσεις της Σελήνης. Ολοκληρώσαμε τη συγκεκριμένη θεματική με το πείραμα με το κερί και την υδρόγειο σφαίρα, μέσα από το οποίο τα παιδιά κατανόησαν την εναλλαγή ημέρας/νύχτας.
Με τη βοήθεια της μελισσούλας (beebot) εξασκηθήκαμε στο να μάθουμε καλύτερα τους πλανήτες αλλά και να χρησιμοποιήσουμε οδηγίες προσανατολισμού μέσα από τη ρομποτική.
Τέλος με πολύ ενθουσιασμό φτιάξαμε τους δικούς μας πυραύλους και είμαστε έτοιμοι γίνουμε αστροναύτες και να ονειρευτούμε το δικό μας ταξίδι στο διάστημα!!!
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:EΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ.
« Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο»
Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει τον σεβασμό στον Εαυτόν και στον Άλλον καθώς και την έννοια και την αξία της διαφορετικότητας ως κάτι ξεχωριστό και πολύτιμο στο σχολικό περιβάλλον. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες , ανάγνωση παραμυθιών, επεξεργασία έργων τέχνης, δραματοποιήσεις, ατομικές και ομαδικές κατασκευές, φύλλα εργασίας και θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά κατανόησαν την αξία της ισότητας και του αλληλοσεβασμού. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την δημιουργία μιας αφίσας από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς εμπνευσμένη από ένα παραμύθι που επεξεργαστήκαμε κατά την διάρκεια του προγράμματος.
“Τον ΚΟΚ τον αγαπώ με ασφάλεια κυκλοφορώ” του Θεματικού Κύκλου “Ζω καλύτερα-Ευ ζην”.
Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος για την Οδική Κυκλοφορία και Ασφάλεια ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί, να κατανοήσουν τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς και να αναπτύξουν δεξιότητες ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων του δρόμου. Η Κυκλοφοριακή Αγωγή αποτελεί μία από τις κύριες στρατηγικές της οδικής ασφάλειας και ανήκει στα τέσσερα Ε: Education (Εκπαίδευση), Enforcement (Επιβολή), Engineering (Μηχανική), Emergency Systems (Συστήματα Έκτακτης Ανάγκης). Τα παιδιά κυκλοφορούν στον δρόμο ως πεζοί, ως επιβάτες αλλά και ως οδηγοί. Για αυτό πρέπει να τα βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται και να εξοικειωθούν με τους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από το εν λόγω εργαστήρι δεξιοτήτων, όπως π.χ. τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν τα παιδιά, φωτογραφίες από κατασκευές , ομαδικές εργασίες και δράσεις διάχυσης.
Eργαστήρια δεξιοτήτων στον ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ “Δημιουργώ και Καινοτομώ”. Τίτλος : “Μικροί Μετεωρολόγοι” 1o & 2o Τμήμα (Κεντρικό κτήριο)
Κλείσιμο 2ου Εργαστηρίων Δεξιοτήτων-
“Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”:
“Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική!“
Τελική εργασία ανασκόπησης και διάχυσης.
Γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα
Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων “Γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα” ανακαλύψαμε το ανθρώπινο σώμα μέσα από εποπτικό υλικό στο διαδραστικό πίνακα και σε βιβλία και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον ομαδικό μας εαυτό. Σχεδιάσαμε το περίγραμμα του ανθρώπινου σώματος με το σώμα ενός παιδιού. Έπειτα επιλέγοντας από το διαδίκτυο φωτογραφίες μελών ανθρώπινου σώματος δημιουργήσαμε το κολλάζ του ομαδικού μας εαυτού.
Στη συνέχεια γνωρίσαμε τα ηλικιακά στάδια του ανθρώπου. Τα παιδιά μέσα από εικόνες βρήκαν σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκουν τα ίδια όπως και τα μέλη της οικογένειας τους. Αφού ζωγράφισαν πως φαντάζονται τον εαυτό τους σε μεγαλύτερη ηλικία, παίξαμε ένα παιχνίδι σειραθέτησης όπου έπρεπε να τοποθετήσουν στη σωστή σειρά όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ανάμεσα σε άλλα μάθαμε για τις αισθήσεις αλλά και για τα μέρη του προσώπου μας. Με ένα παζλ προσώπου, δημιουργούσαμε μια αστεία σύνθεση, επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικά μέρη προσώπου.
































































