Διακρίναμε εικόνες τροφίμων σε νηστίσιμες και αρτύσιμες και παίξαμε παιχνίδι φωνολογικής επίγνωσης στρώνοντας το πικ νικ της Σαρακοστής.
Γνωρίσαμε το ελληνικό έθιμο της κυρα- Σαρακοστής και φτιάξαμε τις δικές μας Σαρακοστές με αλατοζύμη.
Επίσης ζωγραφίσαμε την δική μας Σαρακοστή.
Είδαμε εικόνες και βίντεο από το αντίστοιχο έθιμο της Vella Quaresma στην Ισπανία και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές με τη δική μας κυρά- Σαρακοστή. Μεγάλη έκπληξη ήταν για εμάς η επίσκεψη της Vella Quaresma στην τάξη μας, η οποία έπαιξε παιχνίδια μαζί με τα παιδιά.
Εμπνευστήκαμε από τον πίνακα ζωγραφικής του Σπύρου Βασιλείου με τίτλο ” Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας” και φτιάξαμε κολάζ πάνω στον πίνακα με νηστίσιμα φαγητά.
Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε δύο ακόμη πίνακες, αυτή τη φορά,του ζωγράφου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με τίτλο “Το μεγάλο τοπίο της Ύδρας” και “Χαρταετοί στην Ακρόπολη”, τους οποίους απλοποιήσαμε, αναδημιουργήσαμε, και βάψαμε με χρώματα της επιλογής μας.
Διαβάσαμε την ιστορία “Το καλάμι που ονειρευόταν να πετάξει” και στη συνέχεια αποτυπώσαμε ζωγραφικά το όνειρο του καλαμιού.
Φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς και χορέψαμε μαζί τους ακούγοντας τη μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη ” Χαρταετοί”. Τέλος, φτιάξαμε όλοι μαζί έναν ομαδικό χαρταετό αφιερωμένο στην ειρήνη.
Κάναμε ομαδική εργασία, αφήνοντας τους χαρταετούς μας να πετάξουν και σκεφτήκαμε τι μπορούμε να φτιάξουμε από τον ρόμβο ενός χαρταετού.
Συνεχίζοντας με τους χαρταετούς, παρακολουθήσαμε τις ρίζες του εθίμου που ξεκινά απο την Κίνα και αφού παρακολουθήσαμε βίντεο με παλιούς και σύγχρονους Χαρταετούς-Δράκους, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε τους δικούς μας πρωτότυπους και σίγουρα νικητές στο μέγεθος, Χαρταετούς-Δράκους!
Την Τσικνοπέμπτη ντυθήκαμε μάγειρες και φτιάξαμε το δικό μας μπάρμπεκιου με λαχταριστά κρέατα.
Επίσης φτιάξαμε καπέλα ινδιάνων και χορέψαμε σαν τους μικρούς ινδιάνους.
Διαβάσαμε το παραμύθι ” Ο Αρλεκίνος” της Ζωρζ Σαρή και ταξιδέψαμε νοερά στη Βενετία για να γνωρίσουμε το καρναβάλι που γίνεται εκεί. Παίξαμε ψυχοκινητικό παιχνίδι μίμησης κινήσεων με καρτέλες των ηρώων του παραμυθιού.
Βάλαμε τις εικόνες του παραμυθιού σε σωστή χρονική ακολουθία και κατασκευάσαμε γαντόκουκλες του Αρλεκίνου.
Τέλος φτιάξαμε τον μικρό Αρλεκίνο και το καπέλο του
Μάθαμε το παιχνιδοτράγουδο του κλόουν και το εικονογραφήσαμε.
Ζωγραφίσαμε τον δικό μας αστείο κλόουν έτσι όπως τον φαντάστηκε ο καθένας. Ακόμη παίξαμε ντόμινο με κλόουν.
Κατασκευάσαμε τη στολή και τα αξεσουάρ του κλόουν και φυσικά μεταμφιεστήκαμε και οι ίδιοι σε κλόουν.
Με αφορμή την ιστορία του Τίτο, του κλόουν που έχασε τη μύτη του, γνωρίσαμε τα σχήματα. Αντιστοιχίσαμε τα σχήματα με το όνομά τους και συμπληρώσαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου με σχήματα και χρώματα.
(Ευχαριστούμε θερμά τη συνάδελφο Λίτσα Γέραλη για το παιδαγωγικό υλικό που μας παραχώρησε)
Ακόμη ετοιμάσαμε μάσκες και γίναμε κουνελάκια, λιοντάρια, γατούλες spiderman και…μύγες ….ενώ δεν ξεχάσαμε να στολίσουμε και το σχολείο μας!
Με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου που έπαιξε με τη γλώσσα μας και συγκεκριμένα το -ου, κατασκευάσαμε στολή και γίναμε η “Μύγα με τακούνια που γαργαλάει δυό ρουθούνια”
Παρατηρήσαμε τον πίνακα ζωγραφικής ενός ακόμη Έλληνα ζωγράφου, του Νότη Ξάνθη με τίτλο “Απόκριες στην Αθήνα” και σε φύλλο εργασίας συμπληρώσαμε όσα στοιχεία του καρναβαλιού, είχαν αφαιρεθεί κρυφά.
Μεταμφιεστήκαμε σε φλαμίνγκο και δράκους και στο αποκριάτικο πάρτυ του σχολείου μας διασκεδάσαμε ντυμένοι μασκαράδες, χορεύοντας και παίζοντας ψυχοκινητικά παιχνίδια.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή