Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα  Παιδικού βιβλίου.

Φέτος με την ομάδα Artful Ecoteams, Οικοσυμμαχία, αφιερώσαμε αρκετές δράσεις στην φιλαγνωσία και στο παιδικό βιβλίο.

Όλον τον μήνα Μάρτιο κάναμε μαραθώνιο διαβάσματος παραμυθιών. Διαβάσαμε παραμύθια, στην παρεούλα, στην αυλή, στην παραλία.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΣ

Συνεργαστήκαμε με το 15ο Νηπιαγωγείο Ιλίου και αφού διαβάσαμε ένα οικολογικό παραμύθι, το ζωγραφίσαμε από κοινού σε συνεργατικό  online καμβά, το colorillo.

2ο ΝΓ ΕΡΕΤΡΙΑΣ και 15ο ΙΛΙΟΥ colorillo

Αναλύσαμε με τον έντεχνο συλλογισμό και την ρουτίνα σκέψης: «Βλέπω- Σκέφτομαι-Αναρωτιέμαι», πίνακα ζωγραφικής σχετικό με το βιβλίο και τον αντιγράψαμε με χρώματα, πινέλα  και φωτοκολλάζ .

2ο ΝΓ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΙΝΑΚΑ ΧΑΙΚΟΥ 2ο ΝΓ ΕΡΕΤΡΙΑΣ Αντίγραφο πίνακα χαικου

2ο ΝΓ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΡΟΥΤΙΝΑ ΣΚΕΨΗΣ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ

 

Αποτυπώσαμε ένα παραμύθι σε μικρό βιβλιαράκι με την τεχνική του Φρενέ και ζητήσαμε από το κάθε παιδί, στο σπίτι του να δώσει το δικό του τέλος και να το ζωγραφίσει.

1

2

Όλα τα βιβλιαράκια τα κρεμάσαμε σε δεντράκι στην είσοδο του σχολείου μας για τον εορτασμό της ημέρας.

 

3

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο μας δύο συναδέλφισσες από τα «παλιά», που με τον δικό τους ιδιαίτερο, θεατρικό και διαδραστικό τρόπο μας αφηγήθηκαν 2 παραδοσιακά παραμύθια: «Ο βασιλιάς και το αηδόνι» και «το γατί».

7 παραμυθι   6 παραμυθι

Στο τέλος αναφερόμενες στον μεγάλο Δανό παραμυθά, πρόσφεραν στα παιδιά του νηπιαγωγείου μας υλικά για να φτιάξουν σελιδοδείκτες γάτες και ζήτησαν από όλους να τους υποσχεθούν πως θα φροντίσουν στο σπίτι τους να ταΐζουν τις «γάτες» τακτικά με διάβασμα παραμυθιών ώστε να τις παχύνουν.

5

.jpg

Ευχαριστούμε πολύ κυρία Μαίρη και κυρία Αιμιλία!!!

 

Στον παρακάτω διαδραστικό πίνακα πατήστε πάνω στους αριθμούς και ακούστε κάποια από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.Δείτε στο thinglink.com

21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα ποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3) και Παιδικού Βιβλίου (2/4) το 2o Νηπιαγωγείο Ερέτριας, μαζί με μία αλυσίδα από 21 σχολεία και μία παιδική βιβλιοθήκη, που αποτελούν τους Artful Ecoteams της Οικοσυμμαχίας, εμπνέονται από έργα ζωγραφικής και αξιοποιώντας την τέχνη των χαϊκού, συνομιλούν για το βιβλίο και την αξία του, απλά, μεστά ποιητικά!
https://www.flipsnack.com/AndrianaKasviki/haiku-poems.html
2ο ΝΓ Ερετριας χαικου

Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821

 

Η γιορτούλα και κάποιες από τις κατασκευές μας για την επέτειο στο παρακάτω βίντεο:

Πατήστε πιάνω στο view this image και διαλέξτε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε όσα έχουμε πει για  την 25ης Μαρτίου.Δείτε στο thinglink.com

6η Μαρτίου 2023

Το νηπιαγωγείο μας μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία των  «Artful Ecoteams Οικοσυμμαχία» με το παρακάτω βίντεο, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού συμμετέχοντας στην καμπάνια του Χαμόγελου του παιδιού «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ»

 

 

Μυρωδιά από Απόκριες

«Σπάει την σιωπή του σαν μπαίνει ο Φλεβάρης

απ’ όλα τα αδέλφια του ο πιο μικρός.

Χρώματα απλώνει, όταν γελάει..

Είναι αυτός διαφορετικός!!»

λέει το τραγούδι του Φλεβάρη από την συλλογή

«12 μήνες τραγούδια»: {Καίτη Δαλμάτσου-Ζερβουδάκη και Βούλα Ηλιάσκου}

Και εμείς με όλες τις αισθήσεις μας βιώσαμε τις χαρές που μας προσέφερε ο τελευταίος μήνας του χειμώνα!!

 

 

Με το ξεκίνημα της Σαρακοστής, πετάξαμε τους χαρταετούς μας ψηλά!!

332930140 723656499212280 5478630008802978393 n 332906951 209920451705050 556982421629788895 n 332877122 1095480851399906 4711993034862865468 n

 

 

 

Ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου 7/2/2023

  • Συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό του Safer Internet 4 kids με ένα συνεργατικό βίντεο! 
              «Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο διαδίκτυο;»
Το νηπιαγωγείο μας ως μέρος της ομάδας της Οικοσυμμαχίας-Artful Ecoteams γιόρτασε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 ( 7/2 ) συμμετέχοντας στον μαθητικό διαγωνισμό.
Όλα τα σχολεία που συμμετείχαν βοήθησαν στην δημιουργία του παρακάτω βίντεο, ζητώντας βέβαια την συναίνεση των γονέων.
Η δράση αποτέλεσε συνδετικό κρίκο μεταξύ των εργαστηρίων δεξιοτήτων αφού οι μαθητές από την επεξεργασία των δικαιωμάτων των παιδιών («Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ»), πέρασαν στην ψηφιακή ασφάλεια στο πλαίσιο της προστασίας και αυτομέριμνας («Ζω καλύτερα-Ευ Ζην).

????Ακούστε προσεκτικά τι σας λένε τα παιδιά!

Πήραμε και βεβαίωση για την συμμετοχή μας:

διαγωνισμού safeinternet 1

ή ψέμα στο διαδίκτυο

  • Συγκέντρωση γονέων – συζήτηση

Καλούμε τους γονείς σε συζήτηση με θέμα: «Όρια στην χρήση κινητών και άλλων συσκευών» με σκοπό να τους φέρουμε σε επαφή με την σελίδα του  Safe internet for kid και να ενημερωθούν.

γονέων 13

Ήταν μία πολύ όμορφη συνάντηση με αρκετό προβληματισμό!!

ΓΟΝΕΩΝ ΣΑΦΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

treis ierarxes
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων, των μαθητών και των γραμμάτων. Η προσφορά τους στην ανθρωπότητα είναι μοναδική και το παράδειγμά τους ορθώνεται φωτεινό για να μας δείχνει τον δρόμο. Ας δούμε κάποιες από τις αμέτρητες αρετές τους κι ας προσπαθήσουμε να τις μιμηθούμε:

Αγάπη

  Αγάπησαν τη μόρφωση και την ελληνική παιδεία αλλά πάνω απ’ όλα αγάπησαν τον Χριστό και τους συνανθρώπους τους. 

Απλότητα

    Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες, έκρυβαν την αγιότητά τους και δεν αποζητούσαν δόξα, τιμές και αξιώματα.  

Ελεημοσύνη

    Αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στη φροντίδα των φτωχών και των δυστυχισμένων, δεν κρατούσαν τίποτα για τον εαυτό τους αλλά βοηθούσαν όσους είχαν ανάγκη.

Θάρρος

    Δεν δείλιασαν μπροστά στον κίνδυνο που τους απειλούσε, τα έβαλαν με αυτοκράτορες και αιρετικούς και εξορίστηκαν υπερασπιζόμενοι την Πίστη.

• Πίστη

    Υπερασπίστηκαν τις αλήθειες της Εκκλησίας, θεολόγησαν με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και κράτησαν όρθια την Πίστη σε πολύ δύσκολες εποχές.

• Φιλομάθεια

    Έγιναν κάτοχοι της ανθρώπινης σοφίας της εποχής τους, σπούδασαν όλες τις επιστήμες και διάλεξαν από αυτές εκείνα που ωφελούν την ψυχή, όπως η μέλισσα μαζεύει το νέκταρ από τα λουλούδια. Ήταν μεγάλοι δάσκαλοι και σπουδαίοι ρήτορες.
2023 01 301    2023 01 30
ΧΡΟΝΙΑ    ΠΟΛΛΑ

Μαθητικός Διαγωνισμός 2022: «Το αύριο είναι τώρα! Κλιματική κρίση και αναγκαστικός εκτοπισμός»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, διοργάνωσε  τον  26ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας σε θέματα προσφύγων με τίτλο: «Το αύριο είναι τώρα! – Κλιματική κρίση και αναγκαστικός εκτοπισμός»

Η εμπλοκή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων τους βοηθά να αναλάβουν δράση, καλλιεργώντας ταυτόχρονα δεξιότητες και αποκτώντας νέες γνώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές από το 2ο Νηπιαγωγείο Ερέτριας, με την συμπαράσταση του δικτύου Αειφόρων Σχολείων” Αrtful Ecoteams – Οικοσυμμαχία , αρχικά προβληματίστηκαν σχετικά με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους καθώς και το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της γης.

Στη συνέχεια, πρότειναν ιδέες, συναποφάσισαν, συνεργάστηκαν και έφτιαξαν ομαδικές εργασίες και κολλάζ, όπου με την βοήθεια των νηπιαγωγών παρουσιάζονται όλα σε μία αφίσα με τίτλο «Υπερασπίσου σήμερα την ζωή στην γη  σταματώντας την κλιματική αλλαγή»,  στοχεύοντας στη διάδοση των δράσεών τους στην σχολική τους κοινότητα, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Η ενεργή συμμετοχή τους κινητοποίησε το ενδιαφέρον τους και στέλνουν ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο:

“Θέλουμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί και μήνυμα να στείλουμε σε όλη τη Γη! Κάνε και εσύ την αρχή και ο πλανήτης θα σωθεί!”

323588001 876878783522190 1092290602951810992 n

Το φεγγάρι του Γενάρη

Η λάμψη του φεγγαριού του Ιανουαρίου έγινε αφορμή για εικαστικές δημιουργίες, αλλά και να ξεκινήσει η δεύτερη θεματική ενότητα των εργαστηρίων δεξιοτήτων, » Δημιουργώ και καινοτομώ» με θέμα: «Η γη γυρίζει»

 

2023 01 201

Σήμερα, αφού ακούσαμε την ιστορία της βασιλόπιτας, μοιράσαμε την βασιλόπιτα, ευγενική χορηγία του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, στους μαθητές που ήταν παρόντες στο νηπιαγωγείο.

Τυχερός ο Γιώργος και η κυρία Κατερίνα, από το ένα τμήμα και ο Διάγγελος από το άλλο!! Και του χρόνου!!

πίτας

.jpg

Παρακάτω ανεβάζουμε τον νέο διαδραστικό πίνακα με δραστηριότητες για τον χειμώνα και για την θεματική ενότητα «Η γη γυρίζει».Δείτε στο thinglink.com

Καλή διασκέδαση!!!

Καλή χρονιά

Οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου μας εύχονται ολόψυχα να έχουμε μία καλή, ευλογημένη, δημιουργική  χρονιά με υγεία και πολλά παιδικά χαμόγελα!!

Επίσης βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιστολή όπου μας έστειλε η  επιτροπή για τα Οικολογικά σχολεία, με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών δράσεων του νηπιαγωγείου μας για την σχολική χρονιά 2021-2022Λήψη αρχείου