Διατροφή και περιβάλλον : «Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στην υγιεινή διατροφή»
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης.
Σε μια εποχή όπου οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας ωθούν την πλειονότητα των οικογενειών να καταναλώνουν τυποποιημένες τροφές, χωρίς ταυτότητα και με αμφίβολη διατροφική αξία, κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευση και η πραγματική επαφή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία με την ισορροπημένη διατροφή, τη γαστρονομική ιστορία του τόπου τους, τη διατροφική αξία τωννπροϊόντων που παράγει και τις βασικές διατροφικές συνήθειες και εναλλακτικές που μπορούν εύκολα να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους βελτιώνοντάς την.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμβάλει στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη των διδακτικών στόχων του Προγράμματος Σπουδών στον τομέα της βιωματικής, ανακαλυπτικής μάθησης όσον αφορά τη θεματική “Μαθήματα ζωής και αγωγής της υγείας” εκπαιδεύοντας οι μαθητές/τριες στο ζωτικής σημασίας θέμα της υγιεινής ζωής και διατροφής.
Το πρόγραμμα ακολουθεί την βιωματική, εργαστηριακή μεθοδολογία χρησιμοποιώντας μια σειρά από εργαλεία της βιωματικής εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα την ομαδική και συνεργατική μέθοδο, το παιχνίδι, εργαστήρια χειρονακτικών κατασκευών, θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδια ρόλων, κινητικές δραστηριότητες, συζήτηση σε κύκλο, συμπεριληπτικές δράσεις. Επίσης, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ολιστική προσέγγιση της προσωπικότητας των παιδιών και των δεξιοτήτων τους. Διαμέσου των εργαστηρίων που προτείνονται,
προάγουμε τη συλλογική μάθηση αντί για την ατομική και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου όπου κάθε παιδί θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, καλλιεργώντας έτσι τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
– Γνωριμία με την υγιεινή διατροφή και την πυραμίδα ισορροπημένης διατροφής
– Ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατανάλωση τοπικών και εποχιακών προϊόντων.
– Ομαδικές δραστηριότητες και λήψη συλλογικών αποφάσεων.
– Σταδιακή μεταβολή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.