Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία 1

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν σε δράσεις που στόχο είχαν να ενισχύσουν την κατανόηση της διαφορετικότητας, να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και να αναδείξουν τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης. Μέσα από το παιχνίδι, τη συζήτηση και την προβολή επιλεγμένων υλικών, τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα πώς μπορούμε όλοι μαζί να χτίσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και προσβάσιμο για όλους.

Ξεκινήσαμε την ημέρα μας διαβάζοντας το βιβλίο “Το Αγόρι που Μεγάλωνε Δράκους“, μια μαγευτική ιστορία που, μέσα από την αλληγορία της, ανέδειξε την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη σημασία της φροντίδας και της αγάπης! Τα παιδιά μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το πώς η φροντίδα και η συνεργασία μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε κάθε πρόκληση!

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε βίντεο που παρουσίαζαν ιστορίες ατόμων με αναπηρία, καθώς και στιγμιότυπα από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από τα βίντεο, τα παιδιά έμαθαν για τη δύναμη της θέλησης, τη σημασία της ισότητας στον αθλητισμό και την αξία της προσπάθειας. Η προβολή προκάλεσε συζητήσεις, όπου τα παιδιά εξέφρασαν τις απορίες και τα συναισθήματά τους, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο γύρω μας, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να δεχόμαστε βοήθεια όταν την έχουμε ανάγκη!

https://www.youtube.com/watch?v=3inIaMOGoXQ

Επιπλέον, παίξαμε όλοι μαζί το επιτραπέζιο παιχνίδι “Όλοι Ίσοι – Όλοι Μοναδικοί”, που σχεδιάστηκε από την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης. Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι συνεργασίας που απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τη σημασία της συμπερίληψης μέσα από δράση, συζήτηση και διασκέδαση. Οι παίκτες και οι παίκτριες καλούνται να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, να απαντήσουν ερωτήσεις και να μοιραστούν συναισθήματα, κερδίζοντας αστεράκια που οδηγούν σε έναν κοινό στόχο!

Το επιτραπέζιο αυτό αποτέλεσε και τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιαστεί μαζί με δράσεις άλλων σχολείων από όλη την Ελλάδα. Οι πρωτοβουλίες αυτές ενσωματώθηκαν στο ακόλουθο βίντεο:

2ο Νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης

Η δράση αυτή έδειξε ότι η μάθηση μπορεί να είναι μια εμπειρία γεμάτη διασκέδαση και δημιουργικότητα. Τα παιδιά αναγνώρισαν ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι και ότι η συμπερίληψη είναι απαραίτητη για έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο αγάπη και χαμόγελα!

Τέλος, το νηπιαγωγείο μας ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς μια όμορφη πρωτοβουλία: τη συλλογή πλαστικών καπακιών. Τα καπάκια αυτά θα σταλούν στον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία του Νομού Αρκαδίας, στηρίζοντας τις δράσεις του και συμβάλλοντας στη συγκέντρωση πόρων για την προμήθεια αναπηρικών αμαξιδίων.

Η ανταπόκριση των παιδιών και των οικογενειών τους ήταν συγκινητική! Κάθε μέρα, τα παιδιά φέρνουν με ενθουσιασμό δεκάδες καπάκια, μαθαίνοντας παράλληλα την αξία της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης. Για να οργανώσουμε καλύτερα τη δράση μας, τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος σχεδίασαν δύο ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, δίνοντάς τους μια προσωπική, δημιουργική πινελιά. Οι κάδοι μας, γεμάτοι χρώματα και φαντασία, έχουν πλέον γίνει το επίκεντρο της προσπάθειάς μας, υπενθυμίζοντας καθημερινά τη σημασία της συλλογικής προσφοράς!

Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά μαθαίνουν ότι μικρές πράξεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Κάθε καπάκι που συγκεντρώνουμε φέρνει χαμόγελα και βοηθάει στην κάλυψη αναγκών, ενώ παράλληλα προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση!

Ευχαριστούμε τα παιδιά που με τις ιδέες, τα χαμόγελα, τις απορίες, τις λύσεις και τα συναισθήματά τους, κάνουν κάθε μέρα τον κόσμο μας πιο όμορφο και πιο μαγικό! ❤️

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία 21 2