Την φετινή σχολική χρονιά, ως επισήμως ένα από τα πιστοποιημένα και βραβευμένα etwinning σχολεία, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας έργο μαζί με αγαπημένους συνεργάτες. Μαζί με το 4ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων και άλλα 7 νηπιαγωγεία από την Εύβοια και την Αθήνα δημιουργήσαμε την ομάδα “Μαζί στην Χαρά” και αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα συνεργατικό έργο που θα ασχολιόταν με τα συναισθήματα μέσα από τη τέχνη και τα παραμύθια. Μετά από συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων καταλήξαμε να ονομάσουμε την ομάδα “Μαζί στην Χαρά” με σκοπό αφού γνωρίσουμε όλα τα συναισθήματα να εστιάσουμε στα θετικά που θα μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.
Το πρόγραμμα κράτησε από τον Δεκέμβριο του 2024, έως και τον Μάρτιο ή και Απρίλιο για κάποια σχολεία.
ΔΡΑΣΕΙΣ
1.Ας γνωριστούμε
Γνωριμία των εκπαιδευτικών και των σχολείων μεταξύ τους μέσα από ένα padlet
https://padlet.com/svascania/my-supercalifragilisticexpialidocious-padlet-yfyxfmfeq79joxs0
- Φτιάχνουμε το λογότυπό μας
Το κάθε νηπιαγωγείο αναλαμβάνει ένα γράμμα από το λογότυπό μας να το διακοσμήσει με όποια τεχνική ζωγραφικής θέλει. https://www.canva.com/design/DAGYQa3rCGQ/EP-UrShBTSEW9m-OpJIWnA/edit
- Τίτλος της Δραστηριότητας:
“Το Δέντρο της Αγάπης και της Χαράς”
Συνεργατικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν κάρτα
- “Με ένα βιβλίο στέλνω ευχές και φως”
Συμμετοχή σε δράση της ELNIPLEX
Κάθε σχολείο συμμετέχοντας στην δράση έκανε ανταλλαγή βιβλίων μεταξύ των παιδιών, αλλά και μεταξύ των νηπιαγωγείων ανά ζευγάρια αντάλλαξαν ενδεικτικά ένα βιβλίο, μαζί με μία κάρτα.
Συμμετοχή στην δράση της ELNIPLEX
5. Μιλάω για την γέννηση μέσα από έναν πίνακα ζωγραφικής
Το κάθε σχολείο γράφει το όνομά του σε μια αλυσίδα και προκαλεί το επόμενο να μιλήσουν για την γέννηση του Χριστού μέσα από την ανάλυση ενός πίνακα ζωγραφικής με θέμα την γέννηση.
Τα παιδιά χρησιμοποιώντας την ρουτίνα σκέψης “Τι βλέπω, τι σκέφτομαι, τι αισθάνομαι” απαντούν στις ερωτήσεις καθώς βλέπουν τον πίνακα και οι απαντήσεις καταγράφονται.
6. Προσφορά αγάπης
Αποφασίζουμε στα πλαίσια των εορτών να δείξουμε την καλοσύνη μας και να προσφέρει το κάθε σχολείο όπου θέλει τρόφιμα ή ότι άλλο θέλει.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Το κάθε νηπιαγωγείο διαβάζει ένα βιβλίο για να ξεκινήσει το θέμα με τα συναισθήματα και το αναλύει βρίσκοντας τα συναισθήματα που αναδεικνύονται
Το κάθε σχολείο θα ανεβάσει μία φράση από το κάθε ΄παρακάτω συναίσθημα και μία απάντηση
και φτιάχνεται το αντίστοιχο βίντεο…
10. Συναισθήματα και επιλογές Ανά τρία σχολεία αναλαμβάνουν να ασχοληθούν με ένα από τους 3 παρακάτω μύθους του Αισώπου. Η κάθε ομάδα αναλαμβάνει να ζωγραφίσει ένα ήρωα και να αναλύσει τα συναισθήματα του με την βοήθεια της παραπάνω ρουτίνας σκέψης ( συναισθήματα και επιλογές).
ήρωες: λιοντάρι, ποντίκι, κυνηγός
ήρωες: μυρμήγκι, περιστέρι, κυνηγός
11. Ο μύθος αλλιώς Ο μύθος διαφορετικά. ΟΙ ιδέες που προκύπτουν από την ανάλυση της ρουτίνας με τα διλήμματα των ηρώων, των παραπάνω μύθων, μπορεί να δημιουργήσουν μία άλλη εκδοχή του μύθου, όπου θα συμφωνήσουν μεταξύ τους η κάθε ομάδα και θα τον συντάξουν καταγράφοντάς στο παρακάτω συνεργατικό εργαλείο
12. Το κάθε σχολείο δημιουργεί ψηφιακά παιχνίδια σχετικά με τα συναισθήματα: παιχνίδι μνήμης, παζλ, ομαδοποίηση εικόνων ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 13. Eπεξεργασία πινάκων ζωγραφικής που δείχνουν συναισθήματα με τις ρουτίνες σκέψεις (1 Αρχή, μέση, τέλος 2. Τίτλοι) . Κάθε σχολείο βρίσκει ένα πίνακα ζωγραφικής από ένα κοινό αποθετήριο πινάκων και τον αναλύει σύμφωνα με τις παραπάνω ρουτίνες σκέψης Κάντε την επεξεργασία ενός πίνακα που θέλετε και ανεβάστε το στο διπλανό εργαλείο
14. Σε προκαλώ παραμύθι να γραφτεί. Τα σχολεία μπαίνουν στην σειρά διαλέγουν ένα πίνακα από το αποθετήριο και ξεκινάει ένα παραμύθι που θα έχει διάφορα συναισθήματα, αλλά σίγουρα θα καταλήξει σε ένα χαρούμενο τέλος.
15. Ποιήματα χαράς. Συλλογή. προτείνουμε ο καθένας ένα ποίημα με θέμα τη χαρά και ο άλλος το χρωματίζει και προτείνει στον επόμενο. 16. Ουράνιο τόξο χαράς. Ζωγραφίζουμε ο καθένας από κάτι που μας κάνει χαρούμενους με φόντο ένα χρώμα και τα ενώνουμε για να γίνει ουράνιο τόξο
17. Πράξεις καλοσύνης προτείνουμε πράξεις που δίνουν χαρά στον άλλον το κάθε σχολείο κάνει από μια ή παραπάνω. Στείλνουμε στους γονείς την επιστολή με τον πίνακα καθώς και το διπλανό padlet 18. Το αλφαβητάρι της χαράς Το κάθε σχολείο αναλαμβάνει από 2-3 γράμματα να τα ζωγραφίσει και να γράψει τι σημαίνουν οι λέξεις που γράφει.
|