Συμμετοχή στην ΚΔ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Η  Διευθύντρια και ο Σύλλογος  Διδασκόντων συγχαίρουν  την  μαθήτρια  της  Β’ Λυκείου Μαρία Πινού, η οποία θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας στην ΚΔ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων (2018-2019) από 2 έως 6 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν θέμα:
Μετέχω στη νέα Βουλή των Εφήβων, κάνω τα δικά μου Βήματα Δημοκρατίας

→ ενημερώνομαι υπεύθυνα

→ σκέφτομαι κριτικά

→ παρεμβαίνω συλλογικά

κάνοντας πράξη τη συμμετοχή

Η εκπρόσωπος του σχολείου μας έχει ως αποστολή να μεταφέρει στη Σύνοδο τις σκέψεις, να παρουσιάσει τις δράσεις και τα συμπεράσματα της Ομάδας στην οποία μετείχε και εργάστηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Στο επίκεντρο της Ομάδας  τίθενται ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, που αφορούν τη σχολική ζωή, την τοπική κοινότητα, την κοινωνία. Με στόχο την καλλιέργεια της ιδιότητας του ενεργού πολίτη στην πράξη, η έμφαση δίνεται στην ομαδοσυνεργατική, βιωματική, ερευνητική και ολιστική/διαθεματική προσέγγιση.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή.
Οι 300 «έφηβοι βουλευτές» εκπροσωπούν σχολεία από κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας, σε αριθμό αντίστοιχο με τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε περιφέρειας.
Το πρόγραμμα κορυφώνεται με τη διεξαγωγή των πενθήμερων εργασιών της Συνόδου στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2019). Μέσα από συζητήσεις με βουλευτές και ειδικούς επιστήμονες και ποικίλα βιωματικά εργαστήρια, οι 300 μαθητές-εκπρόσωποι καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθούν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *