Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α)

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» βίωσαν μια συγκλονιστική εμπειρία επισκεπτόμενοι το Σχολείο των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα.
«Κάθε παιδί που βρίσκεται στην φυλακή έχει και τη δική του ιστορία. Μέσα στο σχολείο αυτό, που μπορεί να είναι και το «σχολείο της ελπίδας», υπάρχουν βασανισμένες ψυχές οι περισσότερες χωρίς οικογενειακή υποστήριξη που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, κι αυτήν πιστεύω πως πρέπει όλοι να τη δώσουμε». Πέτρος Δαμιανός-Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Ε.Κ.Ν.Ν.Α
Στο κατάστημα λειτουργούν σχολεία (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο – ΙΕΚ) που υπάγονται στο εθνικό σύστημα παιδείας. Η Διεύθυνση  και οι εκπαιδευτικοί, είναι υπέρμαχοι της ιδέας της ανοιχτής φυλακής προς την κοινωνία. Για το λόγο αυτό υποστηρίζουν και υλοποιούν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές-αθλητικές  εκδηλώσεις, εμψυχώνουν τους μαθητές να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς  και  να εκδίδουν την δική τους εφημερίδα. Κάθε χρόνο μαθητές-απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές. Παράλληλα το σχολείο συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ευρωπαΐκούς φορείς.
Η πολιτική του Ε.Κ.Κ.Ν.Α στηρίζεται στο τετράπτυχο: Ασφάλεια, Ανθρωπιστική μεταχείριση, Διαπαιδαγώγηση, Αποκατάσταση-Επανένταξη. Το σχολείο και η εκπαίδευση αποτελούν μέσο ανακατεύθυνσης και αποκατάστασης των κρατουμένων με κύρια φροντίδα την:

  • Ασφαλή κράτηση των νεαρών κρατουμένων.
  • Ίση μεταχείριση των κρατουμένων χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
  • Διασφάλιση συνθηκών κράτησης που να κατοχυρώνουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενισχύοντας παράλληλα τον αυτοσεβασμό και την ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης των κρατουμένων με την παροχή σ’ αυτούς ευκαιριών εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργικής ψυχαγωγίας, προβληματισμού, αυτοκριτικής και αυτογνωσίας
  • Καθοδήγηση και υποβοήθηση των κρατουμένων για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.
  • Επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής μείωσης του αριθμού των υπότροπων κρατουμένων με την ηθική, ψυχολογική, προσωπική και κοινωνική υποστήριξή τους για μια όσο το δυνατό πιο ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Το “πρόσωπο” των φυλακών αντικατοπτρίζει την ίδια μας την κοινωνία,η οποία έχει ευθύνη και χρέος τον σωφρονισμό των κρατουμένων και την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Διευθύντρια του σχολείου Χαρίκλεια Κουλούρη και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό για το πρόγραμμα της “Βουλής των Εφήβων” Ευθυμία Δημοπούλου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *