Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Την 13η Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το σχολείο μας  υλοποίησε μια σειρά δράσεων προκειμένου να τιμήσει την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΑΣ17889/11-04-2017 Κ.Υ.Α. (Β’ 1384) των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στόχος μας ήταν η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η Ελληνική Γλώσσα μέσα στους αιώνες  συνέβαλε  ως μέσο αποθησαύρισης και διάδοσης του Ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως. Η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της Ελληνικής Γλώσσας συνιστά βασική παιδευτική επιδίωξη. Ιδιαίτερα η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της, γεγονός που θα της επιτρέψει να κατανοήσει τη βαθύτερη ουσία του ελληνικού πολιτισμού και την πολυδιάστατη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού. Οι μαθητές εργάσθηκαν σε κείμενα από τις δυο ομιλίες του Ξ. Ζολώτα το 1957 και 1959 στη Ν. Υόρκη όπου παραβρέθηκε ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ξεκίνησε την ομιλία του στα Αγγλικά, και τη συνέχισε  στα «Αγγλικά» αλλά με Ελληνογενείς λέξεις. Τα παιδιά αφού ενημερώθηκαν για το θέμα εντόπισαν τις Αγγλικές και Ελληνικές λέξεις, συσχετίζοντας όρους και των δυο γλωσσών μέσα από λεξιλογικά παιχνίδια.

Την εκδήλωση υλοποίησαν οι φιλόλογοι Βέρρου Ελένη, Μαντζουράνη Ελένη, Μαρκάτη Ευγενία, Υψηλάντη Χριστίνα, Τζιάφα Μαρία. Την ευθύνη και  τον προγραμματισμό της όλης διαδικασίας  είχαν οι καθηγήτριες: Τζιάφα Μαρία, Μαρκάτη Ευγενία.

 

Αφήστε μια απάντηση