Μονοήμερη εκδρομή στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Καλαμάτα

Η Α΄και η Β΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησαν μονοήμερη εκδρομή στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Καλαμάτα. Αρχικά επισκέφθηκαν την Αρχαία Μεσσήνη. Πρόκειται για ένα σπάνιο αρχαιολογικό χώρο, όπου οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν στη θέα των ναών, των σπιτιών, των τειχών και των δημόσιων κτηρίων, που σώζονται σε ύψος και καλή κατάσταση. Περιδιαβάζοντας τον αρχαιολογικό χώρο, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Θέατρο, την Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης (ένα τεράστιο τετράγωνο περιβαλλόμενο από στοές όπου δραματιζόταν κυρίως ο πολιτικός βίος της αρχαίας πόλης), στο Ασκληπιείο (κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης), που λειτουργούσε παράλληλα με την αγορά και διαθέτει περισσότερα από 140 βάθρα για χάλκινους ανδριάντες πολιτικών κυρίως προσώπων και πέντε εξέδρες οι οποίες περιέβαλλαν το δωρικό ναό, τα θεμέλια του οποίου δεσπόζουν στο κέντρο του Ασκληπιείου, το Στάδιο και το Γυμνάσιο. Την ξενάγηση έκανε η φιλόλογος του σχολείου Μαρκάτη Ευγενία.

Κατόπιν επισκέφθηκαν την Καλαμάτα και ξεναγήθηκαν στην πόλη καθώς και στο Δημοτικό Πάρκο των Σιδηροδρόμων που λειτουργεί από το 1986 μετά από πρωτοβουλία του δήμου. Το Μουσείο αποτελείται από έναν πρώην σταθμό του Ο.Σ.Ε. και ένα πάρκο 54 στρεμμάτων. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται, ο σταθμός και η περιοχή του, με διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου o υδατόπυργος, τρεις κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα, μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικροστοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου (κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες). Επίσης εκτίθενται επτά ατμάμαξες και μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός (1890), δύο δρεζίνες (ποδήλατη και χειροκίνητη), τρία επιβατηγά οχήματα Α’ θέσης, πέντε Α’-Β’ θέσης (1885), οκτώ φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων (18851947).
Στην εκδρομή συμμετείχαν οι εκπ/κοί: Κουλούρη Χαρίκλεια, Δ/ντρια του σχολείου, Μαρκάτη Ευγενία, Μανιάτης Πέτρος, Τζιάφα Μαρία, Πανοπούλου Γιαννούλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *