“Η θάλασσα είναι ζωή”

1Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων1

Θεματική: Φροντίζω το περιβάλλον

Υποθεματική:

Οικολογική Συνείδηση, Αειφόρος Ανάπτυξη, Κλιματική Αλλαγή

Τίτλος: «Παιδική HELMEPA – Η θάλασσα είναι ζωή»

1ο εργαστήριο:

Tα προσδοκώμενα αποτελέσματα του εργαστηρίου ήταν, να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του οικοσυστήματος, να γνωρίσουν τα οικοσυστήματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα, να μάθουν να παρατηρούν, να συλλέγουν, να καταγράφουν πληροφορίες και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Έτσι, παρακολουθήσαμε βίντεο στην εφαρμογή youtube με τον κύριο Binocs ο οποίος μας εξήγησε τι ακριβώς εννοείται ως οικοσύστημα. Στη συνέχεια, συζητήσαμε για τα δικά μας οικοσυστήματα και τα αντιπαραβάλαμε με άλλα οικοσυστήματα κάνοντας και επισκέψεις- παρατηρήσεις που πρόσφεραν βιωματική διάσταση στο θέμα. Είδαμε όλα τα είδη των οικοσυστημάτων και δημιουργήσαμε κολά.Τέλος, παίξαμε παιχνίδι στην πλατφόρμα wordwall για να εμπεδώσουμε τις γνώσεις μας στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

2ο εργαστήριο:

Σε αυτό το εργαστήριο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ήταν, να καταλάβουν οι μαθητές ότι επικρατούν διαφορετικές συνθήκες στα διάφορα βάθη της θάλασσας και ότι ο κάθε θαλάσσιος οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες συνθήκες. Διαβάσαμε λοιπόν το βιβλίο «Ταξίδι στα βάθη των Ωκεανών» του Timothy Knapman σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Λέτσα και πήραμε συνέντευξη από ένα γιγάντιο καλαμάρι σημειώνιντας όλα όσα βλέπει καθώς ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας. Αποδελτιώσαμε ττη συνέντευξη καταγράφοντας τις υδάτινες ζώνες σε χαρτόνια διαβαθμίσεων του μπλε με εικόνες από το ίδιο το βιβλίο. Τέλος, δημιουργήσαμε ατομικά φινιστρίνια με εικόνα των θαλάσσιων ζωνών.

3ο εργαστήριο:

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του εργαστηρίου αυτού ήταν, να γνωρίσουν οι μαθητές τους διαφορετικούς τύπους εμπορικών πλοίων και τα κύρια μέρη τους, να κατανοήσουν τη χρησιμότητα των πλοίων στη μεταφορά αγαθών παγκοσμίως και να εξοικειωθούν με τη ναυτική ορολογία. Διαβάσαμε το γράμμα ενός καπετάνιου που περιλαμβάνει ναυτικές ορολογίες. Σημειώσαμε τις άγνωστες λέξεις σε έναν πίνακα και προσπαθήσαμε  να βρούμε τι σημαίνουν από τα όσα διαβάσαμε στο γράμμα Βρήκαμε τα είδη των πλοίων που αναφέρονται και συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας. Τέλος, παίξαμε  το διαδικτυακό παιχνίδι «Ναυτική Ορολογία».

4ο εργαστήριο:

Το εργαστήριο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσουν οι μαθητές ότι οι θάλασσες μπορούν να μας προσφέρουν ενέργεια με πολλούς τρόπους, να μάθουν τι είναι «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και ποια η εφαρμογή τους στη θάλασσα και τη ναυτιλία. Παρακολουθήσαμε βίντεο στην εφαρμογή youtube, τα οποία αναλύουν την έννοια της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και προσπαθήσαμε να πειραματιστούμε με την κινητική ενέργεια που προκύπτει από την κίνηση του νερού.

5ο εργαστήριο:

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του εργαστηρίου αυτού ήταν, να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή και να γνωρίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο κόσμο. Παράλληλα, στόχευε στο να γίνουν οι μαθητές φορείς μηνυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική τους κοινωνία. Έτσι, παρακολουθήσαμε βίντεο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παίξαμε το παιχνίδι του θερμοκηπίου και διαβάσαμε το βιβλίο «365 Πιγκουίνοι» του JeanLuc Fromental. Στη συνέχεια, παίξαμε παιχνίδια για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ζωγραφίσαμε τη γη χωρίς πάγους στην εφαρμογή Tux paint και πειραματιστήκαμε με τους πάγους που λιώνουν και με τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τέλος, κατασκευάσαμε την αφίσα της κλιματικής αλλαγής.

6ο εργαστήριο:

Σε αυτό το εργαστήριο, αναμέναμε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι οι λύσεις των προβλημάτων των θαλασσών δεν έρχονται μόνο από τις κυβερνήσεις και να κατανοήσουν το ρόλο τους ως παγκόσμιοι πολίτες απέναντι στις ανάγκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Παράλληλα αναμέναμε να γίνουν οι μαθητές φορείς μηνυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική τους κοινωνία. Ξεκινήσαμε λοιπόν με την ανάγνωση του βιβλίου «η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Συνεχίσαμε με το παιχνίδι «Ψάρεµα Σκουπιδιών» και έπειτα δημιουργήσαμε ένα ποίημα για την προστασία της Θάλασσας. Τέλος, με μεγάλη χαρά αναρτήσαμε τις αφίσες μας σε καταστήματα της περιοχής.



Λήψη αρχείου

Τρέφομαι σωστά, τον κ. Υγιεινούλη ακολουθώ πιστά!

Ακόμη ένα εργαστήριο ολοκληρώθηκε και σας το παραδίδουμε για να απολαύσετε τις δημιουργίες και τα πεπραγμένα μας! Φυσικά, ένα εργαστήριο με τίτλο “Σώμα Γερό και Μυαλό Δυνατό ” δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τις επισκέψεις μας στους επαγγελματίες των Φερών που καταπιάνονται με τη Διατροφή. Έτσι, φτάσαμε στη Φάρμα “Βήρα” του κυρίου Καπούτση και των θυγατέρων του οι οποίοι με μεράκι παράγουν βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα απο τα δικά τους ζώα και στην Πιτσαρία-Εστιατόριο Τέσσερις Εποχές του αγαπητού κυρίου Τερζόπουλου που χάρισε στα παιδιά μοναδικές στιγμές ….masterclass και πολλές εκπλήξεις. Σας ευχαριστούμε απο καρδιάς για τα ερεθίσματα και τις βιωματικές εμπειρίες μάθησης που μας χαρίσατε!

1

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

<< Τρέφομαι σωστά, τον κ. Υγιεινούλη ακολουθώ πιστά! >>

Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου ήταν  αρχικά η γνωριμία των πιο σημαντικών ομάδων τροφών, της έννοιας της ισορροπημένης διατροφής και της σημασίας της για τη ζωή μας, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στη λεγόμενη Μεσογειακή Πυραμίδα και στην εννοιολογική αποσαφήνιση της κατανομής των τροφών σε αυτή. Επιπλέον, μέσα από στοχευμένες δράσεις, αξιοποίηση διδακτικών σεναρίων και υιοθετώντας σύγχρονες διδακτικές πρακτικές για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, επιδιώχθηκε μια διαπολιτισμική προσέγγιση των διατροφικών συνηθειών. Με δεδομένο ότι η διατροφή αποτελεί, σύμφωνα με την πυραμίδα του Maslow, μία από τις βασικότερες ανάγκες επιβίωσης και βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας, ένας επιπλέον στόχος των εργαστηρίων ήταν  η κατανόηση της άμεσης σχέσης της ποιότητας της διατροφής με την ποιότητα ζωής μας και τη συνολική σωματική και ψυχική μας ευεξία και πληρότητα. Η προσέγγιση της θεματικής ήταν κατά κύριο λόγο διαθεματική και έγινε  προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτή όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Νηπιαγωγείου (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικό και Ανθρωπογενές περιβάλλον, Πληροφορική).

Στο πρώτο εργαστήριο  οι μαθητές μας γνώρισαν τις βασικές κατηγορίες τροφίμων καθώς και μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη τροφών που ανήκουν σε αυτές. Κατανόησαν   την ιδιαίτερη σημασία τους για την σωματική μας αλλά και την πνευματική μας υγεία και  συνειδητοποίησαν τον τρόπο που η σωστή διατροφή συνδέεται με τη συνολική μας ευεξία. Ενδεικτικές δραστηριότητες:

1η  δραστηριότητα: να γνωρίσουν τις βασικές κατηγορίες τροφών με αξιοποίηση σχετικών βίντεο, παρουσίασης διαφανειών και εποπτικού υλικού.

 2η  δραστηριότητα: να κατανοήσουν τη σημασία της λεγόμενης ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού .

Στο δεύτερο εργαστήριο οι μαθητές μας γνώρισαν την Μεσογειακή πυραμίδα της Διατροφής και εξοικειώθηκαν με τις κατηγορίες τροφίμων που συναποτελούν τα επιμέρους τμήματα της πυραμίδας.

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

1η δραστηριότητα: διδακτική αξιοποίηση σχετικού βίντεο και πίνακα αναφοράς.

2η  δραστηριότητα: χωρίσαμε τις τροφές στις επιμέρους κατηγορίες και φιλοτεχνήσαμε τις δικές μας πυραμίδες.

3η δραστηριότητα: το υγιεινό μας κολατσιό (κατασκευή)

Στο τρίτο εργαστήριο διαπιστώσαμε ποιες τροφές μας κάνουν καλό και ποιες όχι (υγιεινές-ανθυγιεινές τροφές).

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

1η  δραστηριότητα: διαβάσαμε το παραμύθι << ο παππούς Ιπποκράτης και η μαγική συνταγή>>

2η δραστηριότητα: τι περιέχει το πιάτο της υγιεινής διατροφής; (κατασκευή)

3η δραστηριότητα: δημιουργήσαμε το δικό μας τραγούδι με τα ναι και τα όχι της σωστής διατροφής. (παραλλαγή του γνωστού τραγουδιού <<λέμε ναι…>> του Λουκιανού Κελαηδόνη)

Στο τέταρτο  εργαστήριο Οι ντετέκτιβ γνωρίζονται και προετοιμάζονται.

Η εκπαιδευτικός ενημέρωσε ότι στο e-mail του σχολείου ήρθε ένα μήνυμα από το ντετέκτιβ Βανς, ο οποίος ζητάει τη βοήθειά τους στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Για να τον βοηθήσουν έγιναν    ντετέκτιβ(σε ζευγαράκια) και αναζήτησαν  στοιχεία. Για κάθε αποστολή/γρίφο που επιλύαν  κέρδιζαν  ένα γράμμα, προκειμένου να ανακαλύψουν τι προσφέρουν η διατροφή και άσκηση στον άνθρωπο (ΥΓΕΙΑ).

Σε αυτό  μας βοήθησε  και η beebot.

Στο πέμπτο εργαστήριο τα παιδιά με την βοήθεια των εκπαιδευτικών έφτιαξαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι, για την υγιεινή διατροφή. Ποιος θα είναι ο νικητής;

Στο έκτο εργαστήριο αναφερθήκαμε στην πυραμίδα  της άσκησης και στα οφέλη της για την υγεία μας.

Επισκεφτήκαμε τη Κτηνοτροφική μονάδα παραγωγής βιολογικών τυροκομικών προϊόντων «Βήρα Φάρμα». Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις, είδαμε τα ζωάκια ,και ενημερωθήκαμε   για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών και το δικό της τυροκομείο για την παραγωγή βιολογικής φέτας,  την οποία την δοκιμάσαμε κιόλας.

Στο έβδομο εργαστήριο : οι μαθητές γνώρισαν τις βασικές κατηγορίες βιταμινών και σε ποια τρόφιμα περιέχονται και κατανόησαν τη σημασία των βιταμινών στην καλή υγεία του οργανισμού μας

 Ενδεικτικές δραστηριότητες:

1η δραστηριότητα: αξιοποίηση σχετικών βίντεο, παρουσίασης διαφανειών και εποπτικού υλικού.

2η δραστηριότητα: ακούσαμε το τραγούδι <<Οι βιταμίνες>> και μάθαμε τι φρούτα περιέχει ένας υγιεινός χυμός.

3η δραστηριότητα: μάθαμε ποια είναι τα φρούτα της Άνοιξης  και παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια με κάρτες.

Στο όγδοο εργαστήριο πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πιτσαρία 4 εποχές όπου οι μαθητές, αφού

κατηγοριοποίησαν τα υλικά σε υγιεινά και ή υγιεινά, γνώρισαν τα στάδια

παραγωγής μίας πίτσας,έφτιαξαν τη δική τους με υλικά που μας δόθηκαν και τη γεύτηκαν στο σπίτι!